Új korszak, külföldi győztesek

14 július 2017 - 16 perc olvasási idő

Nyolc év kényszerszünetet követően egy székelyudvarhelyi klub szervezett újra ralit Hargita megyében. A viadal történetében először nem érintette a mezőny a Csíki-medencét, noha a verseny névadó szponzora egy csíkszentkirályi cég lett. Először nyert külföldi pilóta, az utolsó négy évben pedig nem is tudták a „légiósokat” a hazaiak a trónról letaszítani. Hargitai ralitörténelem.

A 2005-ös év után ugyan volt próbálkozás, hogy újra megszervezzék a Hargita Ralit, ám a 2007-es esemény „csak” egy ralisprint volt, ezt követően viszont nem akadt sem névadó szponzor, sem támogató arra, hogy a sorozat folytatódjon. 2012-ben viszont a székelyudvarhelyi Maxx Racing alapítója elhatározta, mindenképpen összehoz egy ralit, próbálkozása olyannyira sikeres volt, hogy azóta immár ötödszörre szervezik meg a Hargita Ralit. A nyolcéves kényszerszünet azt is jelentette, hogy 2013-ban csak 0.8-as szorzóval szerepelt a Hargita Rali az országos bajnokságban, ám a szakszövetség és a résztvevők is annyira elégedettek voltak a versennyel, hogy egy évvel később már megkapta a viadal az 1-es szorzót.

Az újrakezdés

A hagyományokhoz ragaszkodva murva borítású utakon tartották meg a 2013-as Hargita Ralit. A 42 párosból négy ugyan magyarországi volt, de Botka Dávid és Szabó Gergő az egész idényt teljesítette a román bajnokságban, ahogyan az olasz Tempestini család, Marco és fia, Simone is. A Máréfalva és Kápolnás közötti szelektív vonzott a legtöbb nézőt, a legnehezebbnek pedig a Szentegyházáról a Madarasi-Hargitára vezető gyorsasági bizonyult.

Botka és Szabó mellett a kolozsvári Keleti Edwin harcolt az elsőségért, a három pilóta harcába gyakorlatilag a többiek bele sem tudtak szólni, habár Simone Tempestini azért egy-két gyorsot megnyert, de közel sem került a dobogós trióhoz. A Madarasi-Hargita aztán Botkát megtréfálta, törött féltengellyel ért fel a hegyre, de szerencsére visszaért a székelyudvarhelyi szervizparkba, ahol szerelői újra versenyképessé tették autóját. Az utolsó előtti szelektíven Botka autója végképp megadta magát, Szabó megnyerte az utolsó két szelektívet és a versenyt is Keleti előtt, a harmadik helyet pedig Dan Gartofan szerezte meg. Érdekesség, hogy három szelektívvel a vége előtt „Giri” csak az ötödik volt, de az utolsó előtti szakaszon Botka mellett a negyedik Manuel Mihalache is kiesett, Gartofan pedig jókor volt jó helyen, így egy általa sem várt dobogós helyet szerzett.

Nemcsak a Hargita Rali szünetelt nyolc évet, hanem ugyanennyi idő kellett elteljen, hogy csíkszeredai páros szerepeljen az országos bajnokságban. A Tes­lovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős 2013-ban előbb a Szeben, majd a Hargita Ralin állt rajthoz egy Dacia Logannal, a páros a 9-es géposztályban a hatodik helyen zárt.

Francia, tajvani, olaszok, magyarok

Az egy évvel korábbi kiíráshoz képest két új szelektív került a 2014-es Hargita Rali kiírásába: a Korond–Varság és az Oroszhegy szelektív, de a Madarasi-Hargita gyorsaságit is a másik irányban – a hegyről Szentegyháza felé – tette meg a mezőny. A viadalon először indult a francia Delecour, de volt egy tajvani hölgypáros – Shen Hui-Lan – Lin Chun-Ying –, ugyanakkor népes volt a magyarországi különítmény, sőt udvarhelyi pilóta is volt a rajtnál.

