75 páros lesz ott a Hargita Rali rajtjánál

22 aprilie 2024 - 7 minute de citit

Az előző szezonhoz hasonlóan idén is a Hargita Rali és Székelyudvarhely lesz a nyitófordulója országos ralibajnokságnak. Az érdeklődés óriási, nem fognak hiányozni a legfontosabb nevek és a legújabb generációs autók sem.

 

75 páros nevezett be az idei Hargita Ralira. Ez lesz a jelenlegi konfiguráció utolsó kiadása is, jövőre megváltozik a pályák összetétele. Addig is pénteken és szombaton 57-en az országos bajnokságban harcolnak majd a pontokért, kilencen a Rally Start Trophy-ban állnak rajthoz, és kilenc páros szerepel a történelmi autók versenyében. A hargitai szakasz az országos aszfaltbajnokság negyedik szezonjának nyitófordulója is egyben.

 

Világ- és Európa-bajnokok a rajtnál

Simone Tempestini, a WRC 2016-os junior világbajnokára visszavágó vár, hiszen tavaly a verseny végén technikai hiba miatt kiesett, és így Sebastian Barbu nyerte a ralit. A Napoca Rally Academy versenyzője első európai győzelme (ERC) után érkezik a Székelyudvarhelyre – amelyet a szomszédos Magyarországon rendezett veszprémi ralin szerzett –, Simone ugyanazt a Porsche 997-est fogja vezetni, amellyel az elmúlt két kiadásban is elkápráztatott minket.

A junior ralivilágbajnokság 2. szakaszának harmadik helyezése után érkezik a brassói Norbert és Francesca Maior páros, az elmúlt ERC-szezon junior bajnokai, egy Ford Fiesta Rally3 evo-val indulnak, ez lesz az első részvételük összkerékhajtású autóval az országos bajnokságban. Raul Badiu viszont az új Škoda Fabia EVO-val vág neki a Hargita Ralinak, míg az ifj. Jean Tatu és az udvarhelyi Miklós Csaba egy Škoda Fabia R5 modell volánja mögött debütál.

Bogdan Cuzma és a szenior Jean Tatu R5/Rally2 osztályú autókkal lesz jelen – mindketten egy Škoda Fabia RS legújabb generációs modellel állnak rajthoz. Mihai Manole – aki egy Badiuéval megegyező modellel vesz részt, akárcsak Bogdan Marișca, Andrei Gîrtofan és Bogdan Gheorghiu. A bolgár Anton Titov a cseh gyártó első generációs R5-ös modelljével érkezik. Az R5-ös modellek listája itt nem ér véget, hiszen Remus Cotuț és egy másik bolgár versenyző, Martin Szurilov, aki először vesz részt a Hargita Ralin,a francia Citroën C3 Rally2-es modellel indulnak. Az egyetlen R5-ös specifikációjú Ford modellt a csíkszeredai Adrian Teslovan állítja a startvonalhoz.

Nem csak a Maior testvérek lesznek a Rally3 osztály egyetlen harcosai, és bár nem lesznek igazi ellenfeleik, a nagyszebeni Victor Dimitriu és a kolozsvári Vincze Emil is ott lesz a rajtnál egy Ford Fiesta Rally3 modellel. Az RC2N osztályban Vali Porcișteanu és Bogdan Talașman áll majd rajthoz. Az egykori N csoportban  csak Mitsubishi modellek versenyeznek, a NAT11-ben kicsit izgalmasabb lesz a helyzet: a Hargita megyei Móczás Csaba és Octav Lunguleac (Subaru), Adrian Tehei (Audi TT) és a brassói Cătălin Ienășel (Toyota GR Yaris) versenyez majd a minél jobb helyezésért.

 

Tíz RC4 modell a rajtnál

A Peugeot 208 R2-es modellek ismét többségben lesznek, olyan pilóták ülnek majd az irányításnál, mint David Tarta, Alexandra Teslovan, Dan Calugăru, Vasile Ile és az olasz Sandrin Tommaso. Dănuț és Lucian Budai visszatérnek a kezdetekhez és a Citroën DS3 R3T-vel állnak majd rajthoz. Soós István is visszatér a Hargita Ralira, de nem az elmúlt években használt H csoportos modellel, hanem egy Renault Clio Rally4-gyel. Sebastian Scîrlet szintén Rally4-es modellel fog versenyezni – egy Peugeot 208-assal –, míg Andrei Gheorghiu és Șerban Badea egy-egy Opel Corsa modellel áll rajthoz.

Az országos bajnokság első fordulójában hat RC5-ös modell indul, amelyek közül négy a Clio Rally5 Challengeben is pontot szerez majd, míg a hat Suzuki modellel Swift Kupa lesz a legnépesebb egymárkás kupa. A 208 R2 Kupában szintén négy csapat indul majd, míg Dacia Kupában három egység lesz ott a rajtnál.

A székelyudvarhelyi Jakab Attila „Jaxy” nem hagyhatta ki a hazai fordulót, Florian Nițuraddal és Tajmel Tiborral párbajozik majd a győzelemért.

A Hargita Raliról a régi Ladák sem hiányoznak, ezeket Czezinger Kristóf, Pazsitka István és Nagy Gábor fogják vezetni. Egy másik székelyudvarhelyi versenyző, Gál István ismét rajthoz áll, ő a Rally Start Trophy-n indul, ahol Flaviu Stanciuval és George Hobjilăvel fog versenyezni. A történelmi járművek benevezésilistáján kilenc név szerepel: Dorin Alexandrescu, Borbély Lőrincz, Kovács Levente, Havrilla Péter, Aurel Balea, Andrei Agapian, Turzai Dániel, Balázs Botond és Ioan Plămădială.

 

A nevezési lista itt érhető el.

 

A programmal, térképekkel és menetrenddel kapcsolatos további információk a www.raliulharghitei.ro/panou-afisaj oldalon találhatók.

 

A Hargita Rally powered by Toyota 2024 a Román Autósport Szövetség égisze alatt a Maxx Racing Sports Club szervezésében, Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és a Hargita Megyei Sportigazgatóság támogatásával zajlik.

 

A Hargita Rali mobilitási partnere az Euro-Car Trading – a Toyota márka meghatalmazott képviselője Hargita és Maros megyékben.