Rekord a benevezésnél, 67 páros áll rajthoz a 25. Hargita Gyöngye Ralin

13 július 2017 - 7 perc olvasási idő

Hatvanhét páros áll rajthoz az idén jubileumi kiadásához érkezett, 25. Hargita Gyöngye Ralin. A csapatok megérkeztek a városba, elfoglalták helyüket a Kossuth Lajos és a II. Rákóczi Ferenc utcákban felállított autóparkban. A hivatalos megnyitót csütörtökön este tartják a Márton Áron téren, a rali pénteken 15.28-kor a bucsini gyorsasági szakasszal kezdődik. Azelőtt 8 és 13 óra között Udvarhely és Farcád között hangolnak a pilóták.

A hivatalos sajtótájékoztatón a meghívottak kiemelték, hogy milyen fontos az, hogy minden évben megszervezik a Hargita Gyöngye Ralit. Szerintük az időpont változtatás is sikeres volt, hiszen eddig októberben rendezték a ralit, a nyárias idő pedig még több embert kivonz majd a gyorsasági szakaszokra. A nagy érdeklődés a benevezési listán is látszik, ami abszolút rekord a Hargita Rali történetében, és az idei román ralibajnokságban is, 67 páros, köztük hat magyarországi áll majd rajthoz.

A tavalyi konfigurációhoz képest csak a szuperspeciális helyszíne változott, az autók visszatérnek a városi kórház és az állami rendőrség épületei köré.

Pénteken három szakasz vár a versenyzőkre (a bucsini, a libáni és a Dietrich Árpád szuperspeciális), míg szombaton háromszor teljesítik a patakfalvi, szentpáli és lövétei gyorsaságiakból álló hurkot.

Mindenképp izgalmas verseny vár az érdeklődőkre, amit még megnehezíthet az időjárás is, hiszen szombatra esőt jósolnak a meteorológusok, ez pedig könnyen megváltoztathatja az erőviszonyokat.

A Hargita Gyöngye Rali mind a 12 gyorsasági szakasza aszfalton zajlik, a mezőnyre 419 km vár, ebből 123 km lesz mérve. A rali 2-ben csak szombaton versenyeznek, a másodosztályban a kilenc szakaszon 82 km-t fognak száguldani.

Az udvarhelyi közönség a csütörtökön este nyolc órakor a Márton Áron téren tartott hivatalos megnyitón már megismerkedhet a mezőnnyel.

Fontos Udvarhelynek és a régiónak is

A hivatalos sajtótájékoztatón Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere örömét fejezte ki, hogy a város idén is partnere lehet a Hargita Gyöngye Ralinak.

„A Hargita Gyöngye Rali mindig komoly lehetőség arra, hogy megmutassuk városunkat és környékét az egész országnak, világnak. Reméljük, hogy a jó idő ezúttal velünk lesz, és nagyon sokan kilátogatnak majd a versenyre. Sok sikert, izgalmas és balesetmentes versenyt kívánok mindenkinek”

– mondta az elöljáró.

Berde László Hargita megyei önkormányzati képviselő is kiemelte, hogy mennyire fontos a rali régiónknak.

„Hargita Megye Tanácsánál örvendünk, hogy idén is sikerült megszervezni ezt a rangos sporteseményt”

– tette hozzá.

A szoros együttműködés fontosságát emelte ki Puskás István, a Hargita Gyöngye marketingigazgatója, és reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben nemzetközi futammá növi ki magát a rali.

„Megtiszteltetés számomra, hogy én szervezhetem a 25., jubileumi versenyt. Mindig is az volt a célunk, hogy a lehető legtöbb nézőt csalogassuk ki a gyorsasági szakaszokra. Tudjuk, hogy makadámon a legszebb a rali, ám tavaly azért váltottunk aszfaltra, hogy legyen jövője a Hargita Ralinak. Mindig is kis és alapos lépésekkel haladtunk hosszú távú céljaink felé, a mostani a második”

– összegzett Ferencz Csaba, a Hargita Gyöngye Rali főszervezője.

A sajtótájékoztató végén a győzelemre esélyes két pilóta is megszólalt. A román ralibajnokságot vezető Bogdan Marișca szerint a szervezők hatalmas munka befektetésével megmutatták, hogy egy olyan kisváros, mint Székelyudvarhely is képes rangos raliversenyt rendezni.

„Nagyon szépek a gyorsasági szakaszok, ezekből kiemelkedik a lövétei, amely egy világbajnokságon is elférne. Nézőbarát szakaszok vannak idén is, reméljük, hogy nagyon sokan kilátogatnak majd, és mi is jól fogunk teljesíteni”

– vázolta a helyzetet a 2005-ös bajnok Marișca, aki 2001 és 2003 között zsinórban háromszor nyerte meg a Hargita Ralit.

Az ERC2-es Európa-bajnok Botka Dávid mindig szívesen tér vissza Székelyudvarhelyre.

„Nagyon szép emlék a 2014-es sikerünk, nagyon boldogok voltunk, hogy elsők tudtunk lenni itt. Most vadonatúj autóval jöttünk, fantasztikus gép, nem is tudom, hogy miért vártunk eddig, hogy átváltsunk a Škodára. Bízom benne, hogy gyorsak leszünk, és a győzelmet céloztuk meg”

– mondta.