Kőházi Károly, Lovász Pál, Ke­lő-Gere László „Latyak”, Si­pos Zoltán és Marozsi Zsolt mellett Botka Dávid jelentette a magyar különítményt, de szintén az anyaországból tért haza a szé­kely­udvarhelyi Szőcs Attila, aki tizennégy év után indult újra a Hargita Ralin. Hargita megyéből a csíki Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros Dacia Logannal indult, ahogyan a székelyudvarhelyi Pethő Attila és Campean Thomas kettős, a tusnádi Alin Neagoenek pedig a csíkszeredai Cotfas Adrian navigált a Subaru Imprezában.

Ha nem lett volna gumidefektje, Botka sikeréről azt írhatnánk, hogy rajt-cél győzelmet aratott. A magyar pilóta Kápolnáson kapott egy defektet, így Marco Tempestini javára elvesztette a vezető helyet, de a következő szelektíven fél perccel volt gyorsabb a kolozsvári olasznál, így újra ő ugrott az élre, győzelmét pedig semmi nem veszélyeztette a hátralévő szakaszokon. Marco Tempestini másodikként, Keleti Edwin harmadikként zárta a Hargita Ralit, Szőcs Attila pedig a kilencedik lett. A Teslovan – Cseh páros a 9-es géposztályban az 5., a Dacia-kupában a 3. helyen zárt, a Neagoe – Cotfas kettős pedig a 11-es géposztályban a második lett.

Utoljára murván

Ferencz Csaba, a Maxx Racing vezetője húzott egy nagyot, és két kivétellel teljesen átrajzolta 2015-re a Hargita Rali térképét. A Madarasi-Hargita szakasz – amely a két korábbi kiírásban Dietrich Árpád nevét viselte – maradt a kiírásban, ám az egykori Hargita Rali megálmodójának neve immár a Székelyudvar­hely központjában sorra kerülő szuperszpeciált fémjelzi, így állítva emléket a kiváló raliszervezőnek és sportbírónak. Noha a nevezési listán szerepelt Alin Neagoe is, a tusnádi pilóta két héttel a verseny előtt repülőbalesetben elhunyt.

Újra népes volt a magyar különítmény, Szabó Gergő mellett Kőházi Károly, Lovász Pál, Be­reczki Norbert, Kelő-Gere László „Latyak” indult a viadalon, a Teslovan – Cseh páros mellett a megyét Pethő Attila is képviselte immár egy csíkszeredai navigátorral, Mag Leventével, valamint a Székelyudvarhelyen élő magyar üzletember, Tassi Róbert is versenyautóba ült, akit a háromszéki Molnár Gyula segített. És visszatért Ábrahám Thomas is, a kolozsvári pilóta először hozta el a Hargita Ralira a kombi Mitsubishijét.

A versenyt egyértelműen uralta Simone Tempestini, a fiatal kolozsvári olasz már bajnokként érkezett a Hargita Ralira, a második helyen Dan Gartofan zárt, „Giri” két nappal a viadal előtt kapta meg új versenygépét (Skoda Fabia R5), amelynek kilométer-számlálója Szé­kely­udvarhelyre érkezésekor húszat mutatott. A dobogó harmadik fo­kára Szabó Gergő állhatott fel.

A megyebeliek közül a 9-es géposztályban a Teslovan–Cseh páros az 5., a Pethő–Mag kettős a 7., a Tassi–Molnár duó pedig a 17. lett, a Dacia-kupában viszont a Teslovan–Cseh páros a második helyen zárt.

 

 

A nagy változás

Tavaly az év elején újabb merészet húzott Ferencz Csaba: aszfaltra tervezte meg a 2016-os Hargita Ralit. Noha a szakszövetség vezetői is próbálták az ötletről lebeszélni, a Maxx Racing vezetője kitartott elképzelése mellett, és mint utólag kiderült, nyerő volt „lapot húzni a 19-re”. Patakfalva, Homoródszentpál, Lövéte, a Bucsin és a Libán: a szelektívek nemhogy elnyerték a versenyzők tetszését, hanem egyenesen világbajnoki gyorsaságiknak nevezték a szakaszokat.

