Ismerkedtek a pályákkal a pilóták

8 október 2015 - 6 perc olvasási idő

Megoszlanak a vélemények

A pályabejárásokkal tegnap elkezdődött a nagyüzem a Hargita Ralin résztvevő pilóták számára. A szakaszokkal kapcsolatosan megoszlanak a vélemények, vannak, akiknek tetszenek a pályák, ám többen a Madarasi Hargita szelektívet túl keménynek tartják.

pethomag_resize

Pethő Attila – Mag Levente

Tegnap délután elkezdődtek a pályabejárások, a pilóták először léphettek rá autóikkal a Hargita Rali gyorsasági szakaszaira. A versenyzők többsége tegnap legalább egy alkalommal mind a négy különálló szelektívet bejárta, volt olyan, akinek nagyon tetszettek a pályák, volt olyan, aki csak részben volt elégedett, de akadt olyan is, aki nemtetszését fejezte ki a gyorsokkal kapcsolatosan.

Lovász Pál és navigátora, Mihalik Péter tavaly is átruccant Erdélybe Magyarországról, számukra az idei szakaszok a Madarasi Hargitát kivéve teljesen ismeretlenek voltak. Lovász szerint a Hargita szelektíven zabálni fogja majd az abroncsokat.

Nagyon durva a murva, főleg a rajt utáni részeken, szerintem sokan kapnak majd ott gumidefektet. A Homoródalmás és a Homoródkeményfalva szakaszok viszont ropppant technikásak, utóbbi nagyon gyors, kár, hogy csak nyol- és nem legalább húsz kilométeres. Igazi vébé-szakaszok, nekünk nagyon tetszenek.

mondta a magyar pilóta.

Pethő Attila Udvarhelyszéket képviseli pilótaként a versenyen, számára a Hargita szelektív ismerős, hiszen Madarasi Hargitán üzleti érdekei vannak, gyakran jár arra mindkét irányból. Ő például férfiasnak tartja a szakaszt, szerinte kissé óvatosnak kell lenni a felső részen, „meg kell tisztelni a pályát” és akkor nem lesz gond.

Tavaly Kápolnáson dobtuk el a vasat, ennek ellenére sajnálom, hogy nem része az a szelektív a ralinak. Nagy figyelmet igényelnek a szakaszok a pilótáktól és navigátoroktól, mert egy rosszul bemért féktáv, egy rossz kanyarodási ív és vége a versenynek.

mondta Pethő.

Hozzátette, céljuk a verseny befejezése, de szeretnék jól érezni magukat a versenyautóban. Pethőnek Mag Levente navigál, a csíkszeredai születésű, de Székelyudvarhelyen élő másodpilótának ez az első éles versenye: eddig csak felvezető-autóknak navigált.

A pályák szerintem nagyon szépek, de bevallom, veszélyesnek tartom a Hargita szakaszt. Remélem, sok szurkolónk lesz Csíkból és Udvarhelyről a pályák szélén.

mondta Mag Levente.

Tassi Róbertnek is a hétvégi viadal lesz az első rali, amelyen részt vesz. A pilóta – aki ugyan magyarországi, de már Udvarhelyinek tekinti magát – kedden próbálta ki először murva borításon a Suzuki Swift versenygépet és ekkor kezdte az összeszokást Molnár Gyula navigátorral, elmondása szerint felbecsülhetetlen értékű volt a teszten szerzett tapasztalat.

Az idén ültem először versenyautóban, három hegyibajnokin indultam és kategóriában nyertem is, de a rali az teljesen más. Nem egyedül vagy az autóban, fontos a pálya pontos leírása, majd a navigátor szerepe is nagyon sokat nyom a latban. Molnár Gyula remek navigátor, nagy a tapasztalata, remekül megértjük egymást és ez nagyon fontos. A pályák nekem tetszenek, nagyon élménydúsak.

mondta Tassi.

A székelyudvarhelyi-sepsiszentgyörgyi páros célja természetesen a verseny befejezése, de szeretnének labdába rúgni a 9-es géposztályban.

A bajnok elégedett

Simone Tempestini négy napja még Korzikán a francia vébé-futamon indult, tegnap viszont már a Hargita Rali pályáival ismerkedett. A román bajnoki címmel a zsebében érkező kolozsvári „olasz” azt mondta, semmi gond a Hargita szakasszal és nem érti, másoknak miért nem tetszik.

Minden szelektív remek, vannak köves részek, de a murvás versenytől nem várhatod el, hogy az út le legyen aszfaltozva. Vigyázni kell és persze padlóig nyomni a gázpedált, de fontos a féktáv bemérése.

mondta a bajnok, aki nyerni szeretne a Hargita Ralin.

A kolozsvári kontingensből Horatiu Savu volt az, aki határozottan kifejezte nemtetszését a Hargita szelektív iránt. Szerinte az tereprali-pálya, nem murvás versenyre való.

A másik két szakasz tűrhető, de lehetnének hosszabbak.

mondta Savu.

Tags: , ,