Remekül sikerült az idényzáró

12 október 2015 - 9 perc olvasási idő

A bajnok nyerte a Hargita Ralit

Simone Tempestini sikerével zárult a hazai rali bajnokság idényzáró futama. A Hargita Ralin a második helyet Dan Gîrtofan szerezte meg, míg a dobogó legalsó fokára Szabó Gergő állhatott fel. A csíki ralisok a 9-es géposztályban az ötödik, a Dacia Logan-kupában a másodikok lettek, míg az udvarhelyiek a 9-es géposztályban a hetedik helyen zártak. A hazai szakszövetség vezetője szerint a Hargita Rali vonzott talán a legtöbb nézőt.

Olasz sikerrel zárult a hazai rali bajnokság idényzáró futama: Simone Tempestini több mint egy perces előnnyel nyerte a Hargita ralit a második Dan Gîrtofan előtt. A megyebeli pilóták is nagyon jól szerepeltek: a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős a Dacia Logan-kupában a második helyen zárt és pontokat szerzett a 9-es géposztályban, ahogy a Pethő Attila és Mag Levente alkotta kettős is, míg Tassi Róbert és Molnár Gyula a kezdők kategóriájában zárta jól a viadalt. Szabó Gergő összetettben a harmadik lett, ennek köszönhetően a hazai pontvadászatot a második helyen zárta. A legnagyobb tapsot a pénteki szuperszpeciálon Kőházi Károly és Ábrahám Thomas kapta: ők autóztak a leglátványosabban.

A Maxx Racing harmadszor volt a Hargita Rali szervezője, a klubvezető Ferencz Csaba elégedett lehet, hiszen versenyzők, sportbírók, nézők és a szövetségi vezetők is pozitív benyomással távoztak Székelyudvarhelyről. A pénteki shakedown-ra is rengetegen látogattak ki, ám az igazi látványosságon, a szuperszpeciálon gyakorlatilag a pálya környékén a későn érkezőknek esélyük sem volt, hogy helyet találjanak. Ahogy várható volt, a Hargita szelektív volt a legnehezebb, viszont a Homoródkeményfalva szakaszon négyen adták fel a viadalt, közülük ketten baleset miatt. A 46 indulóból csak nyolcan nem látták meg a célt a versenyautóból.

Köd, hideg, látvány

Fotó: Lázár Anita

Fotó: Lázár Anita

Az első szelektíven hideg és óriási köd fogadta a pilótákat a Madarasi Hargitán, ám a rajtot követő második kilométernél már remek volt a látási viszony. Simone Tempestini a 11,5 kilométeres szakaszt megnyerte, ám Keleti és Gîrtofan között mindössze három tizedmásodperc volt a különbség. Homoródalmáson is a fenti volt a sorrend, Homoródkeményfalván viszont Gîrtofan és Keleti helyet cserélt, ekkorra azonban a bajnok előnye már húsz másodperc fölötti volt az üldözőkkel szemben.

Almáson is rengeteg néző volt a pálya szélén, ám az igazi látványosságot az esti, Székelyudvarhelyen tartott szupergyors jelentette. Szabó nyerte a szakaszt Gîrtofan és Keleti előtt, ám az első és a harmadik között egy másodperc alatti volt a különbség. Kőházi Károly és Ábrahám Thomas autózott a leglátványosabban, de nagy tapsot kapott Teslovan Adrian, Pethő Attila és Tassi Róbert is.

Az első nap végén Simone Tempestini 18,7 másodperccel vezetett Szabó és 27,7 másodperccel Gîrtofan előtt, míg a Daciások között a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős 16,8 másodperccel megelőzve Norbert Maiort állt az élen.

Utolérhetetlen a bajnok

A második napot is Simone Tempestini kezdte jól, annak ellenére, hogy a hideg idő miatt versenygépének abroncsait nem sikerült jól felmelegítenie, 20 másodperccel autózott jobb időt a Hargitán, mint egy nappal korábban. Szabó és Gîrtofan követte a bajnokot, a csíkiak viszont a Daciások között csak a harmadik legjobb időt autózták, így vezető helyüket elvesztették.

Simone Tempestini, Gîrtofan és Szabó az utolsóelőtti szakaszig a leggyorsabb időt autózták, a magyar az utolsóelőtti szakaszon viszont kikapott csak a negyedik lett, az utolsó gyorsaságin viszont Gîrtofan volt a leggyorsabb, így bebíztosította a kolozsvári olasz mögött a második helyet összetettben.

A Dacia Logan-kupában gyakorlatilag Maior és a csíkiak között zajlott a meccs, az 5. és a 6. szakaszon előbbi, a 7-esen Teslovan volt a legjobb, aki három tizedmásodpercre faragta hátrányát. Az utolsó Hargita szakaszon megint Maior nyert, Almáson ugyan Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre első lett, de minimális különbséggel, az utolsó szakaszon pedig Maior volt gyorsabb, így a csíkiak a monomárka-kupában a második helyen zártak. A két páros között 4,3 másodperc volt a különbség, a harmadik Dragan egy perc és 53,6 másodperc hátránnyal lett a harmadik.

Ahogy a bajnokságot, úgy a szezonzáró futamot is nagy fölénnyel nyerte Simone Tempestini, így folytatódott a Hargita Ralin a külföldi pilóták dominanciája: 2003-ban Szabó Gergő, tavaly Botka Dávid, idén pedig az olasz, ám román licenccel versenyző „Simo” állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

A pontszerzők

Összetett: 1. Simone Tempestini (Ford Fiesta R5), 2. Dan Gartofan (Skoda Fabia R5), 3. Szabó Gergő (Mitubishi Lancer EVO 9), 4. Keleti Edwin (Mitsubishi Lancer EVO 10), 5. Marco Tempestini (Ford Fiesta R5), 6. Manuel Mihalache (Mitubishi Lancer EVO 9), 7. Florin Tincescu (Subaru Impreza N15), 8. Florin Crisan (Subaru Impreza N11), 9. Juhos Zoltán (Ford Fiesta R5), 10. Lovász Pál (Mitsubishi Lancer EVO 9), …19. Teslovan Adrian – Cseh Vajk Imre, …21. Pethő Attila – Mag Levente (mindketten Dacia Logan), …33. Tassi Róbert – Molnár Gyula (Suzuki Swift Sport).

2-es géposztály: 1. S. Tempestini, 2. Gartofan, 3. Szabó.

3-as géposztály: 1. Keleti, 2. Mihalache, 3. Tincescu.

5-ös géposztály: 1. Adrian Raspopa (Citroen DS3 R3T), 2. Adrian Coreanu (Peugeot 208 R2), 3. Cristian Toader (Seat Ibiza Cupra TDI).

9-es géposztály: 1. Vlad Cosma, 2. Alex Ardelean, 3. Radu Necula (mind Suzuki Swift Sport), …5. Teslovan Adrian –Cseh Vajk Imre, …7. Pethő Attila – Mag Levente (mindketten Dacia Logan), …17. Tassi Róbert – Molnár Gyula (Suzuki Swift Sport).

11-es géposztály: 1. Ábrahám Thomas (Mitsubishi Lancer EVO 3 Kombi), 2. Kőházi Károly (BMW T3).

Dacia Logan-kupa: 1. Norbert Maior, 2. Teslovan Adrian – Cseh Vajk Imre, 3. Adrian Dragan.

Kezdők: 1. Norbert Maior, 2. Constantin Nechifor (Dacia Logan), 3. Danut Budai (Ford Ka), …9. Tassi Róbert – Molnár Gyula.

Tags: