Asflatul Harghitei este scena actului cinci al CNR Dunlop 2018

8 iulie 2018 - 15 minute de citit

Odorheiu Secuiesc, 6 iulie 2018 – Raliul Perla Harghitei 2018, etapa a cincea a Campionatului Național de Raliuri Dunlop 2018 se anunță ca fiind cel mai important eveniment de motorsport al acestei veri. Raliul Perla Harghitei contează ca etapă a Campionatului Național de Raliuri Dunlop 2018, a Campionatului Național de Raliuri pentru Vehicule Istorice Dunlop 2018, a Campionatului National Rally 2 Dunlop 2018, și este organizat în conformitate cu Codul Sportiv Internațional FIA 2018 și cu Regulamentul Sportiv pentru Raliuri Regionale FIA 2018.

Calitatea organizării, numărul mare de spectatori prezenți la fiecare ediție și aprecierile din partea publicului și a concurenților au atras anul acesta un nou partener, respectiv MOL România care revine astfel în campionat după o absență de peste 13 ani.

„Lumea motorsportului ne este aproape prin specificul activităţii noastre și ne bucurăm să fim parteneri ai unui eveniment important din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri 2018. Această competiţie sportivă înseamnă performanţă, pasiune şi curaj, elemente pe care și noi le integrăm în activitatea noastră, zi de zi. Astfel, am dezvoltat o gamă de carburanţi de înaltă calitate, cu proprietăţi îmbunătăţite, care asigură o curăţare mai eficientă a motorului, concomitent cu o protecţie de durată. Carburanţii MOL EVO sunt cel mai potrivit partener pentru acest tip de competiţii intense în care maşina trebuie să performeze impecabil. Le urăm succes participanţilor şi, cu siguranţă, vom asista la un eveniment memorabil”,

a declarat Levente Borvíz, Head of Retail MOL Romania.

 

„Toată suflarea automobilistică din zonă așteaptă cu nerăbdare Raliul Perla Harghitei pentru a vedea măiestria piloților, și pentru a lua contact cu mașinile de curse în parcul service. Suntem pregătiți să oferim spectatorilor împreună cu sportivii un show pe cinste mai ales cu proba superspecială Arpad Dietrich care anul aceasta are o configurație nouă, mai frumoasă, iar pentru sportivi mai relaxantă și totodată mai tehnică. Vă așteptăm cu drag la Odorheiu Secuiesc și în județul Harghita pe probele speciale.”

Csaba Ferencz, Președinte Club Maxx Racing, organizator al raliului

Desfășurat în plină vară, într-o zonă de munte bogată în păduri și izvoare de apă minerală, Raliul Perla Harghitei atrage în fiecare an zeci de mii de spectatori care vin să se bucure de spectacolul sportiv, dar și să petreacă un weekend de neuitat în natură. Poziționarea geografică în centrul țării, probele speciale cu multe zone deschise, posibilitățile oferite publicului de a urmări sectoare lungi și combinații de viraje spectaculoase fac din acest raliu unul dintre cele mai apreciate de către spectatorii sosiți din toate colțurile țării.
Unul dintre raliurile de tradiție ale României, ajuns acum la ediția cu numărul 26, Raliul Perla Harghitei se desfășoară între 13 și 14 iulie pe un traseu 100% de asfalt având cartierul general în municipiul Odorheiu Secuiesc.
Pentru ediția 2018, origanizatorii au pregătit un traseu cu o lungime totală de 417km, din care 122km distanța de parcurs a probelor de clasament. Sunt în total 12 probe de clasament din care 6 probe speciale distincte, fiecare dintre ele oferind concurenților, dar și publicului zone deosebit de spectaculoase. Iată recomandările organizatorului:

PS 1 Bucin (29,05 km), proba regină este cea mai lungă probă specială din CNRD 2018. Startul probei este la ieșirea din comuna Praid spre Gheorgheni (DN 13B), iar sosirea este poziționată în apropierea localității Borzont. Pe concurenți îi așteaptă o urcare de cca 19 de km (de la altitudinea de 503 m) de la Praid până la Pasul Bucin (1198 m), apoi urmează o coborâre de 10 km până la Borzont (855 m altitudine). Sunt multe zone, unde spectatorii pot urmări concurenții, în special pe urcarea dinspre Praid unde sunt și suficiente locuri de parcare. O locație specială ar fi Pasul Bucin, cu multe parcări, dar și restaurante. Coborârea spre Borzont este cu multe viraje de tip ac de par, însă cu foarte puține locuri de parcare, respectiv zone sigure pentru spectatori. Recomandăm spectatorilor prima parte a probei (primii 4-5 km) și Pasul Bucin pentru a urmări spectacolul sportiv.

