Egy hónap múlva lesz a Hargita Rali

24 augusztus 2014 - 11 perc olvasási idő

Afis-Raliul-Perla-Harghitei-2014Új helyszínekkel folytatódik a hagyomány

Huszonkettedik alkalommal rendezik meg idén a Hargita ralit, amely a hazai rali bajnokság záró futama lesz. A szeptember 26. és 27-én sorra kerülő verseny főhadiszállása Székelyudvarhely lesz, a viadalon az elmúlt kiíráshoz képest több új helyszín is bemutatkozik. Magyarországi sportolókat is vár a szervező.

Új név, új helyszínek, új főszponzor, új szorzó – röviden így is lehetne jellemezni az idei hazai rali bajnokság utolsó versenyét, a Hargita Ralit, amelyre szeptember 26. és 27-én kerül sor. A verseny központja ezúttal is Székelyudvarhely lesz, az elmúlt évhez képest a verseny szorzója 0,8-ról 1,0-ra nőtt, köszönhetően a tavalyi kiírás során elért pontozásnak. Ferencz Csaba főszervező lapunknak elmondta, rengeteg munkát követően elmondható, hogy a tavalyinál nagyobb sikerre számít az idén és reméli, hogy ezúttal nem hagyja ki a futamot Francois Delecour.

A tavalyi verseny után majdnem azonnal nekiláttam az idei viadal megszervezéséhez. A Román Autósport Szövetség (FRAS) pontozása alapján remekül teljesítettünk az elmúlt évben, így nagyobb lett a szorzója a versenynek, ennek megfelelően viszont idénre több új helyszínt is kerestem

nyilatkozta lapunknak a Maxx Racing vezetője. A rali főszervezője elmondta, távlati cél egy rangos nemzetközi viadal szervezője, ehhez viszont évről-évre jobbnál jobb körülményeket kell biztosítani a hazai mezőnynek a román bajnokságban.

Új név

Az elmúlt évhez képest változott a verseny főszponzora, így változott a viadal hivatalos neve is. – Tavaly egy székelyudvarhelyi cég volt a verseny főtámogatója, idén viszont egy csíkszentkirályi cég lesz a fő- és névadó szponzor. Hivatalosan Hargita Gyöngye Rali (románul Raliul Perla Harghitei) a verseny elnevezése, így is került be a futam román versenynaptárba

mondta Ferencz Csaba. Hozzátette, a megyeszékhelyen is megtekinthetőek lesznek majd a viadalon részt vevő pilóták és autóik, ám nem versenykörülmények között.

Egyelőre az anyagi körülmények nem engedik meg azt, hogy Csík környékét is visszakapcsoljuk a verseny körforgásába. De a versenyt megelőzően, szeptember 24-én, szerdán délelőtt közönségtalálkozó lesz Csíkszeredában a Szabadság téren, ahol jelen lesznek a ralin részt vevő pilóták és ott lesznek a versenyautók is

mondta a viadal főszervezője. Hozzátette, az esemény során lehetőségük lesz az autósport kedvelőinek, hogy igazán közelről nézhessenek meg egy rali autót és személyesen találkozhatnak, fényképeket készíthetnek kedvenc pilótájukkal, navigátorukkal.

Új helyszínek

Öt különálló gyorsasági szakasz szerepel az idei Hargita Rali kiírásában, ebből kettő teljesen új helyszín.

A tavalyi szelektívek közül a Székelyudvarhely központjában rendezett szuperszpeciál és a Dietrich Árpád nevét viselő gyorsasági maradt az idei kiírásban. A három új szakasz a Kápolnás, az Oroszhegy és a Varság-Korond szelektív, utóbbi kettő sosem szerepelt az elmúlt huszonegy évben a Hargita Rali kiírásában. A Kápolnás szelektív egy részén tavaly mentek a versenyzők, ám idén fordított irányban lesz az a szakasz, a másik fele teljesen új kihívás.

mondta Ferencz Csaba.

A szuperszpeciál 1,9 kilométeres, az Oroszhegy gyors 11,2 kilométer, a Varság-Korond 18,8 kilométer, a Kápolnás szelektív 16,26 kilométer, míg a Dietrich Árpád szakasz 11,98 kilométer hosszú, az oroszhegyin háromszor, a szuperszpeciálon egyszer, míg a másik három szakaszon két-két alkalommal megy végig a mezőny.

