Újdonságok az idei Hargita Gyöngye Ralin

8 július 2018 - 6 perc olvasási idő

Népes mezőnyt várnak Hargita megye legnagyobb sporteseményére
Újdonságok az idei Hargita Gyöngye Ralin
Pár nap maradt hátra a Hargita Gyöngye Rali kezdetéig, az ország egyik legnépszerűbb autóversenyét július 12–14. között rendezik meg Székelyudvarhelyen és környékén. A huszonhatodik kiírásához érkezett rali az országos bajnokság ötödik versenye lesz. Ferencz Csaba főszervezővel beszélgettünk.

A szervezők kevés helyen változtattak a már jól bevált recepten. Az autópark idén is a II. Rákóczi Ferenc utca felső részén, illetve a Kossuth Lajos utcában lesz felépítve. Az említett útszakaszt csütörtök (július 12.) reggel hat órától szombat estig (július 14.) fogják a forgalom elől lezárni.

„A várost és környékét érintő útlezárásokról és forgalomkorlátozásokról minden szinten értesíteni fogjuk a lakosságot. Az Udvarhelyszéki Közlekedési Info Facebook-csoportban is rendszeresen posztolni fogjuk az információkat, hogy mindenki számára megkönnyítsük a közlekedést”

– mondta a főszervező.

Tizenkét szakasz vár a mezőnyre

A szokásos pályabejárásokat szerdán és csütörtökön végzik el a versenyzők. A rali nulladik napjának estéjén a pilóták és a navigátorok összeállnak a szokásos csoportképre a Művelődési Ház előtt, majd este nyolc órakor a Márton Áron téren kezdődik a hivatalos megnyitó. Pénteken reggeltől délután egy óráig tart a shakedown – akárcsak tavaly – a Farcád felé vezető útvonalon.
A 26. Hargita Gyöngye Rali pénteken délután három órakor kezdődik. A nyomvonal nagyjából ugyanaz lesz, mint tavaly. Az első gyorsasági szakasz a bucsini lesz. Ezt tavaly biztonsági okokból törölni kellett, mivel a rádiójel-átjátszó állomásba belecsapott a villám, és tönkrement.

„Idén többszörös biztosítással indítjuk útjukra a versenyzőket, 29 km hosszú lesz, ez a román bajnokság leghosszabb szakasza. Vízválasztó is lehet, nagyon várják a versenyzők, mivel aki itt jól teljesít, tetemes előnyre tehet szert, és akár meg is nyerheti a ralit. Bucsin után a libáni gyorsasági következik, amely 12 km hosszú, gyönyörű, technikás szakasz”

– folytatta Ferencz Csaba.


Pénteken este hét órakor rajtol a legnépszerűbb szakasz, a Székelyudvarhely központjában rendezendő szuperspeciális.

„Minden évben egy kisebb meglepetéssel készülünk, ez idén a Dietrich Árpád szuperspeciálist fogja érinteni. A korábbi évekhez képest megváltozik a nyomvonala, ami a Barátok temploma, a hotel melletti körforgalom és a Művelődési Ház közötti szakaszt fogja érinteni. Szép és biztonságos lesz, ezáltal pedig nem bénítjuk meg a forgalmat a városban, nem lesz közlekedési probléma. Biztosan zsúfolt lesz a város, mivel másképp nem lehet megszervezni egy ilyen horderejű versenyt, de nem lesznek számottevő akadályok”

– vázolta a terveket a főszervező.


Szombaton a Patakfalva, Szentpál és Lövéte gyorsasági szakaszokat háromszor teljesítik a versenyzők. A harmadik lövétei szakasz egyben powerstage is, azaz az első öt helyen végző versenyző pluszpontot kap. A díjkiosztó szombaton este kilenc órától lesz a Márton Áron téren. A tizenkét gyorsasági szakasz össztávja 122,5 km, míg az egész verseny 435 km lesz.

Alig várják, hogy jöhessenek

A beiratkozottak száma egyelőre nem ismert, ez a rali előtt egy héttel fog kiderülni, ám Ferencz Csaba szerint nagyon sokan érdeklődnek külföldről is, többek között Botka Dávid is jelezte részvételi szándékát, aki nemrég a ciprusi ERC-futamon hetedik lett.

„A visszajelzésekből kiderült, mindenki alig várja, hogy eljöjjön hozzánk. Szeretik a környéket, az itteni embereket és a vendéglátást. Ezt próbáljuk maximalizálni minden téren, ez pedig a megyei és helyi önkormányzatokkal együtt közös érdekünk. Sokan segítik a verseny létrejöttét, így most is köszönöm támogatásukat. Kezd rendes nyomvonalba kerülni a rali szervezése, bárhova mentem, mindenhol tárt karokkal fogadtak, és maximálisan segítettek”

– tette hozzá.