A 30. Számú ünnepi kiadás visszatekintése

11 aprilie 2023 - 13 minute de citit

Bár a nevezések a Hargita rally idei kiadására pár napja megkezdődtek, mégse szaladjunk ennyire előre… Mielőtt bemutatnánk, hogy pontosan kik is fognak idén rajthoz állni, tekintsünk vissza a tavalyi év kiemelkedő eseményeire. 2022 különleges év volt számunkra, mivel több évfordulót is nagy sikerrel ünnepelhettünk. A tavalyi volt a Hargita rally megszervezésének 30-ik kiadása, de az első megrendezése (az országi bajnoksagban) óta eltelt közel 40 évre is büszkék lehetünk. Továbbá a tavalyi volt a 10-ik év, amikor környékünk egyik legnevesebb versenye a MaxxRacing által került megszervezésre.

 

Tempestini 6-ik hargitai győzelme

A versenyzőknek összesen 12 gyorsasági szakaszt kellett teljesíteniük a versenyhétvége során, de még ez sem volt elegendő, hogy a Napoca Rally Academy pilótáját leszorítsák a dobogó legfelső fokáról. Az első versenynap legjobbjának a Tempestini – Itu páros bizonyult, akik a 40,53 km -es Bucin és Libán gyorsasági szakaszokon bizonyultak a legjobbnak, ezzel is maguk mögé utasítva a mezőnyt. Kényelmes előnyének köszönhetően a péntek délután megrendezett és sokak által kedvelt „Dietrich Árpád” szuperspeciális szakaszon – ami két év kihagyás után újra visszakerült a versenyprogramba – inkább egy Porsche 997 GT3 bemutatót láthattak a versenyzők, mint küzdelmet az értékes másodpercekért. Sikersorozatát a nagyszebeni pilótának, Sebastian Barbunak sikerült megtörnie, akinek az első lövétei gyorson sikerült jobban teljesítenie Tempestininél. A 2022-es szezon első győzelmét végül a Simone Tempestini – Sergiu Itu párosnak sikerült megszereznie, akik 118,83 versenykilométeren 119 km/h-ás átlagsebességet értek el.

10-es rally a 10-es autónak

A 2021-es szezonban a Maior testvérpárnak több nemzetközi versenyen is sikerült indulnia, ezért a román bajnokságban, köztük a Hargita rally-n, nem sorakoztak fel az indulók között. Hogy ezt pótolják, a tavalyi szezonban már fent volt a nevük a jelentkezők listáján, és visszatérésüket 4 TOP5-ben befejezett gyorsaságival nyomatékosították. Autójuk egy elsőkerék meghajtású, 1.6 literes szívómotoros Peugeot 208 R2, ami ugyan kisebb, mint a mezőny „nagyjai”, ám a brassói páros így is maga mögé tudta utasítani a versenyzők jelentős részét. Ráadásul a Power Stage-en a 3-ik helyet sikerült megszerezniük a Tempestini – Itu és Gîrtofan – Vraja párosok után, ami bónuszpontokkal is járt.

 

Costi Tudose – a hétvége egyik meglepetése

A pitești-i Tudose már a tavalyi szezon első felében megmutatta tehetségét és hogy bármilyen akadályról is legyen szó, ő sikeresen veszi azokat. Új másodpilótájával, Teodor Gabriel Găină-vel, állt rajthoz és a páros egészen a TOP10-be küzdötte fel magát, valamint két kategóriagyőzelmet is bezsebelt a versenyhétvége során. Autójuk egy 4 hengeres, 1.3 literes turbó motoros Renault Clio R5, ami egy utcai RS-modell speciálisan átalakított, valamint szekvenciális váltóval felszerelt változata.

Bogdan Talașman első sikere összkerék-hajtásúval

Több, mint 12 év után Bogdan Talașman úgy döntött, hogy ideje a kétkerék-hajtású autókat – 2015-ben ő nyerte meg a Dacia Kupát – lecserélni és a Suzuki Swift Sport után most egy erősebb,  Mitsubishi Lancer Evo X-re esett a választása. Jó döntésnek bizonyult, ugyanis az előző szezon N csoportjának bajnokautójának számított. Bár a máramarosi szakasz technikai okokból hamarabb fejeződött be Laurențiu Mandu és számára, a Hargita rally szerencsésebbnek bizonyult és kategóriájukban az első győzelmet is sikerült megszerezniük. A szűk és technikás szakaszok nem kimondottan tartoznak a legkedveltebbek közé az ilyen autók számára, a Dosco Rally párosának így is sikerült a tizennegyedik legjobb időt teljesíteniük.

