Hargita Gyöngye Rali – esemény, amit a helybéliek és a versenyzők is nagyon várnak

12 július 2018 - 13 perc olvasási idő
  • rekordot döntött a benevezés, 82 páros indul a 26. kiíráson
  • a helybéliek számára kiemelt fontosságú esemény
  • a Dietrich Árpád szuperspeciális új helyszínt kapott

Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Bíró Barna Botond, Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád, a Hargita Rali főtámogatója, a Hargita Gyöngye marketingigazgatója, Puskás István, Ferencs Csaba főszervező, illetve a versenyző részérők Alexandru Pițigoi (Porsche 911 GT3) és Thomas Abraham (Mitsubishi Lancer) vett részt a 26. Hargita Gyöngye Rali felvezető sajtótájékoztatón csütörtökön délelőtt.

A részvevők beszédükben kiemelték, hogy mennyire meghatározó szerepet tölt be a raliverseny Székelyudvarhelyen és a környékén, azaz egész Hargita megyében lakók életében. A Hargita Rali évről évre fejlődik, ezt jelzi a benevezők száma is, hiszen tavalyhoz képest húsz százalékkal nőtt a versenyzők száma, a 82 páros rekordnak számít.
Harmadik éve már, hogy aszfaltversennyé vált a Hargita Rali. A szervezők az idei kiírásba tizenkét gyorsasági szakaszt terveztek be, összesen 122 kilométernyit fognak száguldani a pilóták a két nap alatt. Tavalyhoz képest egy komoly változás is van, ez a Dietrich Árpád szuperspeciális szakaszt érinti, pénteken este hét órától vadonatúj helyen fognak száguldani a versenyautók a Székelyudvarhelyen.
A tizenkét gyorsaságiból hármat emeltek ki a pilóták, a szuperspeciális mellett a bucsini gyorsat, az országos bajnokság leghosszabb szakaszát, illetve a lövéteit, ami elnyerte mindenki tetszését, sokan pedig egy Európa-bajnoki szakaszként is el tudnák képzelni.

A rali első napján három szakaszt teljesítenek: a bucsini (29 km) és libáni (16,4 km) gyorsaságikat követően a mezőny visszatér Székelyudvarhelyre, hogy teljesítse a szuperspeciálist (1,8 km). Szombaton három hurok vár a mezőnyre, háromszor fogják teljesíteni a patakfalvi (6,5 km), a szentpáli (6,3 km) és a lövétei (13,7 km) szakaszokat. Minden hurok után a versenyzők visszatérnek a gépparkba, hogy egy gyors szervizelés után ismét teljesítsék a távokat.
Hatvan ralis áll majd rajthoz az országos bajnokságban, a történelmi autók mezőnye öt fős, míg a másodosztálynak megfelelő Rali 2-ben tizenheten indulnak. Csapatversenyben hat együttes harcol a dobogóért. Magyarországról hat csapat nevezett be, ám valószínűleg az összetett élmezőnyében főként a romániai versenyzők fognak harcolni egymással.

Az előzetes elvárások szerint ők fognak harcolni az első helyért: Simone Tempestini – Románia egyedüli képviselője a rali világbajnokságon, a 2016-os román bajnok; Bogdan Marișca – a Hargita Gyöngye Rali tavalyi győztese, egyben román bajnoki címvédő; Dan Gîrtofan – kétszeres román bajnok, 2017-ben ezüstérmes; Valentin Porcișteanu – 2013-as román bajnok. Nagy várakozások előzik meg Constantin „Titi” Aur teljesítményét is, a nyolcszoros bajnok idén visszatért a ralipályákra. Alexandru Pițigoi a mezőny legerősebb autójával, egy Porsche 911 GT3-mal áll rajthoz, illetve a közönség kedvence, Thomas Abraham.

A rali szerelmesei először csütörtökön este találkoznak a pilótákkal, nyolc órakor a Márton Áron téren tartják a hivatalos megnyitót, a verseny pedig pénteken fél négykor a bucsini gyorsaságival kezdődik. Amúgy pénteken reggel nyolc órától délután egyig tart a hivatalos finomhangolás (shakedown) a Lejtő utca tetejétől Farcád határáig.

„A Hargita Gyöngye Rali egy nagyon fontos esemény Hargita megyében, és Hargita Megye Tanácsa – akárcsak az előző években–, idén is támogattuk anyagilag a szervezést. A rali turisztikai szempontból is nagyon fontos, hiszen az egész ország figyelme megyénkre irányul. Ki kell emelnem, hogy ősszel készül el a megyei tanács új, turisztikai telefonos applikációja, amelyben a jövőben a Hargita Rali is kiemelt szerepet fog kapni” – mondta Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád következett.

