Pénteken délután rajt a 29. Hargita Gyöngye Ralin

6 május 2021 - 9 perc olvasási idő

Az eddigi legnépesebb mezőny rajtol el pénteken délután a Hargita Gyöngye Rali első gyorsasági szakaszán, 88 páros nevezett be a 29. kiírásához érkezett versenyre. A két napon tizenkét gyorsasági szakasz és 113 km teljesítendő táv vár a pilótákra.

A Hargita Gyöngye Rali első napján, pénteken reggel a Székelyudarhely és Farcád közötti shakedown-pályán tesztelik autóikat a versenyzők, délután három gyorsasági szakaszt teljesítenek (Libán, Bucsin 1 és Bucsin 2), majd visszatérnek a székelyudvarhelyi szervizparkba. Szombaton három hurkot (Lövéte, Homoródkarácsonyfalva és Homoródszentmárton) teljesít a mezőny, az utolsó szentmártoni szakasz lesz a Power Stage, amelyet a Hargita Rali megálmodójáról, Dietrich Árpádról neveztek el.

Az eddigi legnépesebb mezőny várja a rajtot, 88 páros nevezett be az idei ralira. Több hiányzó is van, többek között az ötszörös Hargita Rali-győztes, román bajnoki címvédő Simone Tempestini, illetve a Napoca Rally Academynél csapattársa, az elsőkerék-meghajtásúaknál éllovas Maior Norbert. Távolmaradásukat csapatuk a sok versennyel és az alacsony büdzsével magyarázta.

A Hargita Gyöngye Ralit felvezető sajtótájékoztatón, csütörtökön délben Ferencz Csaba főszervező elmondta, a sportesemény partnereivel közösen óriási erőfeszítéseket tettek, hogy idén is meg tudják szervezni a versenyt. „Nagyon örülök, hogy ezekben a nehéz időkben is helyt tudunk állni és egy ilyen rangos esemény házigazdái lehetünk” – tette hozzá. Hasonló véleményen volt Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Bíró Barna Botond is, szerinte évről évre kiváló munkát végeznek a szervezők, amelyben a megyei önkormányzat is igyekszik minél nagyobb szerepet vállalni. „Büszkeséggel tölt el, hogy idén is megszervezik a Hargita Gyöngye Ralit. Három nehéz, de egyben szép nap vár ránk” – mondta.

Székelyudvarhely alpolgármestere, Pálfi Kinga beszédében kiemelte, hogy a ralival való kapcsolata már kolozsvári egyetemi évei alatt kezdődött, és az utóbbi időben fiai révén még jobban elmélyült ebben a versenysportban. „Csak tisztelni tudom a befektetett munkát. Remélem, hogy mindenki jól érzi magát Udvarhelyen, és hamarosan nemcsak versenyzőként, hanem turistaként is visszatér majd hozzánk. Vigyázzun egymásra!” – fogalmazott.

Húsz évvel ezelőtt a Hargita Ralin aratta első sikerét a többszörös országos bajnok Bogdan Marișca. „Mindig nagyon jól érzem magam Székelyudvarhelyen, nagyon barátságosak az emberek, turistaként is szeretek ide járni. Továbbá húsz évvel ezelőtt itt nyertem meg karrierem első raliját, számos kellemes emlék fűz ide. A gyorsasági szakaszok egytől egyig kiválók, az biztos, hogy ha jó eredményt akarunk elérni, nagyon koncentráltan kell versenyeznünk” – vezette fel a ralit Marișca.

A végső győzelemért folytatott harcban kiváló kihívója lesz, hiszen több évnyi távolmaradás után ismét rajthoz áll a Hargita Gyöngye Ralin a 2015-ös ERC2-es Európa-bajnok Botka Dávid. „Lassan fél éve nem ültem autóban, továbbá még nem versenyeztem az új kocsival sem. Az elmúlt években vissza akartunk térni ide, de mindig közbejött valami. Most viszont itt vagyunk, és az a célunk, hogy tovább építsünk ralis karrierünket. Ha tartani tudjuk a ritmust Marișcával, akkor minden esélyünk megvan erre” – nyilatkozta a magyarországi versenyző, aki előtt nem ismeretlen a vidék, hiszen 2014-ben megnyerte a Hargita Ralit.

A rali főtámogatója, a Hargita Gyöngye marketingmenedzsere, Puskás István elmondta, bár mindenkinek nagyon nehéz időszak a mostani, közös összefogással idén is meg tudták szervezni a sporteseményt, ezáltal is tovább népszerűsíthetik Hargita megyét.

A szervezők kiemelték, hogy a Hargita Gyöngye Rali során is betartják az előírt egészségügyi szabályokat, a Kossuth Lajos és a II. Rákóczi Ferenc utcában felállított, kordonnal elválasztott szervizparkba csak a hivatalos személyek mehetnek be, az érdeklődők a járdáról nézelődhetnek.

 

A Hargita Gyöngye Rali programja

Csütörtök

20.00 Hivatalos megnyitó Székelyudvarhelyen, a Márton Áron téren.

Péntek

8–13 óra között Shakedown (Farcád)

14.30 Rajt

15.53 PS1 Libán (12,10 km)

16.41 PS2 Bucsin 1 (10,80 km)

18.04 PS3 Bucsin 2 (11,40 km)

Szombat

8.30 Rajt

9.43 PS4 Lövéte 1 (12,75 km)

10.31 PS5 Homoródkarácsonyfalva 1 (6,70 km)

10.54 PS6 Homoródszentmárton 1 (6,70 km)

 

13.12 PS7 Lövéte 2 (12,75 km)

14.00 PS8 Homoródkarácsonyfalva 2 (6,70 km)

14.23 PS9 Homoródszentmárton 2 (6,70 km)

 

16.41 PS10 Lövéte 3 (12,75 km)

17.29 PS11 Homoródkarácsonyfalva 3 (6,70 km)

17.52 PS12 Homoródszentmárton 3 (Dietrich Árpád Power Stage, 6,70 km)

 

20.30 Díjátadó ünnepség Székelyudvarhelyen, a Márton Áron téren.

 

A cikk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sport kiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot május 4-én.

A Hargita Gyöngye Rali Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely, Lövéte, Oklánd és Homoródszentmárton önkormányzatai támogatásával kerül megrendezésre. Főtámogató: Hargita Gyöngye. Partnerek: Amigo&Intercost, Septimia Hotels&Spa Resort, Magdolna Impex, Eurato, Color Metal, Tendixx.com, Mastertent, Hargita Megyei Ifjúsági és Sporthatóság, Visitharghita.com, Toyota Eurocar Trading, Viking, Brother, Kero Bike, Service Center, Ademo Renovatie.

Médiatámogatók: Székelyhon, Erdélyi Sport, Hargita Népe, Presztízs Sport, Autorally, Rallymax, Rallyphoto.ro.
Végül, de nem utolsósorban a verseny a Hargita Megyei Rendőrség, a Székelyudvarhelyi Rendőrség, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség, Hargita Megyei Tűzoltóság, Hargita egyei Mentőszolgálat és a Hargita Megyei Csendőrség támogatásával zajlik.
A versennyel kapcsolatos további információkért látogasson el a www.raliulharghitei.ro weboldalra.