Az eső átírta az erőviszonyokat

15 július 2017 - 9 perc olvasási idő

Az időjárás komolyan beleszólt a 25. Hargita Gyöngye Rali eseményeibe, a második szombati etapon az élen egymást váltogatták a versenyzők, a korábbi éllovas Simone Tempestini a harmadik helyre esett vissza. Jelenleg Bogdan Marișca vezet.

Délben míg Udvarhelyen néha kisütött a Nap, mindhárom gyorsasági szakaszon esett az eső, Patakfalván még jég is esett az égből. Ez nagyban megnehezítette a pilóták életét, Simone Tempestini lecsúszott az útról, de tudta folytatni, ám 23 másodperc hátrányt szedett össze. A PS7-et végül Bogdan Marișca nyerte meg, összetettben átvette a vezetést, Gîrtofan 1.2 másodpercre van tőle, míg a harmadik helyre visszacsúszott Tempestini hátránya 9.8 másodperc volt. Botka továbbra is a 7. helyen állt, hátránya 39 mp.-re csökkent az 52-ről. Érdekesség, hogy a szakaszon Szabó Gergő, Florin Tincescu és Valentin Porcișteanu egyaránt 03:35.2-es időt autózott.

A második szentpáli szakaszt is Gîrtofan nyerte, Botka a második leggyorsabb időt autózta, míg Marișca a harmadikat. Tempestini ezen a szakaszon is gondokkal küzdött, 14.3 másodperc hátránnyal a 12. helyen végzett. Újabb sikerével Gîrtofan átvette a vezetést Marișcától, Tempestini maradt a harmadik, míg Botka feljött az ötödik helyre.

A második lövétei szakaszon ismét átalakult az élmezőny, Marișca volt a leggyorsabb és ismét az összetett élére állt (Botka, Tempestini és Gîrtofan után ő a negyedik éllovas). Gîrtofan lett a második (akárcsak az összetettben), Tempestini pedig a harmadik. Botkának is gondjai akadtak, fél perc hátrányt szedett össze, ami összetettben több mint egy percre nőtt. A lövétei szakaszon Alex Pițigoi (Porsche 911 GT3) és Vlad Cosma (Subaru Impreza) feladásra kényszerült, míg Ábrahám Thomas lecsúszott az útról, közel két perc hátrányt szedett össze.

A kétkerék-meghajtásúaknál Adrian Raspopa előnye 6.1 másodperccel vezet Adrian Teslovan és 2:36.1 perccel Neukirchner András előtt, ez az 5-ös osztály élmezőnye is. A 3-as géposztályban Porcișteanu előnye 10.3 másodperc Szabó Gergő átvette a vezetést, 1.3 másodperccel

vezet Tincescu előtt, a harmadik Porcișteanu 6.8 másodpercre. Az 5-ös osztályban Raspopa előnye 6.1 másodpercre csökkent a csíki Adrian Teslovan/Cseh Vajk Imre duó előtt.

A 9-es géposztálynak új éllovasa van Norbert Maior személyében, a második Radu Necula, míg Bogdan Vrabie lecsúszott a harmadik helyre. A Dacia Kupában Norbert Maior az élen, míg a Suzuki Kupában Necula vezet. A 11-es osztályban továbbra is Kelő Gere László vezet, előnye két percre nőtt a a második Ábrahám Thomas előtt, a harmadik Szilas Péter hátránya négy perc fölött.

 

 

Nyilatkozatok

Bogan Marișca: “Az eső még jobban megnehezítette az amúgy sem könnyű pályákat, amik az első hurok után mocskosak is voltak. Fontos volt a koncentráció, hiszen nem mindegy, milyen sebességgel veszed be a kanyart ilyen nehéz körülmények között. Voltak olyan kanyarok, amiket épp, hogy be tudtunk venni, továbbá voltak olyanok, amikben túlságosan is elővigyázatos voltam. Ez egy lottó. Azt szeretnénk, hogy be tudjuk fejezni a versenyt.”

