Visszhangok a Hargita Gyöngye Rali után

30 szeptember 2014 - 8 perc olvasási idő

Szülinapi győzelem

Óriási népszerűségnek örvendett a Hargita Gyöngye Rali, a viadalon a pilóták valóban mindent megtettek nem csupán a siker, hanem a látványos vezetés érdekében is. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is rengeteg néző volt a pályákon, a szuperszpeciálon és a Kápolnás szakaszon több ezer ember kísérte figyelemmel a versenyzőket. Mint ismeretes, Botka Dávid személyében újra magyar pilóta nyert a Hargitán, a győztes Székelyudvarhelyen ünnepelte 30. születésnapját.

Remekül vizsgáztak mind a szervező, nézők, mind pedig a résztvevők a szombaton zárult Hargita Gyöngye Ralin. A hazai bajnokság záró futamán tényleg jelen volt a rali szakág krémje, hiszen egy kivétellel minden géposztályban Székelyudvarhelyen dől el az országos győztes kiléte. Francois Delecour is tiszteletét tette a Hargita Ralin, számára ez volt az első, és lehet, hogy az utolsó megyebeli futam is. A francia, miután bezsebelte 2012 és 2013 után idén is a bajnoki címet, barátainak azt mondta, jövőben hagyja nyerni a román pilótákat is, nem szándékszik indulni 2015-ben a román bajnokságban. Azt viszont elmondta, remek volt a hangulat, nagyon jók voltak a pályák, örült, hogy itt lehetett és jól érezte magát Székelyudvarhelyen.

A magyar pilóták is mindent megtettek a sikerért, de a nézőket is kiszolgálták. Az anyaországi pilóták autóin megjelent a székely zászló, Botka autójának dizájnja pedig maga a székely lobogó volt, ahogy a székelyudvarhelyi Pethő Attiláé is. Botka egyébként nagyon boldog volt a díjkiosztón:

Egyéniben nyertem, a Hargita rally Team-mel elsők lettünk és pár napja volt a 30. születésnapom. Lesz mit ünnepelnem!

mondta lapunknak mosolyogva a Hargita Gyöngye Rali győztese, aki hazai és magyarországi versenytársaival múlatott együtt a díjkiosztó után egy székelyudvarhelyi szórakozóhelyen.

De nem csak Botka számára volt emlékezetes ez a verseny. Kőházi Károly a csütörtök esti hivatalos csapatbemutató előtt három órával mondta ki a boldogító igent a székelyudvarhelyi Városházán.

2014_0930_kohaziek

Az esküvőnk régen tervben volt, aztán úgy határoztunk kedvesemmel, hogy a Hargita rali jó alkalom arra, hogy életünket összekössük. Hát megtettük!

mondta Kőházi, akinek felesége varsági. Versenytársai azzal ugratták a BMW-s pilótát, hogy azért ment olyan jól a Varság-Korond szakaszon és azért ismerte jól a szelektívet, mert azon járt udvarolni.

Kőházi péntek este a nézők felé is tett egy gesztust. A 11-es géposztályban közel egy perces előnyt kiharcolva a szuperszpeciálon nem az előírtak szerint teljesítette a pályát, ugyanis a székelyudvarhelyi kórház előtti körforgalomban és az azt követő visszafordítónál is egy körrel többet ment. A látványért – ahogy mondta a BMW pilótája.

Itinert sem írtunk, a navigátorom és barátom, Soós István csak bíztatott, hogy forduljunk még egyet, égessük a gumikat, mert ez kell a nézőknek. Sajnálom, hogy szombaton Kápolnáson beestünk az árokba és kitörött az autó kereke. Remélem, legközelebb már be is fejezzük a Hargita Ralit

mondta lapunknak Kőházi a díjkiosztót követően.

A magyarországi pilóták elégedettek voltak a versenyt követően: nem csupán a pályák minősége, hanem a fogadtatás is mennyei volt számukra. A szelektíveken a nézők talán nekik szurkoltak a legjobban, ők kapták a díjkiosztón, a megnyitón és a pálya szélén is a legtöbb tapsot és biztatást.

Olyan érzésem volt, mintha otthon versenyeznék. Fantasztikus volt minden: a szervezés, a pályák és a nézők. Utóbbiak tényleg mindent megtettek azért, hogy ne csak a pályán, hanem azon kívül is remek legyen a hangulatunk.

mondta Zsiros Gábor.

Lovász Pál navigátora szerint a pályák kiválasztásakor a legjobb döntést hozta a szervező Maxx Racing.

Vébén, ebén, IRC-ben és sok Közép-Európai bajnokságban versenyeztem, de kevés helyen mentem ilyen technikás, ugyanakkor gyors és látványos murván. Azért egy Eb-futamra befizetnék a Hargitán.

mondta a magyar navigátor.

2014_0930_latyakekMerészet húzott az autó dizájnolásakor Gere-Kelő László, és nem is tetszett nagyon a román pilóták többségének. „Latyak” viszont nem törődött ezzel.

Kellett valami székely az autóra, és mivel sem én, sem Ági – a navigátorom – nem rendelkezünk itteni gyökerekkel, az autó hátuljára húztunk nagyot. Úgy is azt nézik az ellenfelek.

mondta a magyar pilóta.

A Hargita Gyöngye Rali elnyerte az anyaországi és a hazai pilóták, no meg a nézők tetszését is. A hazai autósport szövetség ma hitelesíti az eredményeket és napokon belül ismeretes lesz a verseny pontszáma is. Ez azért fontos, mert ettől függ nagyban, hogy jövőre lesz-e Hargita Rali, és ha igen, mekkora szorzóval szerepel majd a versenynaptárban. Eddig a Iasi Rali teljesített a legjobban (3389,1 pont), a Brassó- (3232,5 p.), az Arad- (3228 p.), a Delta- (3071,5 p.), a Kolozsvár- (3050,45 p.) és a Bákó Rali (3035,75 p.) előtt. A Iasi-i viadalt megelőzni nehéz lesz, ám a verseny után bátran kijelenthető: a Hargita Gyöngye Rali minden szempontból jobb volt mind a bákói és talán a kolozsvári viadalt is megverte.

Kopacz Gyula

kopacz.gyula@hargitanepe.ro