Először indult világbajnok a Hargita Ralin, Simone Tempestini ugyanis a verseny előtt nyerte meg a Junior WRC kategóriát, és már nem olasz, hanem román állampolgárként nevezett. Szabó Gergő, Marozsi Zsolt, Kelő-Gere László „Latyak” volt a magyarországi különítmény, igaz, utóbbi elég hamar kiesett egy baleset miatt, a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros pedig a Logant Citroën DS3 R3-ra cserélte.

A rali-2-ben három megyebeli páros is indult. A gyergyószentmiklósi Pál Alpárnak a székelyudvarhelyi Székely Róbert navigált, az udvarhelyi Gergely Emilt pedig a tapasztalt Adrian Lelutiu segítette, sajnos ők nem értek célba. A nagy visszatérő Biró-Ambrus Károly volt, a székelyudvarhelyi pilóta viszont ezúttal a navigátori székben foglalt helyet, a kormányt pedig mindössze 17 éves fia, Roland tekergette elég eredményesen, hiszen a 12-es géposztályban a harmadik helyen zártak. Pál Alpár viszont legyőzhetetlen volt, megnyerte a rali-2 összetett versenyét és a 11-es géposztályt is.

A Hargita Ralin pályafutásuk addigi legnagyobb sikerét érte el összetettben a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros. A csíkiak az új TACsI-val a negyedikek lettek, és két kategóriában – az 5-ösben és az elsőkerék-meghajtású autók géposztályában – is a második helyen végeztek.

A 24. Hargita Ralit az ifjúsági világbajnok Simone Tempestini (Citroën DS3 R3T Max) nyerte Dan Gartofan és Keleti Edwin előtt. Érdekesség, hogy húsz évvel és tizenkét kiírással korábban nyert utoljára elsőkerék-meghajtású autó Hargita Ralit, utoljára ez 1996-ban George Grigorescunak sikerült egy Renault Clióval. Simone Tempestini lett az ötödik olyan pilóta, aki két egymás után következő évben diadalmaskodni tudott a Hargitán, korábban ez Gheorghe Urdeának (1983 és 1984), Bálint Lajosnak (1988 és 1989), Constantin Aurnak (1997, 1998 és 1999) és Bogdan Mariscának (2001, 2002 és 2003) sikerült, és amennyiben a jövő héten újra Simone nyer, ő lesz a harmadik, akinek sikerül majd tripláznia. A korábbi győztesek közül Aur volt az egyedüli, aki két különböző márkával nyert (Toyota Celica 4WD és Mitsubishi Lancer EVO 7), valamint Simone Tempestini (Ford Fiesta R5 és Citroën DS3 R3T Max).

Az országos bajnokságban huszonkét alkalommal szerepelt a Hargita Rali és tizenkét pilótának sikerül a győzelem. A legsikeresebb márka a Dacia és a Mitsubishi volt 8-8 győzelemmel, három sikert Toyotával arattak, illetve egy-egy alkalommal nyertek Renault-val, Forddal és Citroënnel.

Idén lesz a 25. Hargita Rali. Tíz versenyt a Román Autóklub (ACR) Hargita megyei kirendeltsége, ugyancsak tízet az Auto Club Pro-Motor HR, négyet pedig a Maxx Racing szervezett, utóbbi pedig a 25. kiírást is vállalta. Dietrich Árpád, Fülöp Szilárd és Ferencz Csaba – e három személy, aki az elmúlt huszonnégy Hargita Rali főszervezője volt. A sorozat 37 éve, 1980-ban kezdődött el, és tegyünk mindannyian, autósport-kedvelők, hogy ez ne szakadjon meg, mint 1990-ben és 2005-ben!

Élj sokáig, Hargita Rali!

 

FORRÁS:
Kopacz Gyula, Hargita Népe