Hargita Rali: biztonság mindenek felett

29 aprilie 2022 - 5 minute de citit

Az utolsó száz méteren az apróbb simításokat végezte a szervezőbizottság. Ezen a héten Székelyudvarhely központtal rendezik meg a 30. Hargita Ralit. Ez a térség egyik legnagyobb éves sporteseménye. Mitől is lesz különleges a jubileumi kiadás?

Nem volt épp zökkenőmentes az idei esemény megszervezése. A legnagyobb kiesést a főtámogató kiválása jelentette, de egy pillanatig sem került szóba az, hogy az országos naptárból kikerül a Hargita Rali. Már csak azért is vállalták a munkát a rendezők, mert az idei kiírás lesz a harmincadik a sorban.

„Bár még a nevezés nem zárult le, azt látjuk, hogy ezen több pilóta indul, mint az idei első megmérettetésen, a Máramaros Ralin. Hétfő délig 83-an iratkoztak fel, két egység kivételével mindenkinek érvényesítették a regisztrációját. Ez igencsak szép szám, és akár még nőhet is a létszám. Igaz, hogy nem nemzetközi futam a Hargita Rali, de a mezőny az lesz, magyarországi és bolgár egység is elküldte a nevezését” – mondta el megkeresésünkre Ferencz Csaba főszervező.

A székelyudvarhelyi Maxx Racing vezetője hozzátette, arra fókuszálnak, hogy technikailag tökéletes legyen minden. A rendezvényre elégséges idő volt, hogy megtervezzék, a pályákat megfelelően kialakítsák.

A térképre felkerült egy vadiúj gyorsasági szakasz, melyet a körbejáró versenybírók is csak csodáltak. Ez a Homoródszentmárton–Homoródalmás útvonal.

Két év szünet után – mivel korábban a járványügyi intézkedések ezt nem engedték meg – visszakerülhetett a programba az úgynevezett városi szakasz, a Hargita Rali megálmodójáról, Dietrich Árpádról elnevezett szuperspeciális. Ezt Székelyudvarhely központjában rendezik, azon érdeklődők, akik valami ok miatt nem lehetnek ott az udvarhelyszéki gyorsasági szakaszokon, testközelből láthatják majd a pilótákat és az autókat, hiszen az egész mezőny tesz egy kört a városban.

Idén még nagyobb hangsúlyt kap a pilóták mellett a szurkolók biztonsága – a versenykiíráson szigorítottak –, nem csoda, hogy amikor azt kérdeztük a főszervezőtől, hogy a legvégén mivel lesz elégedett, akkor Ferencz Csaba ezt még jobban kihangsúlyozta:

A Hargita Ralira szívesen jönnek a pilóták, az őket elkísérő szakmai személyzet, valamint a szurkolóik is. Itt tökéletes a vendéglátás, szuper a környezet, jók a pályák. Számunkra az az elsődleges, hogy mindenki biztonságban legyen, mindent megteszünk, hogy ne csak az előírásoknak feleljünk meg, hanem minden apró részletre figyeljünk. Akkor leszek a legvégén elégedett, ha ugyanolyan sikeres lesz a negyvenedik kiírás, mint az előzők, illetve mindenki épségben tér haza.”

Ha pedig kedvet kell csinálnia valakinek, hogy kilátogasson a Hargita Ralira, elmondta, ha ő szurkoló lenne, akkor a lövétei vagy az almási gyorsaságira látogatna ki. Továbbá még elárulta, hogy nagyon jó autókból sem lesz hiány, a bajnok például egy új Porschéval száguldozik végig a gyorsasági szakaszokon.