Két hét múlva Hargita megyében folytatódik a román ralibajnokság – Visszatérnek a klasszikus formához

23 április 2021 - 8 perc olvasási idő

Huszonkilencedik kiírásához érkezett a Hargita Gyöngye Rali. A román bajnokság második futamát május 7–8-án rendezik, ezúttal nemcsak Székelyudvarhelyen és környékén, hanem visszatér a Gyergyói-medence is, a versenyzők három szakaszt teljesítenek majd a Libánon és a Bucsinon. Ferencz Csaba főszervező számolt be a fejleményekről.

Már hónapokkal ezelőtt nekifogtak az idei rali előkészítésének, amely a román szövetség versenykiírása szerint a bajnokság negyedik futama kellene legyen, ám mindössze a második hivatalos verseny lesz.

A bajnokság a kovásznai Winter Rallyval kezdődött, ám az egy tesztversenynek minősül, így az ott elért eredmények nem számítanak bele a végelszámolásba. A Hargita Gyöngye Rali előtt mindössze egy hivatalos verseny volt, a Brassó Rali

– kezdte Ferencz Csaba. Brassóban két héttel ezelőtt gyűlt össze a mezőny, részt vett a tavalyi WRC2-es világbajnok Mads Østberg is. A dán pilóta nagyot harcolt a román bajnoki címvédővel, Simone Tempestinivel, ám technikai problémák miatt fel kellett adnia a versenyt, így Simone végzett az első helyen.

A következő román bajnoki futam a Bukovina Rali kellett volna legyen, azonban Ferencz szerint különböző okok miatt elhalasztották a versenyt, és lehet, meg sem rendezik idén.

A szövetség az év elején tizenegy állomásos bajnokságot tervezett, de szerintem nem fognak minden versenyt megrendezni. Ami biztos, hogy a Hargita Gyöngye Ralit május 7–8-án tartjuk. A hagyományokat tovább ápoljuk, és visszatérünk a pár évvel ezelőtti rendszerhez, azaz ismét bevonjuk a körforgásba a Gyergyói-medencét

– tért át az idei verseny részletezésére a főszervező.

A hivatalos csapatbemutató május 6-án, csütörtökön este nyolc órakor kezdődik a székelyudvarhelyi Márton Áron téren, majd pénteken reggel 8 órakor kezdődik a verseny előtti finomhangolás, a shakedown, a pilóták a Farcád és Székelyudvarhely között kialakított pályán fogják tesztelni autójukat. Délután három órakor rajtol az első autó a tizenkét gyorsasági szakaszos ralin. Az első pálya Libán és Gyergyóújfalu között lesz, majd következik a Bucsin1 és a Bucsin2 gyorsasági.

Megváltoztattuk az irányvonalat, továbbá a román versenyzők tanácsára a bucsini 30 km-es szakaszt két részre osztottuk, mivel szerintük túl nagy volt az átlagsebesség. A második bucsini szakasz Parajdon ér véget, és a tervek szerint ezt élőben fogjuk közvetíteni a Facebookon és a YouTube-on, illetve a Look TV-n is. Este a versenyzők beállnak a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal előtt kialakított Parc Fermébe. Szombatra három helyszínt terveztünk, Lövéte, Karácsonyfalva és Homoródszentmárton rajttal, ezeket a szakaszokat háromszor fogja teljesíteni a mezőny. A harmadik Szentmárton–Patakfalva gyors lesz a Power Stage, amely Dietrich Árpádról lesz elnevezve, ezt is élőben közvetítjük majd a különböző platformokon

– vázolta röviden a versenyt Ferencz Csaba. A rali központja nem a jelenleg felújítás alatt álló Küküllő szállodában, hanem a Septimia Resort & Spában lesz.

A rali ideje alatt útlezárásokra kell számítani, a főszervező szerint szombaton a három hurok között egy-egy órára megnyitják majd az útszakaszokat a forgalom számára is. A szervizpark továbbra is a II. Rákóczi Ferenc utca felső felében, illetve a Kossuth Lajos utcában lesz kialakítva, itt május 6., csütörtök reggel 6 óra és május 8., szombat este tíz óra között lesz korlátozva a forgalom.

Az útlezárásokról természetesen időben tájékoztatunk mindenkit, igyekszünk, hogy minél kisebb gondot jelentsen ez az ott lakóknak. Az eddigi támogatóink, a helyi és megyei önkormányzatok továbbra is mellettünk állnak, továbbá bővült a támogatói körünk is, így biztos lábokon áll a szervezés, a költségvetésünk adott ahhoz, hogy ismét egy nagyszerű verseny helyszíne legyen Hargita megye. Sajnos a vírushelyzet miatt idén sem tudjuk megszervezni a városi szakaszt, reméljük, hogy a Hargita Rali jubileumi, harmincadik kiírásán a jövőben az egészségügyi szabályozások szigorú betartásával megörvendeztethetjük a nézőket a szuperspeciálissal

– zárta a beszélgetést Ferencz Csaba.

 

A cikk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sport kiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot május 4-én.

A Hargita Gyöngye Rali Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely, Lövéte, Oklánd és Homoródszentmárton önkormányzatai támogatásával kerül megrendezésre. Főtámogató: Hargita Gyöngye. Partnerek: Amigo&Intercost, Septimia Hotels&Spa Resort, Magdolna Impex, Eurato, Color Metal, Tendixx.com, Mastertent, Hargita Megyei Ifjúsági és Sporthatóság, Visitharghita.com, Toyota Eurocar Trading, Viking, Brother, Kero Bike, Service Center, Ademo Renovatie.

Médiatámogatók: Székelyhon, Erdélyi Sport, Hargita Népe, Presztízs Sport, Autorally, Rallymax, Rallyphoto.ro.
Végül, de nem utolsósorban a verseny a Hargita Megyei Rendőrség, a Székelyudvarhelyi Rendőrség, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség, Hargita Megyei Tűzoltóság, Hargita egyei Mentőszolgálat és a Hargita Megyei Csendőrség támogatásával zajlik.
A versennyel kapcsolatos további információkért látogasson el a www.raliulharghitei.ro weboldalra.