A legszebb, a legnehezebb

3 október 2016 - 7 perc olvasási idő

Két kategóriában az elsőségért, egyben pedig a második helyért harcol a jövő hétvégi Hargita Gyöngye Ralin a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős. A csíkszeredai páros tagjai gyerekkoruk óta hódolnak a ralisportnak, először az 1980-as évek közepén látták a versenyautókat a Hargitán száguldani.

14_hr-rali_3_tacsiKözel harminc éve annak, hogy Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre beleszeretett az autósportba. Mégis, több, mint tíz év kellett ahhoz elteljen, hogy igazi versenyautóba ülhessenek, Cseh Vajk Imre 1997-ben, Teslovan Adrian négy évvel később, 2001-ben kezdett versenyezni. Cseh versenyzése előtt sportbíróként is tevékenykedett, majd navigátorként szerepelt a hazai bajnokságban, illetve hegyi gyorsulási viadalokon vezetett is. Teslovan a „pilótaszékbe született”.

Pontosan nem emlékszem, de valamikor a ’80-as évek közepén voltam nézőként kint az első Hargita ralin. Akkor szüleimmel Sötétpatakra mentünk ki, emlékszem, délután ötkor volt a verseny rajtja, és mire Gyimesbe értek az autók, már szürkület volt

– mondta Cseh Vajk Imre. A navigátor akkor a rengeteg Dacia mellett Oltcit, Aro, Lada, Skoda 120 versenygépeket, valamint a brassói teherautógyár kamionjait is látta száguldani.

Teslovan Adrian is a ’80-as években látott először versenyautót.

A csíkszeredai jégpálya előtt volt a szervízpark, ott bámultuk az autókat. Emlékszem, akkortájt jelentkezett az Oltcit a gyári versenygépekkel, azok tetszettek akkor nekem a legjobban

– mondta a csíki pilóta.

Cseh a Hargita Ralin kezdte meg navigátori pályafutását, öt évvel később, 2002-ben az N2 és az N1,6-os géposztályban Unguru Ioan oldalán a második helyen végzett.

Talán ez a legemlékezetesebb pillanatom a házi versenyen. De igazából minden olyan pillanatra, amit a Hargita Ralin töltöttünk, arra szivesen emlékszem

– tette hozzá a navigátor. Teslovan is a sikerekre emlékszik vissza leginkább, de neki van negatív élménye is.

2005-ben Dan Gartofan autója kigyulladt a Rákos szelektíven. A versenyt leállították, majd a vezetőség úgy döntött, semmisítik a rákosi és a Piricske szakaszt is. Nos, mi amikor közúti tempóban mentünk át a Piricskén, egy műszaki hiba miatt megálltunk és fel kellett adnunk a versenyt

– mondta a pilóta.

Stratégiailag jó

Nagyon sok versenyző örül, hogy murva helyett aszfalton lesz idén a Hargita Gyöngye Rali. Cseh szerint nem lesz majd olyan látványos aszfalton a verseny, mint murván, ennek ellenére jó döntés a váltás. – Stratégiai szempontból előnyös lehet a jövőre nézve a váltás. Lehet, hogy több lesz a külföldi pilóta, ha idén nem is, de jövőre biztos – mondta a navigátor.

Teslovan szerint a nézők is könnyebben eljuthatnak így a versenyre, ugyanakkor egy aszfalt utakon zajló rali a résztvevők számára nem annyira megterhelő, mint egy murvás viadal.

A bajnokságot záró verseny mindenképpen aszfalton kellene legyen. Hiszen az a célja a szervezőnek, hogy minél többen induljanak, ha pedig eldőltek a bajnoki helyezések, murvára csak kevesen jönnének el. Amúgy is egyre kevesebb a jó minőségű murva a megyében

– mondta a csíkszeredai pilóta.

Bucsin a király

Mivel országút, a Parajd és Gyergyószentmiklós útszakaszt közúti forgalomban többször is megtették az elmúlt években a csíki ralisok. Viszont számukra is újdonság lesz a Bucsinon átkelni versenykörülmények között, ahogyan a Libánon is, valamint a Homoród-menti szelektíveken is. Annyi az előnyük a megyebeliekkel a többiekkel szemben, hogy közúti körülmények között sokszor jártak a gyorsaságiként szereplő szakaszokon.

Én büszke vagyok arra, hogy a hazai bajnokság leghosszabb szakasza a Hargita Gyöngye Rali szerves része

– jelentette ki Cseh Vajk Imre. Teslovan szerint minden viszonyítási kérdés.

Nem szokatlan egy vébé futamon a negyven kilométeres, vagy akár annál hosszabb szelektív, ezekhez képest a Bucsin 28,8 kilométere akár elenyésző is lehet. Mexikóban idén a Guanajuato például 80 kilométeres volt, mindez murván, és tartósan 2000 méterre a tengerszint fölötti autózással. Ha ehhez viszonyítjuk, akkor csak „szakaszokcska” a Bucsin

– mondta nevetve a pilóta. Hozzátette, a Bucsin nagyon technikás, fizikailag és pszichikailag is megterhelő a versenyzők számára, de az autót is igénybe veszi, főleg a fékeket.

Úgy vélem, a kiírás alapján az év egyik legszebb, de a legnehezebb versenye is lehet az idei Hargita Rali

– tette hozzá Teslovan.

A Hargita Gyöngye Rali az országos bajnokság idényzáró futama, a viadalt október 7. és 8.-án rendezik, a verseny főhadiszállása Székelyudvarhely lesz. Az esemény médiapartnere a Hargita Népe napilap.

Repülő csíkiak Iasi-ban. Szép, de nehéz verseny előtt állnak

 

Kopacz Gyula
kopacz.gyula@hargitanepe.ro

Tags: , ,