 

A bajnok testvérek uralták a Dacia Kupát

Ugyan az előző évben nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan szerették volna és nem sikerült felvenni a harcot a csíkszeredai Csató Rolanddal sem, de a tavalyi jubileumi kiadáson Victor Supuran erősebben és határozottabban tért vissza. A Supuran testvérek bebizonyították, hogy megérdemelten szerezték meg a bajnoki címet is, ráadásul az első napot is igen nagy előnnyel, több, mint egy perccel versenytársaik előtt zárták. Csupán két gyorsaságin bizonyult gyorsabbnak a bakói Sebastian Scîrlet, de még ez sem volt elengedő, hogy fel tudjon zárkózni, így Victor és Mihai Supuran-nak sikerült megnyernie Románia egyik legrégebb óta datált Dacia kupáját.

 

Másodperces győzelem a legérdekesebb párharc után

Sokan úgy gondolják, hogy a japán Suzuki gyártó Swift Sport modelljei nem képesek nagy teljesítményre vagy látványos versenyzésre, ennek ellenkezőjén bizony sokan meglepődnének. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint David Tarța és Paul Popa kiélezett párharca az elmúlt évek során. Ugyan mindvégig nagyon közel álltak egymáshoz, a mérleg nyelve mégis a máramarosi pilóta javára billent, aki 12 gyorsasági szakaszból hétben győzedelmeskedett. Ha azt mondjuk, hogy a győzelem „egy hajszálon múlt” bizony nem túlzunk egy kicsit sem, ugyanis a két pilóta között mindössze egy másodperc volt a különbség.

Első hazai győzelem

Tekintettel arra, hogy versenyünk útvonala megközelíti Gyergyószentmiklóst, mondhatnánk úgy is, hogy így Pál Alpárnak sikerült megszereznie első hazai győzelmét is. A 40 éves pilóta a helyi Székely Róberttel állt rajthoz és remek teljesítményüknek köszönhetően mind az itthoni, mind a külföldi ellenfeleiket sikerült a hátuk mögé szorítaniuk, ezáltal megszerezték a NAT11-es osztály első helyét is.

 

Külföldi jelenlét a Hargita rally-n

A motorsport világa nem csupán a sebességről szól, látványban is bővelkedik rendesen, ez a két szempont teszi olyan különlegessé a sport szerelmesei számára is. Egy „keresztbe” csúszó Ladánál pedig mi lehetne látványosabb? Ezt a magyarországi Czézinger Kristóf be is bizonyította nekünk, aki másodszor tisztelt meg jelenlétével, ráadásul első hargitai győzelmét is sikerült megszereznie. Hosszú évek „balszerencséje” után végre Szilasi Péternek is sikerrel zárulhatott a Hargita rally, ugyanis az elmúlt évek technikai problémái most messziről elkerülték. Olyannyira, hogy lányával, Dorkával, egészen a NAT11-es csoport második helyezéséig jutottak el. Nem csak magyarországi versenyzőket láttunk vendégül, de a bolgár Anton Titov (Škoda) és a szintén bolgár Ekaterina Stratieva (Opel) is először mérettették meg magukat nálunk.

Ennyi lett volna kis visszatekintésünk a tavalyi év versenyhétvégéjére. Mi már lázasan készülünk, hogy idén is legalább ennyi izgalomban lehessen része úgy a versenyzőknek, mint a pályák szélére kilátogató nézőknek. A MaxxRacing csapata továbbra is keményen dolgozik azon, hogy a lehető legjobb és legizgalmasabb versenyt szervezze meg számotokra. Addig is kövessetek a közösségi média felületeken (Facebookon, Instagramon és a raliulharghitei.ro weboldalon) és hamarosan újra jelentkezünk friss hírekkel és információkkal!

A Hargita Rally powered by Toyota 2023-as kiadását a Maxx Racing Sport Club szervezi, a Román Autósport Szövetség égisze alatt és Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Helyi Tanácsa és Önkormányzata, a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság, valamint a Székelyudvarhelyi Városi Sportklub támogatja.

A rendezvényt a hatóságok által kiadott valamennyi engedélynek megfelelve, az „Oltul” Hargita Megyei Rendkívüli Helyzetek Felügyelősége, a Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség – Közúti Szolgálata, a Hargita Megyei Csendőrség Felügyelősége, a Hargita Megyei Mentőszolgálat, a Hargita Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság, Lövéte Helyi Tanácsa, Homoródszentmárton Helyi Tanácsa, valamint Felsőboldogfalva Helyi Tanácsa segítségével bonyolítják le.

 

Sajtóiroda,

Hargita Rally powered by Toyota 2023