Elégedettek a pályákkal

26 szeptember 2014 - 7 minutes read

Botkáék folytatnák a hagyományt

Ma délben elkezdődik a Hargita Gyöngye Rali – amelyen folytatódik a hagyomány és idén is – nemzetközi lesz. A rajtnál a romániai pilóták mellett olaszok, magyarok és egy kínai női páros is rajthoz áll. Botka Dávid folytatná a tavaly Szabó Gergő által elkezdett hagyományt és győzni szeretne a hazai rali bajnokság záró futamán.

Negyvenhét páros járta végig kedden és szerdán a Hargita Gyöngye Rali pályáit, az előzetes nevezőlistához képest vannak kimaradók, de vannak új belépők is. Az már a verseny előtt eldőlt, hogy nem lesz címvédés a hazai rali bajnokság záró futamán, hiszen a tavalyi győztes Szabó Gergő a múlt héten eladta egyik versenygépét, a másikat Constantin Aur bérelte ki a Hargita Gyöngye Ralira, így a magyar pilóta versenygép hiányában el sem indul a viadalon. Szerdán viszont egy kínai női páros nevezett, Sen Csui Lan és Lin Csun Jing egy Dacia Logannal próbálnak szerencsét a Hargita lábánál.

Folytatni a hagyományt.

2014_0926_botka_david

Nyerni akar Botka Dávid

Tavaly magyar pilóta állhatott Szabó Gergő révén a dobogó legfelső fokára, idén ezt a hagyományt Botka Dávid folytatná.

Győzni jöttünk Székelyudvarhelyre! Tavaly Gergő nyert, mi pedig nem szeretnénk ezt a tradíciót megszakítani, ezért mindent megteszünk a siker érdekében, beleadunk apait-anyait. A pályák nagyon tetszenek, vannak gyors és technikás részek is.

nyilatkozta lapunknak Botka Dávid.

2014_0926_tempesta

A jó szereplés, de a szórakozás is cél Marco Tempestini és Toni Avram számára

Nem minden pilóta tetszését nyerték el a Hargita Gyöngye Rali szelektívjei. A kolozsvári Horatiu Savu – aki a 3-as géposztály bajnokesélyese – szerint például a mások által dicsért Kápolnás szakasz rossz, a többi pedig nagyon rossz. Marco Tempestini viszont áhítozott a pályabejárások során, az olasz pilóta jó eredményekre számít.

Remélem, hogy mind egyéniben, mind pedig csapatban a Napoca Rally Academy-vel jól szerepelünk majd. Kedvelem a környéket, a pályákat, nekünk már a versenynek nagy tétje nincs, így szórakozunk is majd egy keveset, azaz nézőbarát autózást vállaltunk be. De azért az eredmény is fontos.

mondta Marco Tempestini.

2014_0926_keleti_edwin

A bajnoki második hely Keleti Edwin célja

Két pilóta is a bajnokság második helyéért hajt, noha egyiküknek esélye van a bajnoki címre is. Keleti Edwin román bajnok lehet, ha megnyeri a Hargita Gyöngye Ralit és Francois Delecour pont nélkül távozik Székelyudvarhelyről.

Noha van esélyünk a bajnoki címre, ezt úgy érzem, csak szerencse árán érhetnénk el. Tehát az összetett második helyéért hajtunk, ehhez viszont jól kell szerepelnünk. A pályák tetszenek, és ami fontos, hogy nézőbarátok. Számítok a szurkolóim jelenlétére.

mondta Keleti.

Dan Gartofan szintén az összetett második helyéért hajt.

Keleti a közvetlen ellenfelünk és jóval előtte kellene végezzünk ahhoz, hogy a bajnokság második helyén zárjunk. Bízunk abban, hogy a szerencse is mellénk szegődik. A pályák nagyon jók, nekem a Varság-Korond szakasz tetszett a legjobban, ez a legtechnikásabb. Ezért a szakaszért már megérte eljönnünk.

mondta a brassói pilóta.

Francois Delecour meglepődött a pályák láttán.

A szervezőt csak dicsérni tudom a szakaszok kiválasztása miatt. Van benne minden: gyors és egyenes részek, kanyarok kanyarok hátán, technikás szakaszok, ugratók, csapdák, jó és gyengébb minőségű részek. Összességében olyanok a pályák, amilyennek egy murva ralinak lennie kell.

nyilatkozta lapunknak a francia pilóta. Delecour először szerepel Hargita Ralin és számára komoly tétje van a ma kezdődő versenynek.

Itt dől el a bajnoki cím sorsa. Keleti biztosan mindent megtesz a győzelem érdekében, én is komolyan veszem a viadalt. Óriási a tét. Remélem, hogy egy győzelemmel és egy bajnoki címmel távozhatok Székelyudvarhelyről.

nyilatkozta Delecour.

A szervezők az utolsó pillanatokban módosításokat kellett eszközöljenek. Eszerint az Oroszhegy gyorsasági szakasz a tervezett 11 helyett csak 5 kilométeres lesz, mivel a pálya másik részén munkagépek megrongálták a szakaszt. A másik és talán legfontosabb módosítás, hogy ma a korábban közöltekhez képest fél órával, azaz 12 óra 35 perckor lesz Székelyudvarhelyen a Hargita Gyöngye Rali rajtja.

Kopacz Gyula

kopacz.gyula@hargitanepe.ro