PS 2 Liban (11,88 km). Startul probei este în apropierea comunei Suseni pe DJ 138. Prima parte a probei este în urcare până la Pasul Liban, iar partea a doua este în coborâre, cu multe viraje rapide. Pentru spectatori recomandăm Pasul Liban, pe platou sunt locuri de parcare, respectiv prima parte a probei, urcarea dinspre Suseni.

PS 3 Dietrich Árpád (1,8 km). Superspeciala Raliului Harghitei se va desfăăura în zona ultracentrală a municipiului Odorheiu Secuiesc. Traseul a fost desenat în apropierea parcului de service, startul fiind din Piața Primăriei.

PS 4, 7, 10 Văleni (6,44 km). Este o probă scurtă, însă este foarte virajată cu urcări și coborâri. Spectatorii pot parca mașinile la cele două intrări spre satul Chinusu, respectiv în zona stopului probei.

PS 5, 8, 11 Sânpaul (6,27). Cea mai scurtă probă după superspecială, dar și cea mai rapidă. Startul probei este în apropierea pescăriei Sânpaul pe DJ 131, prima parte este în urcare cu viraje rapide și spectaculoase terminând cu un viraj în ac de păr, după care începe o coborâre până la intersecția DJ 132. Ultima parte a probei este foarte rapidă, sosirea fiind la intrarea comunei Crăciunel. Recomandăm spectatorilor zona pescăriei, platoul aflat la jumătatea probei și intersecția DJ 131 cu DJ 132, unde sunt zone și pentru a parca mașinile.

PS 6, 9, 12 Lueta (13,73). Una dintre cele mai spectaculoase probe speciale din CNRD. Startul este situat la ieșirea comunei Lueta pe DC 29 și este în pantă. Proba este foarte îngustă, cu foarte multe viraje. Prima parte este în urcare, după care urmează o coborâre până la Băile Chirui, dupa care se urca până la Kalibáskő, intersecția cu DN 13A. Recomandăm spectatorilor zona platoului Lueta, in apropierea startului, zona denumită Asszonybosszantó și Băile Chirui. În ultima parte a probei nu sunt zone pentru spectatori, drumul trecând printr-o zonă împădurită.

Fiind poziționat în calendar la jumătatea campionatului aici se poate decide parțial soarta titlurilor puse în joc. Mai mult, prin caracteristicile sale, cu succesiunea de probe tehnice și rapide, Raliul Perla Haghitei este dedicat pilotajului și mai puțin jocurilor „tactice” protagoniștii fiind obligați să atace de la început până la final. Iată care sunt obiectivele și probele preferate de către principalii concurenți prezenți la start:

Simone Tempestini:

„Raliul de la Harghita are un asfalt plăcut fiind un raliu unde este nevoie de o precizie ridicată la pilotaj. Majoritatea probelor sunt scurte și nu permit greșeli, dacă pierzi timp numai recuperezi. Odorheiu Secuiesc este un oraș care de fiecare dată ne-a primit frumos și a fost o plăcere să fim acolo. Deși este un oraș mic, pasiunea pentru motorsport este una foarte mare. Dintre probe îmi place Lueta, dar și Sânpaul pentru că este foarte bună pentru spectatori. Obiectivul meu este să câștig, dar sigur că nu va fi ușor.”

Vali Porcisteanu:

„Îmi doresc să păstrez prestațiile bune de la ultimele două etape de macadam. Am început să am încredere în mașină și să o exploatez mai bine. Mai sunt finețuri de reglat dar sper să continui „setările” odată cu etapa de la Harghita. Imi doresc să nu plouă pentru a ne putea bucura de prezența cât mai multor spectatori pe marginea probelor. Îmi doresc un ritm bun și o viteză cât mai mare. Am fost mereu un fan al acestui raliu, dar eu fiind un împătimit al macadamului mi-ar fi plăcut să parcurg cu R5-ul probele superbe din trecut. Îmi plac și probele de asfalt, cele din ziua secundă fiind foarte tehnice. Trebuie să trecem însă cu bine de prima zi și evident să încheiem ziua cu un super spectacol pe superspeciala din centrul orașului unde sper să reușesc un schratch.”

