A Hargita Rally adja meg az alaphangot az országos rally bajnokság új szezonjához

7 aprilie 2023 - 8 minute de citit

Elérkezett a rally rajongók által régóta várt pillanat – itt van az új szezon kezdete. Megrendezése óta először, a Hargita Rally fog otthont adni az Országos Rally Bajnokság első fordulójának, amely május első hétvégéjén – május 4-6 között – kerül megrendezésre.

A tavalyi év megannyi fontos évfordulót és különleges pillanatot tartogatott Ferencz Csaba, a Maxx Racing szervező klub elnöke és csapata számára. „Főleg az elmúlt két év zűrzavara és korlátozásai után, amelyek bizonyos programok elhalasztásra vagy átszervezésre kényszerítettek minket, örömmel vettük tudomásul, hogy a pandémia után a dolgok visszakerültek a régi kerékvágásba. Mi több, a 30. kiadás hozta sikerrel is elégedettnek mondhatjuk magunkat – egy olyan kiadásra, amelyre évek óta lelkesen és aprólékos, kemény munkával készültünk.” – mondta Ferencz, aki 2013 óta szervezi a Betano Országos Rally Bajnokság hargitai szakaszát.

Az előző kiadáshoz képest a szervezőcsapat úgy döntött, hogy az idei program nem fog jelentős változásokon átesni, csupán bizonyos szempontok kerülnek javításra a 2022-es versenyhez képest.

A Hargita Rally powered by Toyota 2023-as kiadása is két napos versenyprogrammal – péntek és szombat – fog rendelkezni, amely során a versenyzők 12 gyorsasági szakaszt fognak teljesíteni, köztük egy szuperspeciális szakaszt, összesen 119,04 verseny km-t (a valamivel több, mint 500 km-ből). Az egyik változás azonban a titkárság helyszínét illeti, ami visszatér a Küküllő Hotel székhelyére, ami 2020-ig adott otthont a Hargita Rally főhadiszállásának, azonban az elmúlt években felújításon esett át.

Mielőtt rátérnénk a verseny részletes programjára, megemlítenénk, hogy a verseny szerdán, a pályabejárással kezdődik, ami másnap estig tart. A csütörtök 12:00 órakor kezdődő sajtótájékoztatón azonban néhány versenyző is tiszteletét teszi, amelynek ismét a Küküllő Hotel konferencia terme fog otthont adni. A Hargita Rally csapatbemutatójára pedig szintén május 4-én (csütörtökön), este 20:00 órai kezdettel kerül sor, a már jól ismert helyszínen, a Márton Áron téren.

Az első versenynap – május 5, péntek – kora reggel veszi kezdetét a 2,80 km-es Shakedown-on, ami idén is a Farcád és Székelyudvarhely közötti szakaszon kerül megrendezésre, 08:30 és 13:00 óra között. A szervizpark helyszíne sem változik, aminek, az előző évekhez hasonlóan szintén a Kossuth Lajos és a Rákóczi Ferenc utca egy része ad majd otthont, és innen indul a verseny 15:00 órai kezdettel. A Bucin 28,70 km-es gyorsasági szakaszán 15:55-kor rajtol az első autó, ezt követően – 16:53-tól – a nap második gyorsasági szakaszán, a 11,83 km-es Libán-i gyorson fognak végighaladni a versenyzők. Ezután visszatérnek a szervizparkba és a nap utolsó gyorsasági szakaszára készülnek fel, a sokak által kedvelt “Dietrich Árpád” szuperspeciálisra, ami 18:41-kor kezdődik.

Nemcsak a Hargita Rally powered by Toyota első napja, de a második is hasonló felépítésű lesz, mint a 2022-es kiadás. Május 6-án, szombaton, 10:20-kor induló homoródalmási gyorsasági 6,12 km-es szakasza 50 m-el lesz hosszabb idén a tavalyihoz képest, ugyanis a szervezők ennyivel helyezték előrébb a rajtot, – hogy megfelelő hosszúságú gumimelegítő zóna álljon a pilóták rendelkezésére – míg a cél közelebb fog kerülni Homoródszentmárton bejáratához. Ezt a 10:43-kor kezdődő 6,35 km-es „Szentpál 1” gyors követi, majd a sokak által kedvelt “Lövéte 1” 13,20 km-es szakasza következik 11:11-es kezdettel.

A lövétei gyorsot követően a versenyzők visszatérnek a szervizparkba, ahol egy 30 perces pihenőt követően újra megismétlik a Homoródalmás, Szentpál és Lövéte gyorsasági szakaszokat még kétszer. A 17:58-as kezdettel rendelkező “Lövéte 3 – Power Stage” gyorsasági szakasszal ér véget a hétvégi verseny.

A Hargita Rally 31. kiadása a 20:00 órától megrendezett díjátadó ünnepséggel zárul, aminek helyszíne szintén a Márton Áron tér lesz és ide várják a sportolókat, csapatokat, technikai segítőket, valamit a sport iránt rajongókat.

ITT érhetők el a hivatalos dokumentumok

A Hargita Rally powered by Toyota 2023-as kiadását a Maxx Racing Sport Club szervezi, a Román Autósport Szövetség égisze alatt és Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Helyi Tanácsa és Önkormányzata, a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság, valamint a Székelyudvarhelyi Városi Sportklub támogatja.

A rendezvényt a hatóságok által kiadott valamennyi engedélynek megfelelve, az „Oltul” Hargita Megyei Rendkívüli Helyzetek Felügyelősége, a Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség – Közúti Szolgálata, a Hargita Megyei Csendőrség Felügyelősége, a Hargita Megyei Mentőszolgálat, a Hargita Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság, Lövéte Helyi Tanácsa, Homoródszentmárton Helyi Tanácsa, valamint Felsőboldogfalva Helyi Tanácsa segítségével bonyolítják le.

 

Sajtóiroda,

Hargita Rally powered by Toyota 2023