Hamarosan kezdődik a 27. Hargita Gyöngye Rali

9 július 2019 - 6 perc olvasási idő

 

Csütörtökön este Székelyudvarhely központjában elkezdődik a román ralibajnokság negyedik versenye, a huszonhetedik kiírásához érkezett Hargita Gyöngye Rali. Ferencz Csaba főszervező számolt be a legújabb fejleményekről.

„Az utolsó pár méteren vagyunk, a szervezés gőzerővel folyik, mindenki teszi a dolgát, igyekszünk, hogy mire megérkeznek a versenyzők, minden a helyére kerüljön”

-mondta Ferencz Csaba.

A szervizpark továbbra is a II. Rákóczi Ferenc utca felső felében, illetve a Kossuth Lajos utcában lesz kialakítva, itt július 11., csütörtök reggel hat órától július 13., szombat este tíz óráig kell útlezárásra számítani.

Környezetbarát ralira készülnek, idén a szervezők mobilvécéket helyeznek ki a szervizparkba, továbbá a hulladékot szelektíven fogják gyűjteni, ezeket a zsákokat a szemétszállító vállalat esténként hordja majd el. A pályákon pedig már nem használt gumikat tesznek ki a kanyarívekre – hogy ne hordják ki az útpadkát a versenyzők –, hanem szalmabálákat.

A rali környezetbarát elemei tovább bővültek.

„Az egyik főtámogatónk, az Euro-Car Trading Kft. Toyota hibridautókat ad használatra a versenyigazgatóságnak, hogy a pályákon adandó dolgaikat minél zökkenőmentesebben meg tudják oldani. Az egyik helyi partnerünk, a KeroBike pedig elektromos bicikliket ad a versenyen szolgálatot teljesítő szervezők számára, hogy minél könnyebben és gyorsan meg tudjuk oldani a logisztikai dolgainkat. Nagyon szeretem a környezetet, a városban, ha tehetem, biciklivel vagy rollerrel járok. Mindig is arra törekedtem, hogy környezetbarát ralit hozzunk létre. Ezekkel az újításokkal szeretnénk környezettudatosságra nevelni az embereket”

– nyilatkozta a főszervező.

Újdonság, hogy idén a Visit Harghita telefonos applikációban is számtalan hasznos információt meg lehet majd tudni a versenyről.

„Minden közösségi platformot ki szeretnénk használni, hogy az emberek megkapjanak mindent, amit a raliról tudni szeretnének. Terveink között szerepel, hogy a szuperspeciális mellett, ha megfelelő a térerő, a szentpáli szakaszt is élőben közvetítsük az interneten”

– tette hozzá.

A Hargita Gyöngye Rali hivatalos sajtótájékoztatóját csütörtök délben tartják a Küküllő szállodában, a megnyitó pedig aznap este nyolc órakor kezdődik a Márton Áron téren.

Pénteken reggel nyolc órától déli egy óráig külön autókategóriánként zajlik majd a shakedown, a tényleges verseny pedig délután fél háromkor kezdődik, akkor fog elindulni az első autó a szervizparkból az első gyorsasági szakaszhoz, a 29 km hosszú Bucsinra. Ezután következik a 12 km-es libáni szakasz, majd a versenyzők visszatérnek Székelyudvarhelyre.

Este háromnegyed 7-kor kezdődik a városi gyors.

A Dietrich Árpád-szuperspeciális nyomvonala sem változott: a szálloda, a Barátok temploma és a Művelődési Ház között fogják a ralisok elvarázsolni a szurkolókat.

Szombaton háromszor teljesíti a mezőny a Patakfalva, Szentpál és Lövéte gyorsasági szakaszokat.


Ferencz Csaba főszervezőtől megtudtuk, idén sem lesz hermetikusan lezárva a versenypályák körüli zóna, a három hurok között egy-egy órára megnyitják az utakat az autós forgalomnak.

A Hargita Gyöngye Ralit a Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és Lövéte Község Polgármesteri Hivatala közösen szervezi.

Partnerek: Hargita Gyöngye, Toyota az Eurocar Trading Kft-n keresztül, Amigo&Intercost, Magdolna Impex, Viking Kft., Dancea és társai ügyvédi társaság, Mastertent, Küküllő Hotel, Vári Trans, Brother, Septimia. A rali a Hargita megyei tűzoltóság, sürgősség és csendőrség támogatottsága mellett zajlik.

Forrás: Szekelyhon.ro