„Nagy öröm számunkra, hogy házigazdái lehetünk a Hargita Ralinak. Szeretnék gratulálni Ferencz Csaba főszervezőnek, továbbá az alelnök úrnak, hogy támogatták a rali megszervezését Székelyudvarhelyen. Megyénkben nagyon sokan szeretik a motorsportokat, és biztos vagyok benne, hogy a következő napokban ezt a pályák szélén be is bizonyítjuk. Balesetmentes ralit kívánok mindenkinek. Amúgy már nem lehet szállást kapni Székelyudvarhelyen. Nagy dolog számunkra, hogy meg tudunk egy ilyen horderejű versenyt rendezni, ez pedig sok mindent elmond a szenvedélyünkről és lehetőségeinkről” – nyilatkozta Gálfi.

Puskás István, a Hargita Rali főtámogatója, a Hargita Gyöngye marketingigazgatója vette át a szót.

„A nyár közepén rendezik a Hargita Ralit, és ez a Hargita Gyöngye számára nagyon jó, mivel termékünk időszakos, azaz a melegben sokkal többen fogyasztanak vizet. Remélem, hogy a hétvégén nem fog esni az eső, mivel az elmúlt időszakban nagyon szeszélyes volt az időjárás. A rali szervezőivel gyümölcsöző a kapcsolatunk, már az öt évvel ezelőtti újraindítása óta partnerek vagyunk, és szeretnénk tovább folytatni ezt, mivel ez az esemény helyileg és országos szinten is kiemelt fontosságú. Remélem, hogy a vizünk hozzájárul majd a pilóták hidratációjához és kimagasló teljesítményéhez egyaránt. Sok sikert kívánok!”

A főszervező, Ferencz Csaba következett.

„Nagyon jó dolog, hogy ekkora médiafigyelmet kap a rali, ez azt jelenti, hogy az egész országban értesülni fognak az emberek arról, hogy mi történik itt. Ebből a szempontból óriásit fejlődtünk. Idén nagyjából öt százalék az újdonság, ez pedig a Dietrich Árpád szupersperciális új útvonalát jelenti. Egy másik újdonság, hogy hosszú évek után ismét belépett a motorsportba a MOL és támogatja rendezvényünket. Vannak magyarországi meghívottjaink is, sajnos idén nem tudtunk húzós neveket elhozni Udvarhelyre, de ígérem, jövőre ez megváltozik. Gondolkodunk azon is, hogy jövőre a Hargita Rali a magyar bajnokság része is legyen. Ahhoz, hogy nemzetközi versennyé váljunk, nagyobb költségvetésre van szükségünk, emiatt folyamatosan új szponzorokkal is tárgyalunk, hogy évről évről fejlődjünk és egyre jobb ralit tudjunk szervezni. Jó hírünk messze eljutott, ám engem is meglepett, hogy milyen sokan beiratkoztak. Remélem jövőre tovább fog nőni az érdeklődők száma.”

Alexandru Pițigoi, Porsche 911 GT3:

„Én szeretek Székelyudvarhelyre járni. Nekem mindig is tetszett a Hargita Rali, legelőször húsz évvel ezelőtt vettem részt rajta, és azóta is mindig nagy kedvvel jövök ide. Három éve, hogy aszfaltra váltottak, és ez zsinórban a harmadik éve, hogy visszatérek ide. Örvendek ennek a váltásnak, mivel az autóm, amivel versenyzek, csak aszfalton használható. A Porsche lehet, hogy nem a legjobb raliautó, de látványos, hangos és nagyon gyors. Remélem, hogy az első öt-hat hely egyikén fogok végezni. Remélem, jó idő lesz és minél többen kijönnek majd a pályákra.”

Thomas Abraham, Mistubishi Lancer Evo:

„Megtisztelve érzem magamat, hogy részt vehetek ezen a sajtótájékoztatón. Nem csak én, hanem minden versenyző nagyon várta ezt a ralit. A szervezők nagyon jól végzik a dolgukat, én itthon érzem magamat itt, főleg, hogy nekem is a Hargita Gyöngye a főtámogatóm. Tudom, hogy kis gondot okozunk a városban és környékén élőknek, ezért már most elnézést kérek tőlük. De sokan örülnek annak, hogy itt raliverseny zajlik. Nagyon sok hozzáértő ember lakik a megyében, ezt pedig mi, a raliautóban ülők is érezzük. Nagyon jók a gyorsasági szakaszok, leginkább a lövétei, ami helyt állhatna egy Európa-bajnokságon is. Az aszfalt minősége is nagyszerű. Az egyedüli gondot az eső okozhatja, reméljük, nem fog közbeszólni. Minden szakaszra rengeteg embert várok, akik majd sütni is fognak a zöldben. Mert ha verseny közben kiesünk, legyen mit ennünk.”