A verseny összhossza 415,63 kilométer, ebből 129,58 kilométer gyorsasági szakasz, a szelektívek hossza 31,18%-ot tesz ki a teljes távból, ami hazai szinten az egyik legjobb arány

nyilatkozta a rali főszervezője.

Magyarországi meghívottak

A Hargita Ralin a hazai mezőny mellett több magyarországi versenypáros is részt vesz, többségüket a szervező Maxx Racing hívta meg. Szabó Gergő évek óta a hazai bajnokság résztvevője, tavaly ő nyerte meg a Hargita Ralit és idén is biztosan rajthoz áll. Botka Dávid idén két romániai futamon indult, ám egyiket sem fejezte be technikai gondok miatt, Kőházi Károly pedig Aradon és Kolozsváron állt rajthoz, Lovász Pál az aradi versenyen indult el. Ferencz Csaba ígéretet kapott a fent nevezett pilótáktól, hogy biztosan jelen lesznek a Hargita Ralin, Kőházi egyébként a viadalt megelőző hétvégén Erdélyben tartja esküvőjét.

 A négy pilótán kívül még hat magyarországi versenyzőre számítunk, közülük ketten Ladával, ketten pedig BMW-vel állnak rajthoz

mondta a viadal főszervezője. Hozzátette, a tavaly már a Hargita Rali előtt a bajnoki címet bezsebelő Francois Delecour is rathoz szeretne állni. – Tavaly korán eldőlt a bajnoki cím sorsa, így Delecour kihagyta a Hargita Ralit. A mezőny tagjai viszont szuperlatívuszokban beszéltek a Hargita Raliról, ez pedig felkeltette a francia pilóta érdeklődését is.

Én egyrészt azt szeretném, hogy a Hargita Ralin dőljön el a bajnoki cím sorsa, de ha Iasi-ban mégis „megkoronázzák” Delecourt, akkor is remélem, hogy rajthoz áll majd nálunk is.

nyilatkozta Ferencz Csaba.

A műsor

A versenyre hivatalosan tegnaptól lehet nevezni egészen szeptember 11-ig. A pályabejárások kedden, szeptember 23-án és szerdán, szeptember 24-én zajlanak, csütörtökön, szeptember 25-én 15 és 18 óra között Zetelaka mellett lesz a hivatalos teszt (shakedown), este 8 órától Székelyudvarhely központjában pedig a hivatalos megnyitó és a versenyzők parádéja. Pénteken, szeptember 26-án 13 órakor indul az első versenyautó a viadalon, szombaton, szeptember 27-én pedig 20.30 órától lesz a díjkiosztó ünnepség.

A verseny főhadiszállását a Küküllő Szállóban rendezik be, a szervizpark pedig a székelyudvarhelyi Kossuth utcában lesz kialakítva.

Támogatók

Noha egy hónap van még a Hargita Gyöngye Rali kezdetéig, a támogatók névsora még nyitott. Ferencz Csaba szerint az elmúlt évben a rendezvény mögé állók többsége idén is megtalálható a támogatók listáján, de vannak olyan cégek is, akik idéntől állnak a rali mellé.

Nagyon sok segítséget kaptunk a murva utak tulajdonosaitól, helyi önkormányzatoktól és közbirtokosságoktól. De örülök annak is, hogy az idén jóval több cég található a támogatók listáján, mint az elmúlt évben. Leszögezném viszont, ha valaki úgy érzi, hogy szeretné támogatni az eseményt, tárt karokkal várjuk, hiszen szükség van minden anyagi, vagy egyéb támogatásra.

mondta a rali főszervezője.

A támogatók: Hargita Gyöngye Ásványvíz Rt., Amigo & Intercost, PBS, Seroussi, ING Service, Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhelyi Önkormányzat, Septimia, Küküllő Szálloda, Magdolna Impex, Dancea & Asociatii, Color Metal, Ati Cream, Odorest, Skorpion Trans, Pick-up.ro, Kápolnási Közbirtokosság, Kápolnási-, Korondi-, Oroszhegyi-, Varsági, Szentegyházi Polgármesteri Hivatal.

Médiatámogatók: Hargita Népe, Autorally, Motorsportnews, Uh.ro, Prima Rádió, Star Rádió, Presztízs Média Magyarország, Rallyphoto.ro.

Kopacz Gyula

kopacz.gyula@hargitanepe.ro