Kettő az egyben: következik a Hargita Gyöngye TESS Rali

15 július 2020 - 6 perc olvasási idő

Ferencz Csabával, a Hargita Gyöngye TESS Rali egyik főszervezőjével beszélgettünk az egyesült hétvégi versenyről, amely interjúalanyunk szerint maga a Kánaán lesz a pilótáknak.

A Hargita Rali huszonnyolcadik kiírása következik, 2013 óta Ferencz Csaba a megye egyik legnagyobb sporteseményének főszervezője. A jelenlegi állapotok miatt a brassóival együtt egy új versennyé gyúrták össze – amiből összességében mindenki csak nyerni tud.

„A körülmények hozták úgy, hogy a Hargita és a Brassó Rali eggyé olvadjon. Amúgy én azt gondolom, semmi sem történik véletlenül. A tények adottak, az idei bajnokságot lerövidítették, hat fordulót szervezhetünk meg, a brassói pedig kiesett.

Jó barátságban vagyok a Cenk alatti rendezővel, nem tartottam fairnek, hogy egy olyan város, egy olyan zóna, egy olyan nagy hagyományokkal rendelkező rali, mint a brassói, kimaradjon az idei kiírásból.


Rögtön felajánlottam a segítségem, próbáljuk meg, legyen Romániában egy olyan verseny, amelyet két megye rendez” – fejtette ki Ferencz, hozzátéve, ez egy jó teszt arra, hogy amikor nemzetközi kiírást szervezhetnek, akkor rálátásuk lesz, miképp foghatják össze a régiót.

„Nagyon népszerű mindkét rali, képzeljük el ezt összegyúrva olyanná, hogy mindenhol a kedvenc pályádon mehetsz végig. Amennyiben sportolói szemmel nézzük, akkor ez nem más, mint maga a Kánaán. Ez egy vissza nem térő alkalom a pilótáknak. A pályák szenzációsak, vonzzák mind a sportolókat, mind pedig a nézőket”
– tette hozzá az egyik főszervező.

A szurkolók vonzása most egy kissé másképp tevődik fel, mindenkinek be kell tartania azokat a szabályokat, amelyeket a hatóságok írnak elő – ezt többször kiemelte a főszervező a beszélgetés során. Ezért is kellett kihagyniuk a városi szuperspeciálisokat, hiszen nem szabad többezres tömeget egy helyre összegyűjteni.


Szervezésileg minden ütemszerűen haladt. Nagy újdonság lesz, hogy a gyorsasági szakaszokat egy professzionális csapat segítségével élőben közvetítjük a közösségi oldalakon, a szövetség honlapján, még az is meglehet, hogy egy országos tévécsatornán is. Ez óriási előrelépés, ilyen még nem volt Romániában.
A jelenlegi állapotban kiemelném a hatóságok segítségét, pozitív hozzáállást kaptam mindenkitől. Ami a támogatókat illeti, persze hogy nehéz helyzetbe kerültünk, de ezeket áthidaltuk, a megmaradt szponzorokra ezúttal is építeni tudtunk, köszönet érte” –
emelte ki Ferencz Csaba.

Még nem zárult a versenyzők nevezése, a jelenlegi létszámából érzékelhető, hogy továbbra is nagy az érdeklődés. A főszervező elárulta, noha ez nem nemzetközi kiírás, de a rajtnál lesz bolgár versenyző is. Magyarországról hat csapat is jelentkezett, azonban a hétvégén bevezetett szigorítások miatt sajnos nem tudnak részt venni a Hargita Ralin.

Ahogy fogalmazott, mindenki ki van éhezve egy jó versenyre, mind a pilóták, mind pedig a nézők. Reméli, hogy mindenkit ki tudnak szolgálni egy remek ralival.

A Hargita Gyöngye Tess Rali programja

 

Július 17-én, pénteken:
8–13 óra között Shakedown (Szászhermány)
14.30 Rajt
14.53 PS1 Brassópojána (10,9 km)
15.31 PS2 Hidegpatak 1 (14,3 km)
18.04 PS3 Barcarozsnyó (7,9 km)
18.27 PS4 Hidegpatak 2 (14,30 km)

Július 18-án, szombaton:
10.00 Rajt
10.53 PS5 Lövéte 1 (12,75 km)
11.41 PS6 Homoródkarácsonyfalva 1 (6,70 km)
12.04 PS7 Homoródszentmárton 1 (6,65 km)
14.22 PS8 Lövéte 2 (12,75 km)
15.10 PS9 Homoródkarácsonyfalva 2 (6,70 km)
15.33 PS10 Homoródszentmárton 2 (6,65 km)
17.51 PS11 Lövéte 3 (12,75 km)
20.30 Díjátadó ünnepség Székelyudvarhelyen, a Márton Áron téren.

A cikk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában jelent meg július 14-én.