Hargita Rali huszonharmadszor

25 szeptember 2015 - 7 perc olvasási idő

Plakat-HU-resizedHuszonharmadik alkalommal rendezik meg idén a Hargita Ralit, amely a román bajnokság zárófutama lesz. Az október 9.-én és 10.-én sorra kerülő verseny főhadiszállása az elmúlt két évhez hasonlóan Székelyudvarhely lesz, a szakaszok közül az elmúlt kiíráshoz képest csupán egy marad ugyanabban a konfigurációban, ám újnak mondható helyszín nem lesz.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a székelyföldi viadal zárja a román rali bajnokságot, október elején immár 23. alkalommal rendezik meg a Hargita Ralit. A Maxx Racing ezúttal is Székelyudvarhelyt választotta a verseny főhadiszállásának, a szakaszok helyszínein már rendeztek versenyt, ám a szelektívek mégis újak lesznek a pilóták számára. A versenyre a szervező idén is több magyarországi pilótát vár. A viadal névadó szponzora viszont nem változott az elmúlt évhez képest, a Maxx Racing és a Hargita Gyöngye Rt. a tavalyi remek visszhangok alapján az idén is partnerként dolgozik együtt a rali jó lebonyolítása érdekében.

A pályák

Nem meglepő, hogy a Hargita Rali szervezője az elmúlt két évben használt pályákon képzelte el az idei viadalt is. Ám az egykori pilóta, Ferencz Csaba igazi versenyzői szemmel választotta ki a szelektív szakaszokat és sikerült ezúttal is meglepetést okoznia. A Maxx Racing vezetője a pályaválasztásokkal igazi kihívás elé állítja majd a résztvevőket.

Egy kompakt viadalt terveztünk az idénre szem előtt tartva a versenyzők igényeit is. A szuperszpeciált leszámítva három különálló szelektív lesz, amelyet három-három alkalommal kell teljesítsenek a pilóták. Mivel a 9-es – az elsőkerék-meghajtású autók – géposztály az egyik legnépesebb a román bajnokságban, ezért figyelembe vettük azt is, hogy ebben a csoportban versenyzők ne legyenek túl nagy hátrányban az összkerék-meghajtású gépekkel szemben.

mondta Ferencz Csaba. A rali szervezője szerint minden pályán van úgynevezett nézőbarát hely, így sok szurkolóra számítanak.

Dietrich Árpád emléke előtt tisztelegve a verseny leglátványosabb szakasza a Hargita rali megálmodójának – és húsz kiadást szervezett – nevét viseli. Az elmúlt két évben a Madarasi Hargita szakaszt nevezték el Dietrich Árpádról, idéntől viszont a Székelyudvarhely központjában sorra kerülő szuperszpeciál viseli az egykori Hargita Rali szervezőjének nevét.

A verseny nevével megegyező szakasz, a Hargita nevű szelektív lesz a leghosszabb az idei viadalon. Viszont ez a szelektív – ahogy a többi is – az elmúlt kiíráshoz képest ellentétes irányban zajlik majd: a rajt a Madarasi Hargitán lesz a tengerszinttől mintegy 1500 méteres magasságból, a cél pedig 11,5 kilométer megtétele után Szentegyháza északi bejárata 860 méteres tengerszinti magasságig. A pálya felső fele eléggé veszélyes, ám annál inkább nézőbarát, míg az alsó szakasza nagyon gyors.

A Hargita nevű szelektív eleje egy kissé próbára teszi majd a pilótákat, ott ugyanis sok a kanyar, ám a pálya kétharmada gyors és szűk úton vezet, mindez természetesen lejtmenetben. Egy szóval bátorságra és jól bemért féktávokra lesz szükségük a versenyzőknek.

mondta a Maxx Racing vezetője.

A Homoródalmás nevét viselő szelektív a település nyugati kijáratánál kezdődik, Homoródszentmárton határában Abásfalva felé fordulnak majd a pilóták és a falu bejáratánál lesz a 8,2 kilométeres szakasz célja.

Nagyon jó a pálya murvafelülete, a szakasz első két kilométere emelkedő és sok a hajtűkanyar, a nézők számára pedig több olyan hely is van, ahonnan nagy területet beláthatnak a gyorsaságiból. A szelektív vége nagyon gyors, keskeny az út és sok az egyenes szakasz pici kanyarokkal.

mondta a rali főszervezője.

A harmadik szelektív Homoródkeményfalva északi kijáratánál kezdődik és 7,8 kilométer megtételét követően Homoródfürdőn érnek el a célig majd a versenyzők.

Az útfelület sima és keskeny, erdős részeken vezet keresztül, sok az egyenes rész és a gyors kanyar. Itt nagy sebességeket lehet majd elérni.

mondta Ferencz Csaba.

Az említett három szelektívet a verseny első napján egyszer, a második napon pedig kétszer kell teljesíteniük a résztvevőknek.

Az egyetlen szakasz, amely megegyezik az elmúlt évi kiírásokkal, az az október 9.-én sorra kerülő Dietrich Árpád szuperszpeciál, amelyet Székelyudvarhely központjában rendeznek majd meg a késő délutáni órákban, igaz ennek rajthelye is módosult, a pálya vonala viszont nem.

Harta generală - Raliul Harghitei 2015

Hargita Gyöngye Rally általános térkep  2015

Kopacz Gyula

kopacz.gyula@hargitanepe.ro