Visszhangok a Hargita Rali után

13 október 2015 - 8 perc olvasási idő

Elégedett versenyzők

Harmadszor szervezte meg a székelyudvarhelyi Maxx Racing a Hargita Ralit 2013 és 2014 után idén, az elmúlt hétvégén. A szervezőnek minden kiírás során sikerült egy lépést előre tenni, évről-évre növekedett a résztvevők száma, ugyanakkor a sportágat kedvelők közül is többen látogattak ki a pályákra. A szövetségi vezetés is pozitívan nyilatkozott a viadalról.

Hasonlóan az elmúlt két kiíráshoz, idén is pozitív élményekkel távoztak a Hargita Raliról a versenyzők, akik elé
gedettek voltak a szervezéssel és a nézők számával is. A Maxx Racing vezetősége idén is mindent megtett azért, hogy a megye hírnevét öregbítse a Hargita Ralival, ami a visszajelzések alapján sikerült is. A hazai szakszövetség vezetője a díjkiosztó előtt pár perccel lapunknak azt mondta, idén a Hargita Rali volt az országos bajnokság egyik legjobban szervezett futama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A felvezetőkkel együtt az indulók száma 49 volt, ami a hazai rali mezőnyt tekintve nagyon jónak számít: Brassóban 53, Aradon 34, Tulceán – utóbbi két verseny Európa-kupa futam is volt – 36, Bákóban 29, Kolozsváron 48, Szebenben 50, Iasi-ban 45 páros indult el, a murva versenyek közül a Hargita Ralin volt a legnagyobb a létszám. A versenyzők közül többen is dicsérték a murva utak minőségét, a legtöbben a Hargita szelektív első 2,4 kilométerére panaszkodtak, a leglátványosabb szakaszként a Homoródalmást jelölték meg, annak is az elejét és a Homoródszentmártonhoz közeli részét, a leggyorsabbnak pedig a Homoródkeményfalva szelektívet tartották. Mint minden évben, idén is a Székelyudvarhelyen tartott szupergyors vonzotta a legtöbb nézőt, de sokan voltak a péntek reggeli shakedown-on is, ugyanakkor a szervizparkba is rengetegen látogattak ki. A szervezőket dicséri, hogy idén egy nagyon kompakt, de annál nézőbarátabb viadalt sikerült tető alá hozniuk.

A premier

Dan Gîrtofan a Hargita Ralin indult először új versenygépével. A brassói pilóta volt egyébként az első az országban, aki egy Super 2000-es versenygéppel száguldott a hazai viadalokon, a hétvégén pedig újra őt érte az a megtiszteltetés, hogy a legújabb fejlesztésű versenyautót bemutassa Romániában. A Škoda Motorsport a Fabia R5-ös modellből eddig 17-et gyártott le, ebből az utolsó két darab október 3-án hagyta el a Mladá Boleslav melletti műhelyt: az egyiket a Motorsport Italia vásárolta meg és a hétvégén az Akropolisz Eb-futamon versenyeztek vele, a másikat pedig Csehországból Székelyudvarhelyre szállították, ahol a Škoda Romania Motorsport nevében Gîrtofan vette át. Csütörtökön este mindössze húszat mutatott a kilométer-számlálója az autónak.

A Škoda Fabia R5-öst egyébként sokan megtekintették a szervizparkban is, a pilóta pedig remekül mutatkozott be a pályákon vele, hiszen a második helyen zárta a Hargita Ralit. – Szerdán ülhettem be először az autóba, de igazából a pénteki shakedown volt az első alkalom, amikor versenykörülmények között mehettem vele. A Hargita Ralin az elsődleges célunk az új autó megismerése, minél több információt szerezzünk róla és természetesen a verseny befejezése. A célkitűzéshez képest azt hiszem túlteljesítettük magunkat ezzel a második hellyel. Az autóról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, és habár sokan azt hiszik, a Super 2000-es és az R5-ös modellek között nincs nagy különbség, azt tudom mondani, hogy igenis van. Nagyobb a motor nyomatéka, és azért a szívó- és a turbós erőforrás közötti különbség érződik – mondta Gîrtofan a versenyt követően. Lapunk kérdésére a brassói pilóta azt mondta, a Škoda Fabia Super 2000-es versenygépe eladó, igaz, a vásárlónak mélyen zsebbe kell nyúlnia, hiszen egy utcai autó árához képest 10-15-ször többet kell érte fizetni.

Elégedetlenkedők is voltak

Nem létezik a világon egyetlen olyan rendezvény sem, amelynek legalább egy ellenzője, elégedetlenkedője nem lenne. Ez így volt az idei Hargita Ralin is, viszont örvendetes tény, hogy az elégedetlenkedők száma elenyésző volt azokénál, akik boldogan és élményekkel gazdagodva távoztak a versenyről.

Székelyudvarhely egy évben egyszer házigazdája egy országos rali bajnoki futamnak, ezalatt pedig a város központjában néhány utcában teljesen, párban pedig részlegesen és időszakosan lezárják a közúti forgalmat. Ez hozzá tartozik az eseményhez, ebből kifolyólag pedig az érintett utcák lakóinak, vagy az arra közlekedőknek ajánlott gyalogosan közlekedni. Voltak emberek, akik a kicsit több testmozgást nehezményezték, néhányukat zavarta a versenyautók hangja, parkolóhelyet is nehezen lehetett találni Székelyudvarhely központjában, de egy évben egyszer négy-öt napon át ezt el lehet viselni. És el is kell. Mert jövőre is lesz Hargita Rali, sőt ha a Maxx Racing vezetőségén múlik, akkor sok-sok éven át Székelyudvarhely házigazdája lehet az országos rali bajnokság egy futamának.

Tags: