Hargita Gyöngye Tess Rali: anyagi gondok hátráltatják Dan Gîrtofant

16 július 2020 - 5 perc olvasási idő

Kihívásokkal teli raliszezonra számít Dan Gîrtofan, aki az elmúlt években ötször is dobogós volt, háromszor a második helyen zárt a Hargita Gyöngye Ralin. A brassói származású pilóta ígéretesen kezdte az idei bajnokságot, de elmondása szerint az anyagi nehézségek miatt egyelőre kérdéses a részvétele a teljes idényben.

A Škoda Fabia R5-tel versenyző Dan Gîrtofan segítőjével, Tudor Mârzával a második helyen végzett a két héttel ezelőtti első versenyen, az Argeș Ralin, amelyen több mint egy perccel voltak lemaradva a címvédő Simone Tempestini/Sergiu Itu páros mögött, így bizakodva várhatják a folytatást.

Gîrtofan elmondta, a hétvégi Hargita Gyöngye Tess Ralin a legfontosabb szempont az, hogy elkerüljék a nemkívánatos eseményeket, jól fejezzék be a versenyt, és nyilván szeretnének minél jobb helyezést elérni.

A leghatékonyabban akarjuk kihasználni a speciális szakaszokat, reméljük, hogy kellemes időjárásban lesz részünk. Nehéz szezon az idei, függetlenül attól, hogy milyen pilóták lesznek ott a rajtnál az egyes versenyeken. A tény, hogy Simone Tempestini idén is szerepel a mezőnyben, mindenki számára nehézséget jelent.

A tapasztalt pilótát megkérdeztük arról, mi a véleménye, hogy első körben a brassói futam kimaradt a versenynaptárból, illetve végül a Hargita Rali keretében mégis megrendezésre kerül.

„Első körben kihagyták a Brassói Ralit, ami nem esett jól számunkra, hiszen egy hagyományos és az egyik legrégebbi versenyről van szó, így igazságtalan lett volna, ha éppen ez a futam marad ki a bajnokságból. Örülök annak, hogy a szervezők összevonták a Hargita Ralival és végül megoldást találtak a megrendezésére, illetve legalább néhány nevezetes szakaszt sikerül megtartani belőle”
– nyilatkozta Dan Gîrtofan.

Hangsúlyozta, a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben mindenki számára megpróbáltatást jelent átvészelni ezt az időszakot, így ez volt a legjobb, kompromisszumos megoldás.

Az első nap Brassóban, majd a másodikon Székelyudvarhelyen versenyeznek, meglátása szerint ez teljesen rendben van, mert nincs túlságosan nagy távolság, mindössze száz kilométer van a városok között. Korábban nagyobb távolságokat is meg kellett tenniük egyik településről a másikra, tehát ez nem jelent problémát.

Mindent elkövetek annak érdekében, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam, de egyelőre nem véglegesítettük a költségvetésünket a teljes idényre, így kérdéses, hogy sikerül-e végigvinni a bajnokságot.

Sajnos csak a soron következő futamra tudjuk előteremteni a szükséges anyagi feltételeket, ez a pályafutásomban először fordul elő. Igyekszünk, hogy amennyiben lehetséges, minden versenyen tudjunk részt venni”
– mutatott rá az idei szezon nehézségeire.

A Hargita Gyöngye Tess Rali programja

 

Július 17-én, pénteken:
8–13 óra között Shakedown (Szászhermány)
14.30 Rajt
14.53 PS1 Brassópojána (10,9 km)
15.31 PS2 Hidegpatak 1 (14,3 km)
18.04 PS3 Barcarozsnyó (7,9 km)
18.27 PS4 Hidegpatak 2 (14,30 km)

Július 18-án, szombaton:
10.00 Rajt
10.53 PS5 Lövéte 1 (12,75 km)
11.41 PS6 Homoródkarácsonyfalva 1 (6,70 km)
12.04 PS7 Homoródszentmárton 1 (6,65 km)
14.22 PS8 Lövéte 2 (12,75 km)
15.10 PS9 Homoródkarácsonyfalva 2 (6,70 km)
15.33 PS10 Homoródszentmárton 2 (6,65 km)
17.51 PS11 Lövéte 3 (12,75 km)
20.30 Díjátadó ünnepség Székelyudvarhelyen, a Márton Áron téren.

A cikk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában jelent meg július 14-én.