Minél több pontot szerezne Bogdan Marișca

13 július 2017 - 3 perc olvasási idő

A román ralibajnokságban veteránnak számító Bogdan Marișca célja, hogy minél több pontot szerezzen a Hargita Gyöngye Ralin.

– Egy év szünet után áll ismét rajthoz a Hargita Gyöngye Ralin.

– Tavaly csak félig teljesítettük a bajnokságot. A Hargita Ralira eljöttünk, részt vettünk a pályabejárásokon, de nem voltunk teljesen felkészülve, így nem akartunk kockáztatni.

– 2001–2003 között megnyerte a Hargita Ralit. Milyen emlékei vannak ezekről a versenyekről?

– A Hargita Rali mindig is az egyik legkedvesebb verseny számomra, hiszen pályafutásom során először itt lettem első, mindig észben fogom tartani azt a 2001-es versenyt. 2005-ben pedig itt lettem országos bajnok, szóval nagy örömmel térek vissza.

– Jelenleg két győzelemmel és két dobogós helyezéssel vezeti a bajnokságot, favoritként érkezik Udvarhelyre. Mit várhatunk Bogdan Marișcától?

– Egyelőre jól menetelünk az idei szezonban, de az autósportban csak a végén osztják ki a jutalmakat, ezért a legjobbat kell kihoznunk magunkból. Célunk, hogy a legkevesebb kockázatot vállalva mindig ott legyünk az élmezőnyben. Nehéz jóslatokba bocsátkozni. Simone Tempestini nagyon gyors, nekünk most nem az a célunk, hogy megelőzzük őt, hanem hogy minél több pontot szerezzünk. Valentin Porcișteanu és Dan Gîrtofan is mögöttünk van, így rájuk is oda kell figyelnünk, akárcsak a többi versenyzőre.

– Tavaly makadámról aszfaltra váltottak a rali szervezői.

– Már láttam a próbákat. A hargitai gyorsok nagyon jók, és egyben nehezek is. Izgalmas verseny lesz, a bucsini, libáni és lövétei szakasz nagyon szépnek tűnik, illetve a városi szuperspeciális is. A többi versenyzővel beszélgetve mindenki kemény versenyre számít, amit lehet, hogy még az időjárás is megnehezíthet.

– A kilencvenes évek elején kezdte pályafutását, azóta eltelt szinte huszonöt év.

– 1994-ben mutatkoztam be a román bajnokságban. Amikor rajthoz álltam, nem gondoltam volna, hogy ilyen hosszú pályafutásom lesz. Azokban az időkben egy fantasztikus ember, Dietrich Árpád szervezte a Hargita Ralit. Nagyon örülök, hogy megismerhettem és barátok lehettünk.