Simone Tempestini, leggyorsabb a shakedown pályán

13 július 2018 - 8 perc olvasási idő
  • Lejárt az edzés – most már minden élesben megy
  • Mind a 82, Hargita Gyöngye Ralira benevezett páros finomhangolt pénteken délelőtt a Székelyudvarhely határában található shakedownpályán.

Amúgy a rali csütörtökön este kezdődött, a pilóták és navigátoraik közel három órán át ünnepeltek együtt az udvarhelyi közönséggel, a jó kedvet a szemerkélő eső sem szegte. A ralira benevezők többsége örömét fejezte ki, hogy ismét Székelyudvarhelyen és környékén versenyezhet.
A főszereplők nyilatkozataiból kiderült, hogy a Hargita Gyöngye Rali pályái nagyon gyorsak, nem lehet hibázni, és óriási csata várható az első helyért. Továbbá nem lehet megjósolni az időjárást sem, az eső bármikor közbeszólhat és átrajzolhatja az erőviszonyokat.

A shakedown viszont tökéletes körülmények között zajlott pénteken délelőtt, egyben jó előrejelzés volt arra, hogy milyen verseny vár ránk. Simone Tempestini autózta a leggyorsabb időt a 2.8 kilométeres útszakaszon, 1:20.8 perccel. Hét év szünet után visszatért a ralibajnokságba Constantin Aur, ő teljesítette legtöbbször, szám szerint nyolc alkalommal a tesztpályát a vadonatúj Škoda Fabia R5-tel.
Udvarhelyen járt Románia egyetlen paralimpiai bajnoka, a Román Kerékpár-szövetség elnöke, Novák Károly Eduárd, aki a junior világbajnok Simone Tempestini mellett autózta végig a pályát.

„Fantasztikus érzés volt. Egy adott pillanatban azt hittem, hogy lerepülünk az útról, és arra gondoltam, hogy Simone is repül mellettem, és ő biztosan vigyáz magára, így megnyugodtam. Ezek az autók és a pilóták nagyon magas szinten vannak. Itt a sebesség teljesen más, de nem féltem. Sportolóként éltem meg az egészet. Nemsokára Olaszországban veszek részt a világbajnokságon. Számomra ez nagyon fontos, hiszen itt értékes pontokat lehet szerezni a tokiói paralimpiai kvalifikációhoz, dobogón akarok végezni. Évről évre fejlődök, jól érzem magam, sok tapasztalatot gyűjtöttem és egyre erősebb vagyok. Jó évem van és alig várom, hogy a legjobbakkal versenyezzek” – nyilatkozta Novák Károly Eduárd.

A Shakedown különösebb probléma nélkül zajlott, egyedül a Suzuki Kupa és a 9-es osztály éllovasa, Raul Badiu csúszott le az útról, és kissé megütötte a Suzuki Swift Sport autóját. A versenyzőket leginkább az érdekelte, hogy milyen idő lesz délután, milyen gumikkal vágjanak neki az első két gyorsasági szakasznak, a bucsini 29, illetve a libáni 11,8 kilométernek. A legtöbben természetesen az este 7 órakor kezdődő szuperspeciálist várják Székelyudvarhely központjában, Vali Porcișteanu és Titi Aur is kijelentette, meg akarja nyerni az SS-t.

Simone Tempestini:

„A shakedown rövid volt és nagyon gyors. Tökéletes arra, hogy megmutasd a vendégeidnek, miről is szól a rali. Az egyik legeredetibb shakedown az országban, tökéletes arra, hogy elvarázsold azokat, akik melléd ülnek az autóban. Beállítottuk az autót, ugyanaz lesz, mint amit használtam Kolozsváron. Optimistán várjuk a délutáni szakaszokat, és kemény keverékű gumival vágunk neki.”

Vali Porcișteanu:

„Háromszor teljesítettem a shakedownt, hatalmas volt a ritmusunk. Hozzászoktam az autóval az aszfalthoz, és készen állunk a rajtra. A jó gumiválasztás sokat jelent, de úgy gondolom, ez ma nem okoz majd gondot nekünk, a közepest választottuk.”

Titi Aur:

„Nekem mindig is a makadám volt a kedvencem. Remélem, hogy az élen állókhoz hasonló időket tudunk autózni, és folyamatosan fejlődünk majd. Gyönyörű rali ez. Ha esni is fog, nem lesz gondunk vele, a kemény keveréket fogunk választani. A shakedown-on több fajtát is kipróbáltunk, de maradok a keménynél. Minden szakaszon a maximumot fogom kihozni magamból, továbbá szeretném megnyerni a szuperspeciálist. Még jobban meg akarom ismerni az autót, de nehéz lesz megkapni a legjobb ritmusunkat.”

Dan Gîrtofan:

„Jó volt a ritmusunk a shakedown-on. Az elejétől beleadunk mindent, mivel a bucsini gyors nagyon hosszú, és ez meghatározó is lehet. Nem jó, ha esni fog.”

Shakedown, élmezőny:
1. Simone Tempestini Citroen C3 R5 1:20.8 p
2. Dan Gîrtofan Skoda Fabia R5 1:22.0 p
3. Bogdan Marișca Ford Fiesta R5 1:24.4 p
4. Alexandru Pițigoi Porsche 911GT3 1:24.7 p
5. Vali Porcișteanu Skoda Fabia R5 1:25.0 p

A Hargita Gyöngye Ralit Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és Lövéte Polgármesteri Hivatala támogatásával rendezik; kiemelt partnerek: Hargita Gyöngye, MOL, Amigo&Intercost, Toyota Eurocar Trading, Viking, I.M.S., FAN Courier; partnerek Omniasig, Mastertent, Küküllő Szálloda, Viaduct, Dancea&Asociații, Septimia, Color Metal, Brother, VIP GSM, Skorpion Trans, L-Design, MG 400 KFT., FUL HUS KFT.

Médiatámogatók: Motor Clasic Magazin, Székelyhon.ro, Udvarhelyi Híradó, Hargita Népe, Autorally, Rallymax, Rallymagazin, uh.ro, Príma Rádió, Kiss FM, Star Radio, Presztízs Magazin.

 

Több információt a Hargita Rali oldalon található.

Adrian Drăgan 0722642224
Zatyi Tibor 0740691200
Credit Foto: Attila Balazs