2014-es Hargita Gyöngye Rali szakaszai – 2. nap

24 szeptember 2014 - 5 perc olvasási idő

Könnyen megközelíthető pályák

Öt pályán rendezik meg idén a Hargita Gyöngye Rali gyorsasági szakaszait. Ebből kettőn tavaly már versenyzett a román rali bajnokság mezőnye, kettő teljesen új, egynek a felén pedig fordított irányban mentek az elmúlt évben a pilóták, tehát gyakorlatilag ez is új szelektívnek minősül. Ma a Kápolnás és a Dietrich Árpád–Hargita szelektíveket mutatjuk be.

Kápolnás

A szelektív felén tavaly is végigment a mezőny, igaz, fordított irányban. Éppen ezért ez a rész is teljesen újnak számít a pilóták számára, így az elmúlt évben a pályabejárások alkalmával felírt itinert eldobhatják a versenyzők. A szakaszon szombaton kétszer megy végig a mezőny (5. és 7. gyorsasági), a pálya hossza 16,26 kilométer.

Könnyen megközelíthető Csíkszeredából és Székelyudvarhelyről egyaránt, talán az egyik leglátványosabb murvás szakasza lesz a Hargita Gyöngye Ralinak. Érdekesség, hogy a szakasz rajtja és érkezése nagyon közel van egymáshoz. Kápolnásfalu nyugati (Székelyudvarhely felőli) kijáratánál lehet elérni mind a rajtot, mind az érkezést, balra kell térni, ha a pálya elejére, jobbra pedig ha a pálya végére akar kimenni a néző. Az aszfaltúttól a rajt 200 méterre, a cél pedig 1,7 kilométerre található.

A szelektív első látványos pontja a rajttól 900 méterre található, itt van lehetőség a nézői autók parkolására is. Az első ugrató 1.3, a második 3.7, a harmadik 10, a negyedik 10.7, az ötödik 14.4, kilométerre található. A rajttól számítva 2.2, 5.6 és 9.6 kilométerre vannak útelágazások, ahol szintén biztonságban lehet majd a nézőknek parkolni. A pálya eleje és vége dimbes-dombos, egymást követően több kanyarral tarkított, így nagyobb részen is figyelemmel lehet majd követni a versenyzőket. Fontos, hogy ne bukózónában álljanak a nézők és ne parkolják ott le személyautóikat.

Dietrich Árpád – Hargita

Az egyetlen olyan murvás szelektív, amelyet tavaly is teljesített a mezőny. A 11.98 kilométeres szakaszon (5. és 8-as gyorsasági) van a legkevesebb olyan hely, ahonnan biztonságosan lehet nézni a versenyt. Könnyen megközelíthető mind a rajt, mind pedig az érkezés, előbbi mind Csíkszeredából, mind pedig Székelyudvarhelyről gyorsan és hamar elérhető, a pálya célja viszont Székelyudvarhelyről rövid idő alatt elérhető aszfaltúton. Szentegyháza központjából a Madarasi Hargita felé vezető úton rendezik a szelektívet, a rajt a város kijáratánál van az aszfaltút végén, az érkezés pedig a Súgó panziótól 100 méterre lesz. Az út minősége a pálya elején remek, a szakasz utolsó három kilométere azonban nagyon meredek és köves (személyautóval felmenni nem nagyon ajánlott). Biztonságosan a pálya első három kilométerén lehet nézni a versenyt, illetve a cél előtti 2-300 méteren. Parkolási lehetőség csak Szentegyházán, illetve a Madarasi Hargitán lehetséges, a pálya mellett máshol egyáltalán nincs erre lehetőség.

A második nap az Oroszhegy és Varság-Korond szakaszt is teljesíti egy-egy alkalommal a mezőny.