Simone Tempestini volt a leggyorsabb a Shakedown-on

14 július 2017 - 5 perc olvasási idő
  • Simone Tempestini dominálta a péntek reggeli edzéseket
  • izgalmas csata várható a magyar és román pilóták között
  • a 2017-es Hargita Gyöngye Rali rajtlistája

A Citroën DS3 R5-tel versenyző Simone Tempestini érte el a legjobb időt a péntek (július 14.) délelőtti edzéseken (Shakedown) a 2017-es Hargita Gyöngye Ralin.

A 3,5 km hosszú próbát a junior WRC-világbajnok és kétszeres román bajnok (2015, 2016) 1:19.5 perces idővel nyerte, a második helyen Dávid Botka végzett 1:20.0-as idővel. A magyar pilóta idén a FIA ERC Európa-bajnokságban versenyez, és a Hargita Gyöngye Ralin vezeti először élesben a vadonatúj Škoda Fabia R5-ös autóját. Dan Gîrtofan (Škoda Fabia R5) a harmadik lett (1:20.9).

A Shakedown-on több izgalmas párharc kiemelkedett, ez pedig az egész ralira érvényes lesz: Botka és Tempestini, illetve Dan Gîrtofan és Bogdan Marișca között.

A 3-as géposztályban Florin Tincescu (Mitsubishi Evo 9) volt a leggyorsabb, tizedmásodpercekkel előzte meg Vali Porcișteanut és Szabó Gergőt (mindketten Mitsubishi Evo 9). A kétkerék-meghajtásúaknál Adrian Teslovan és Adrian Răspopa is egy Citroën DS3 R3-mal állt rajthoz. Kettejük párharcát előbbi nyerte (1:33.4), három tizeddel előzte meg vetélytársát.

A Dacia Kupában egyelőre úgy tűnik, nincs ki megállítsa Norbert Maiort, akinek 1:34.5-ös volt a leggyorsabb ideje, ám mögötte a többi Logan típusú kocsikkal versenyzők között nagy harc várható.

A Suzuki Kupában Bogdan Vrabie érte el a leggyorsabb időt (1:35.0), utána végzett Radu Necula (1:36.8) és Andrei Gîrtofan (1:39.0).

A Román Automobil-szövetség (FRAS) román ralibajnokság ötödik futama, a Hargita Gyöngye Rali csütörtökön este a hivatalos megnyitóval kezdődött. A benevezés rekordot döntött, hiszen 67 páros mutatkozott be a közönségnek. Udvarhelyen a Történelmi Raliautók Bajnokságában (Campionatul de Raliuri pentru Vehicule Istorice, CRVI) is versenyeznek, öt, több mint harminc éves raliautót láthatnak akcióbann a ralirajongók.

A rali 2-ben is népes a mezőny (a bajnokság másodosztályát a kezdő, illetve a kisebb költségvetéssel rendelkező csapatok számára indították), ők csak a második napon, a patakfalvi, szentpáli és lövétei szakaszokat fogják teljesíteni.

A Shakedown során több meghívottat is meghordoztak a ralipilóták, mint Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád, vagy a Székelyudvarhelyi KC két játékosa, Csog Vencel és Cristian Ghiță. Problémamentesen zajlott az edzés, így mindenki a Hargita Gyöngye Rali 2017-es kiadásának 14.30-as kezdésre vár a gépparkban.

Pénteken a versenyzők három gyorsasági szakaszt teljesítenek, 15.28-kor kezdődik a PS1 Bucsin (29,05 km), 16.41-kor a PS2 Libán (11,88 km) és 19 órakor Székelyudvarhely központjában a Dietrich Árpádról elnevezett PS3 Szuperspeciális.

A versenyzők teljesítményét élőben lehet követni a raliulharghitei.ro/live-gps/ honlapon.

A 2017-es Hargita Gyöngye Rali támogatói: Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, Lövte Polgármesteri Hivatala. Az esemény főtámogatója a Hargita Gyöngye. További támogatók: Amigo&Intercost, Magdolna Impex, Toyota Eurocar Trading, Viking, I.M.S., Omniasig, Mastertent, Küküllő Szálloda, Viaduct, Dancea és társai, Septimia, Color Metal, Brother, VIP GSM, Skorpion Trans, L-Design, MG 400 KFT, FÜL HUS KFT.

Médiapartnerek: Motor Clasic Magazin, Autorally, Rallymax, Rallymagazin, Udvarhelyi Híradó, Székelyhon.ro, uh.ro, Star Rádió