Idén is a Hargita Ralival kezdődik az országos bajnokság

29 martie 2024 - 6 minute de citit

Már csak egy hónap van hátra, és kezdődik Hargita megye legnagyobb és legfontosabb sporteseménye, a Hargita Ralit. A versenyt, ahogy az előző években már megszoktuk, a Toyota hozza mozgásba.

Az első versenyt 1978-ban rendezték meg, a 2000-es években azonban kényszerű szünet következett. Az ország egyik legkedveltebb raliját a Székelyudvarhelyi Maxx Racing szervezte meg ismét – 11 évvel ezelőtt –, azóta folyamatosan az országos bajnokság részét képezi a Hargita Rali, az idei lesz a 32. kiadás.

Mivel a megye több útján rehabilitációs és aszfaltozási munkálatok zajlanak, a szervező Maxx Racin nem változtatott a recepten: a Hargita Rali két versenynapján 12 gyorsasági szakaszt teljesít a mezőny, amelyeken a résztvevő csapatoknak valamivel több mint 500 kilométert kell megtenniük, ebből közel 120 kilométert mért szakasz lesz.

Nemcsak a gyorsasági szakaszok maradnak változatlanok idén, hanem a legfontosabb helyszínek is. A szervizpark a Kossuth Lajos és a Rákóczi Ferenc utcák mentén fogadja majd a technikai csapatokat, míg az ünnepségek – a megnyitó és a díjátadó is – a Márton Áron téren lesznek. Az adminisztratív és operatív központ pedig a Hargita Rali hivatalos partnerénél, a Küküllő Hotelben lesz.

Az idei verseny már április 24-én, szerdán megkezdődik a gyorsasági szakaszok bejárásával, a program pedig egészen április 26., péntekig – a Shakedownon részt nem vevő csapatok számára – tart. Bár sporttevékenységek nem lesznek, április 25., csütörtök nagyon sűrű lesz: délben kezdődik az első sajtótájékoztató, 13 órától pedig a Román Motorsport Szövetség technikai képviselői kezdik meg az első technikai ellenőrzéseket a Toyota Hargita főhadiszállásán – a Hargita Rali hivatalos partnerénél. A versenyautók rövid időre a szervizparkban parkolnak le, majd a Márton Áron téren található színpadhoz hajtanak a kora esti ünnepélyes rajtra és a legénységek bemutatására. Az eseményt egyetlen motorsport rajongó sem hagyhatja ki.

 

A Hargita Rali április 26-án, pénteken kora reggel kezdődik a hivatalos tesztekkel Farcádban. A 2,85 km-es szakaszon a csapatoknak lehetőségük lesz a verseny tényleges rajtja előtti utolsó beállítások elvégzésére. És ha már a rajtnál tartunk, az első versenyautó 15.00-kor hagyja el a szervizparkot, hogy elinduljon a rali leghosszabb szakaszára. A Bucsin gyorsasági szakasz (28,70 km) adja meg az alaphangot a Hargita Ralin, amelyet a jól ismert Libán (11,83 km) követ. Utóbbi lesz az utolsó állomás a Dietrich Árpád szuperspeciális szakasz előtt Székelyudvarhely központjában. A látványos szakasz zárja a Hargita Rali 32. kiadásának első napját.

Az április 27-i, szombati program szinte teljes egészében a Kis-Homoród felső részére összpontosít, amelyet a nézők és különösen a versenyzők már jól ismernek. A mezőny háromszor teljesíti a három gyorsasági szakaszt. A bált a Homoródalmási gyorsasági szakasz (6,13 km) nyitja. Ezt követi majd Homoródszentpáli etap (6,35 km), amely nemcsak a tavak közötti rajtterületéről ismert, hanem a bukkanókról is, amelyek próbára teszik a pilótákat a rajtnál. Mindhárom hurok a Hargita Rali híres szakaszával zárul, a Lövétei gyorssal, amely egyben az idei verseny Power Stage-e is lesz 13,20 km-en. A legjobbak díjazására aznap este, a Márton Áron téren található pódiumon kerül sor.

További információk, térképek és menetrendek a www.raliulharghitei.ro/panou-afisaj weboldalon találhatók.

 

A Hargita Rally powered by Toyota 2024 a Maxx Racing Sport Club szervezésében, a Román Autósport Szövetség égisze alatt, Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Városháza és a Hargita Megyei Sportigazgatóság támogatásával kerül megrendezésre.

A Hargita Rally mobilitási partnere az Euro-Car Trading – a Toyota márka meghatalmazott képviselője Hargita és Maros megyében.