Baráti ralit rendez Hargita és Brassó megye

16 július 2020 - 5 perc olvasási idő

A Brassói Tess Rali főszervezője szerint semmi ok nem volt arra, hogy ne rendezzék meg idén a nagy hagyományokkal rendelkező viadalt. Stoica Béla megköszönte a Hargita megyei kollégák felajánlását, és úgy véli, garantált lesz a szórakozás és egy kiélezett verseny.

Évek óta a román raliélet egyik meghatározó alakja Stoica Béla, a Brassói Tess Rali főszervezője. A szakszövetség azonban a koronavírus-járvány miatt lerövidítette a versenynaptárat, a kiválasztott helyszínek közül pedig kikerült Brassó.

Ferencz Csaba, a Hargita Rali főszervezője viszont felajánlotta, hogy idén a két versenyt szervezzék meg közösen. „Ez egy baráti rali lesz. Csak köszönni tudom Csabának, hogy befogadott. Eddig is együttműködtünk, egyik segítette a másikat, és fordítva. Ez a szoros kapcsolat már több mint húsz éve működik, annak idején Dietrich Árpáddal kezdtem a közös munkát, majd jött Ferencz Csaba”
– mondta Stoica Béla.

A brassói rali főszervezője kiemelte, hogy ha nem ápolna szoros kapcsolatot az udvarhelyi szervezőkkel, akkor sokkal nehezebben tudták volna tető alá hozni az összevont versenyt. „Tudjuk, hogy miképp oldjuk meg a feladatokat. Mert most egy olyan lakást terveztünk meg, amelynek két szobája között 100 km távolság van. Ha ez sikeres lesz, akkor a jövőben is meg tudjuk ismételni ezt az együttműködést”
– tette hozzá.

Stoica hangsúlyozta, hogy a két város közti távolság nem nevezhető nagynak. „A 2000-es években épp a Hargita Ralin volt már példa arra, hogy az első napot Csíkszeredában, a másodikat Székelyudvarhelyen rendezték, és akkor is a szervizautók mentek egyik városból a másikba, majd vissza. A távolság nem nagy, könnyen meg lehet oldani. Ez leginkább a szerelőknek okozhat gondot. De ha egy helyen is van a szervizpark, és munka van az autóval, akkor dolgozni kell. Ha meg pakolni kell, akkor összecsomagolnak és mennek tovább. A verseny végén pedig megpihennek”
– folytatta.


A nagy hagyományokkal rendelkező brassói verseny esetleges elmaradásával kapcsolatban Stoica elmondta, hogy a rali és a város hírnevének egyáltalán nem tett volna jót:

Sajnos a szövetség ezeket a hagyományos dolgokat nem veszi figyelembe, más kritériumok szerint alakítják ki az éves versenynaptárt. A koronavírus-járvány miatt lerövidült a szezon, ám semmi ok nem volt arra, hogy a Brassói Ralit ne rendezhessük meg.”

A Hargita Gyöngye Tess Rali szervezői optimisták a hétvégi versennyel kapcsolatban. Reményeik szerint ha az idei bajnokság első futamán elérik az Argeș Ralira benevezők számát, akkor már elégedettek lehetnek. „Minden versenyzőnek érdemes beneveznie, hiszen most csak a legjobb brassói és udvarhelyi gyorsasági szakaszok kerültek be a programba. A szórakozás és egy kiélezett verseny garantált”
zárta a beszélgetést Stoica Béla.

A Hargita Gyöngye Tess Rali programja

Július 17-én, pénteken:
8–13 óra között Shakedown (Szászhermány)
14.30 Rajt
14.53 PS1 Brassópojána (10,9 km)
15.31 PS2 Hidegpatak 1 (14,3 km)
18.04 PS3 Barcarozsnyó (7,9 km)
18.27 PS4 Hidegpatak 2 (14,30 km)

Július 18-án, szombaton:
10.00 Rajt
10.53 PS5 Lövéte 1 (12,75 km)
11.41 PS6 Homoródkarácsonyfalva 1 (6,70 km)
12.04 PS7 Homoródszentmárton 1 (6,65 km)
14.22 PS8 Lövéte 2 (12,75 km)
15.10 PS9 Homoródkarácsonyfalva 2 (6,70 km)
15.33 PS10 Homoródszentmárton 2 (6,65 km)
17.51 PS11 Lövéte 3 (12,75 km)
20.30 Díjátadó ünnepség Székelyudvarhelyen, a Márton Áron téren.

A cikk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában jelent meg július 14-én.