Dan Gîrtofan:

„Un raliu frumos cu probe cel puțin, Libanu și Lueta, foarte tehnice și frumoase, restul fiind de viteză. Configurația e frumoasă, raliul fiind ușor accesibil pentru spectatori. Așteptăm să facem un rezultat mai bun decât până acum. Anul trecut am pierdut pe ultima probă și vrem să ne luăm revanșa. Îmi plac toate probele, sunt curios însă cum va fi cea lungă. Poate face diferența.”

Bogdan Marișca:

„Apreciez foarte mult Raliul Harghitei, mai puțin lungirea unor probe, respectiv Văleni, cu o sosire în linie dreaptă nejustificat de lungă. Bucin este o probă grea, mai ales dacă vremea devine schimbătoare, dar pentru mine Lueta e cea mai importantă și cea mai tehnică, una dintre cele mai frumoase probe din campionat. Mergem fară miză, și ne dorim să ajungem la final fără probleme. Un raliu plăcut, iar spectatorii din zonă merită cu prisosință această poveste.”

Titi Aur:

„Nu am concurat decât parțial pe unele probe de aici cu aproape cinci ani în urmă în condiții de vreme rea. Oricum, apreicez negativ orice raliu pe asfalt, mai ales că în varianta de macadam Raliul Haghitei avea niște probe extraordinare. În opinia mea ar fi fost bine să rămână de macadam.
Din probele actuale am facut Praid (actualul Bucin) în Raliul Tîrgu Mureș, o probă de mare viteză. Aceasta este și proba mea preferată.
Obiectivul meu este să trec cu bine de acest raliu, m-am acomodat cu mașina și sper să mă apropii și mai mult de limită, deși a fost mai greu decât mi-am imaginat. Vreau să mă țin aporoape de locurile bune.”

Alexandru Pițigoi:

„Aș fi foarte mulțumit să termin în primii șase în clasamentul Open. Având în vedere tipul probelor, mașinile celorlalți concurenți și valoarea piloților, aceasta ar fi o clasare bună în condiții normale. Mi-a plăcut întotdeauna Raliul Harghitei atât pe macadam cât și pe asflat. Apreciez atmosfera, traseul, complexitatea probelor și publicul. Probele de asfalt sunt variate, cele de a doua zi fiind total diferite de cele din prima zi, mai înguste și mai puțin rapide. Proba mea favorită este Bucin, deși nu am reușit încă să o parcurd integral (în 2016 am abandonat cu 1km înainte de sosire, iar în 2017 a fost anulată). Este proba cea mai lungă și cea mai potrivită pentru mașina mea.”

Clasament general CNRD 2018 după 4 etape:

  1. Simone TEMPESTINI 124
  2. Valentin PORCIȘTEANU 121
  3. Dan GÎRTOFAN 93
  4. Bogdan MARISCA 66
  5. Manuel MIHALACHE 54
  6. Constantin AUR 47
  7. Gergo SZABO 35
  8. Florin TINCESCU 22
  9. Sorin BADEA 21
  10. Alexandru PIȚIGOI 19

Pentru mai multe informații legate de progamul evenimentului, accesați www.raliulharghitei.ro

Raliul Perla Harghitei este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Harghita, Primăria Odorheiu Secuiesc, Pirmăria Lueta și al partenerilor: Perla Harghitei, MOL Amigo&Intercost, Toyota prin Eurocar Trading, Vikink, I.M.S., FAN Courier și a celorlalți parteneri Omniasig, Mastertent, Hotel Târnava, Viaduct, Dancea&Asociații, Septimia, Color Metal, Brother, VIP GSM, Skorpion Trans, L-Design, MG 400 KFT, FUL HUS KFT.

Parteneri media: Motor Clasic Magazin, hargitanepe, autorally, rallymax, rallymagazin, uh.ro, Kiss FM, Star Radio, Prestizs Magazin etc.