Hat verseny lesz: rajtol az országos ralibajnokság

25 iunie 2020 - 7 minute de citit

Pénteken és szombaton rendezik az országos ralibajnokság első versenyét, az Argeș Ralit. A koronavírus-járvány miatt leszűkített bajnoki idény egyik házigazdájával, a Hargita Gyöngye Tess Rali főszervezőjével, Ferencz Csabával beszélgettünk.

Idén is Temepstini a nagy favorit • Fotó: Pinti Attila

Az év elején közzétett versenynaptár szerint májusban a Hargita Gyöngye Ralival kezdődött volna az idény, ám ez a járvány miatt gyökeresen megváltozott. A szövetségi elnök döntése szerint a korábban közzétett kilenc verseny helyett csak hat alkotja a 2020-as országos bajnokságot: törölték a Bákó és a Brassó Ralit, akárcsak a bónuszhelyszínként szereplő Bukovina Ralit.

„Mivel nem éreztem jogosnak azt, hogy egy önkényes döntés miatt egy olyan nagy hagyományokkal rendelkező verseny, mint a Brassói Tess Rali kikerüljön a versenynaptárból, felajánlottam a szervezőnek, Stoica Bélának, hogy szervezzük meg közösen az idei ralit” – mondta Ferencz.

A Hargita Gyöngye Tess Rali (Raliul Perla Harghitei Tess) a bajnokság második versenye lesz, július 17–18-án rendezik meg aszfalton.

„Sok minden változott az év eleje óta, a vírus gyakorlatilag mindent átírt. Az elnök pedig úgy döntött, hogy az Argeș Ralival kezdődik a bajnokság. Sikerült összerakniuk a költségvetést, az egyik legmagasabbat az országban, majdnem tízszer több pénzből dolgoznak, mint mi. Úgy látszik, hogy ott nagy igény van a ralira. A járvány miatt minimálisra csökkentettük a sportolók és bírók közötti érintkezéseket, szinte minden online történik. Izgalmas, a Transzfogarast is érintő verseny vár ránk a hétvégén, amit élőben is közvetítenek” – folytatta Ferencz.

Ferencz Csaba • Fotó: Balázs Attila/Rallyphoto.ro
 

A több mint féléves bajnoki szünetben sok változás történt a rali mezőnyében, voltak visszalépések, új csapatok jelentek meg.

A legnagyobb hírverést a DTO Rally Teamtől távozó Valentin Porcișteanu kapta. Egy ideig úgy tűnt, hogy a 37 éves versenyző, aki a tavalyi szezonban végig nagy csatában állt a győztes Simone Tempestinivel, nem nevez be az idei bajnokságba, ám végül mégis indul. Sikerült kialakítania az induláshoz szükséges anyagi hátteret. Korábban R5-s Škodával és Citroënnel versenyzett, most saját autójával, egy Mitsubishi Lancer Evóval áll rajthoz.

„A bajnokság nagy esélyese idén is a címvédő Tempestini, a Napoca Rally Team versenyzője. Simone is új autóval fog versenyezni, most egy Škoda R5 kormánya mögé fog ülni. A hétvégén elrajtolt az országos hegyi gyorsasági autós bajnokság Cheile Grădiștei-en. Tempestini új autójával összetettben a második helyen végzett. Egy jó pilóta hamar hozzá tud szokni egy jó technikához. Ha szerencséje van és a körülmények is neki kedveznek, nagyjából előre borítékolható az újabb sikere.

• Fotó: Pinti Attila

A mezőny erősségéről nincsenek pontos információink, mivel elmaradtak a szokásos csapatbemutatók. Az Argeș Rali rajtlistáján látszik, hogy több páros előrelépett a Rali 2-ből az élvonalba. Az első versenyen sok kérdésre választ kapunk, szerintem kiélezett csata várható a dobogós helyekért, és minden a pályákon fog eldőlni” – elemezte ki a mezőnyt.

Ferencz szerint idén is kimagaslik a bajnokságból Tempestini. „Más, ekkora tehetséggel megáldott pilóta nincs Romániában. Lassan jön fel egy ügyes versenyző, Norbert Maior, ő már többször is bizonyított. Ha megfelelő, ütőképes technikával áll rajthoz és sikerül szerencsésen befejeznie a bajnokságot, akkor a kétkerék-meghajtásúaknál ott lehet az elsők között.

„Két csíki páros is benevezett a bajnokságba, az Adrian Teslovan–Cseh Vajk Imre, illetve a Csató Roland–Csíkos Sándor duó. Sok sikert kívánok nekik”

– zárta a beszélgetést Ferencz.

A bajnokság főtámogatója idén a Betano fogadóiroda, így ezentúl lehet a romániai raliversenyekre is fogadni. Tempestini argeși sikere másfélszeres pénzt hoz, Porcișteanura háromszoros, míg Dan Gîrtofanra már hatszoros pénzt fizetnek. Teslovánékat az élmezőnybe várják, Maiorhoz, Dolofanhoz és Pițigoihoz hasonlóan, egyaránt 15-ös szorzóval.

A 2020-as román ralibajnokság menetrendje

Június 26–27. – Argeș Rali
Július 17–18. – Hargita Gyöngye Tess Rali
Augusztus 14–15. – Nagyszeben Rali
Szeptember 4–5. – Jászvásár Rali
Szeptember 25–26. – Transilvania Rali
Október 23–24. – Arad Rali