Dan Gîrtofan: “Kisebb gondjaink vannak Lövétén, időt veszítünk, de egyelőre nem jöttünk rá, hogy hol. Amúgy minden rendben. A lövétei szakaszra másképp kell felkészülnünk.”

Simone Tempestini: “A PS9 után meg kellett állnom, hogy megtisztítsam hűtőberendezésemet, és pár dolgot visszarakjak a kocsira, amik lejöttek egy tócsán való átmenetel után. Elég nagy a hátrányunk, a pódiumban reménykedünk, nem hinném, hogy feljebb tudnánk kapaszkodni.”

Florin Tincescu: “Két másodperc hátrányom van Szabóval szemben. Remélem, be tudjuk fejezni a versenyt és pontokat fogunk szerezni. Nem voltak gondjaink, annak ellenére, hogy megütöttük az egyik felninket. A legszebb gyorsasági szakasz továbbra is Lövéte, ezt mutatják az időeredményeim is. A szombat eddig jól telik, de nem szeretek háromszor végigmenni ugyanazon a szakaszon.”

Vali Porcișteanu: “Biztonságosan vezettem, a csúszós pályán nem kockáztattam. Ugyanazokat a gumikat használtuk, mint az első hurkon. Remélem, felszárad a pálya, de így is nagyon mocskos lesz a rali 2-ben és a történelmi autós kategóriában versenyzők számára.”

Adrian Răspopa: “Lövéte nagyon mocskos lett. A starttól másfél kilométerre váltóproblémáink adódtak, valószínűleg egy érzékelő tönkrement.”

Adrian Teslovan: “Jó ritmusban tudunk versenyezni. Lövétén utolértünk egy másik autót, lehetett volna jobb időnk is, de így sem vagyunk elégedetlenek. A hurok előtt változtattunk a gumikon és a felfüggesztésen is. Most lottó következik, nem fogunk változtatni semmin.”

 

 

PS7 (Patakfalva 2, 6,44 km): 1. Dan Gîrtofan 3:29.5, 2. Bogdan Marișca +3.3, 3. Botka Dávid +4.1, 4. Marozsi Zsolt +5.1, 5–7. Szabó Gergő, Florin Tincescu, Valentin Porcișteanu +5.7

PS8 (Szentpál 2, 6,27 km): 1. Gîrtofan 3:07.8, 2. Botka Dávid +1.1, 3. Bogdan Marișca +2.4, 4. Porcișteanu +3.9, 5. Szabó Gergő +7.5, 6. Tincescu +7.9.

PS9 (Lövéte 2, 13,73 km): 1. Marișca 7:35.3, 2. Gîrtofan +5.8, 3. Tempestini +7.4, 4. Tincescu +11.4, 5. Szabó Gergő +13.0, 6. Teslovan +24.7.

Az összetett állása: 1. Marișca 36:13.7, 2. Gîrtofan +4.6, 3. Tempestini +29.1, 4. Szabó Gergő +53.7, 5. Tincescu +55.0, 6. Porcișteanu +1:00.5, 7. Botka +1:09.0.

 

 

A 2017-es Hargita Gyöngye Rali támogatói: Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, Lövéte Polgármesteri Hivatala. Az esemény főtámogatója a Hargita Gyöngye. További támogatók: Amigo&Intercost, Magdolna Impex, Toyota Eurocar Trading, Viking, I.M.S., Omniasig, Mastertent, Küküllő Szálloda, Viaduct, Dancea és társai, Septimia, Color Metal, Brother, VIP GSM, Skorpion Trans, L-Design, MG 400 KFT, FÜL HUS KFT.

Médiapartnerek: Motor Clasic Magazin, Autorally, Rallymax, Rallymagazin, Udvarhelyi Híradó, Székelyhon.ro, uh.ro, Star Rádió, Presztízs Magazin.