Adi & Alexandra Teslovan – o pasiune de familie ce s-a transpus rapid în performanță

25 aprilie 2024 - 12 minute de citit

Startul ediției din acest an a Raliului Harghitei powered by Toyota este foarte aproape, însă până la momentul în care echipajele participante vor urca pe scena Startului Festiv (Joi, ora 19:00 – Piața Marton Aron din Odorheiu Secuiesc), vă propunem un interviu special, cel puțin din perspectiva noastră, întrucât invitații de astăzi sunt harghitenii la origini Adrian Teslovan – și fiica sa cea mare, Alexandra Teslovan, care îi calcă pe urme cu succes multiplului campion național de raliuri.

Cristian: De la slalom paralel la viteză în coastă și mai apoi la raliu a fost mai mult un pas simplu. Totuși, vorbim de competiții mai complexe și implicit mai periculoase, cum ai privit tu [Adi] dorința Alexandrei de a face această „mutare” ?

Adi: „Nu am forțat-o niciodată în nicio direcție, și-a dorit foarte mult să facă acest sport, singura condiție a fost să o facă în mod profesionist și cu maximă seriozitate.”

 

Cristian: Ediția din 2023 a Raliului Harghitei marca prima etapă de raliu în care la start erau prezente două nume „Teslovan” pe lista de start. Totuși, o problemă tehnică, l-a silit pe Adi la abandon imediat după primul control orar. Este bine-cunoscută relația foarte strânsă dintre tine [Alexandra] și tatăl tău, fapt pentru care suntem curioși să aflăm cum te-ai simțit când îndreptându-te către prima probă a raliului, ai văzut mașina lui trasă pe dreapta ?

Alexandra: „Sinceră să fiu mi-a părut rău când am aflat ca tata nu poate să ia startul,dar mă bucur ca a putut să fie pe probe si că a putut să ma susțină de pe margine.”

 

Cristian: Un părinte are de fiecare dată emoții când copilul său se aventurează într-o activitate cu un grad ridicat de periculozitate. Tu [Adi] știai deja ce înseamnă motorsportul când Alexandra se pregătea să debuteze la volanul mașinii de concurs, motiv pentru care vrem să te întrebăm cum ai privit lucrurile la acel moment și ce sentimente te-au încercat ?

Adi: „Este foarte greu de explicat în cuvinte ce simți, nu este foarte plăcut pe margine să stai, anul trecut la Harghita am stat pe Lueta și am făcut 6-7 km între zona în care stăteam pe probă și barul unde era semnal ca să văd timpii și să fiu la curent cu evoluția ei. Am stat cu Dan Gîrtofan și chiar am zis că nu e foarte ușor să stai să privești. Soția m-a zis la un moment dat – Acum înțelegi ce simt eu când sunteți amândoi ? – nu este ușor dar până la urmă asta facem și trebuie să trăim cu asta.”

Alexandra Teslovan va participa în acest sezon cu modelul Peugeot 208 R2 din imagine, alături de navigatorul harghitean Csikós Sándor

Cristian: Nu mai este niciun mister că în acest an, „buburuza” ta devine un Peugeot 208 R2, o mașină net superioară micuței Twingo RS. Totuși, „micuța” ți-a oferit o accedere importantă în sportul cu motor pe patru roți și a fost veriga care te-a plasat pe trepte înalte ale podiumului. Ai vreun regret că schimbi materialul de concurs ? Dar mai ales, cum privești pasul către această nouă mașină ?

Alexandra: „Am simțit ca acum trebuie să fac pasul spre o mașina mai performanta. Nu am un regret,mă bucur că am putut face un pas in față. ,,Buburuza” noua este foarte diferită de cea veche , ceea ce mă supune la un challenge,trebuie să o cunosc,să o învăț si să ma acomodez cu ea . Într-adevăr, am avut o legătura specială cu twingo-ul si mi a fost destul de greu să ma despart , dar totodata am simțit ca trebuie sa o las să îi învețe si pe alți.”

 

Cristian: Și pentru a vorbi puțin și despre Raliul Harghitei, nu putem trece peste faptul că tu [Adi] și Öcsi ați avut un șir neîntrerupt de 10 etape încheiate cu succes. Totul însă până la abandonul cel puțin frustrant din 2023, când mașina voastră a spus „pas” după câteva sute de metri de la ieșirea din service. Astfel, este lesne de înțeles care a fost cea mai neplăcută ediție, însă din prisma rezultatelor pe care l-ați obținut din 2013 și până în 2022 inclusiv, care ar fi anul pe care îl consideri ca fiind de neuitat respectiv care este ediția pe care vrei s-o uiți ?

Adi: „Eu zic că 2023 a fost cumva cel mai bun an , cu titlul la macadam chiar dacă am început sezonul cu 2 abandonuri consecutive, culmea este că și anul acesta la testele pe care le-am efectuat înainte de sezon tot caseta de direcție a cedat. 2023 este și mai special că a fost primul an al Alexandrei în CNR.

  Din punct de vedere al edițiilor Raliului Harghitei a fost 2021 când am mers cu Evo X și am încheiat pe poziția a 3-a la General a fost unul special. Mi-a plăcut foarte mult Evo-ul dar la fel de mult îmi place și Fordul cu care evoluăm în prezent.”

 

Cristian: Având în vedere că vii cu o mașină complet nouă pentru tine, dar cu care totuși ai avut o evoluție foarte bună în singura participare cu ea de până acum, aș vrea să te întreb cum îți dorești să închei acest sezon, care de altfel abia stă să înceapă ? Știm că poate fi complicat să oferi un răspuns la o asemenea întrebare în contextul dat, dar acolo undeva în sinea ta suntem convinși că există o fărâmă – fie ea și cât de măruntă – de dorință..de speranță.

Alexandra: „Îmi doresc să acumulez cât mai multă experiența cu ea,vreau să mă pună in situații in care nu am mai fost ,pasul e unul mare si sunt conștientă ca o să mi trebuiască timp să încep să merg la potențialul ei.”

Asemenea celor două sezoane precedente, Adi Teslovan va continua la alături de Vajk-Imre Cseh, cu modelul ilustrat – Ford Fiesta R5

Cristian: Spre finele sezonului anterior discutam într-una din interacțiunile noastre, atât despre pașii pe care urmează să-i facă Alexandra, dar mai ales despre viitorul competițional al vostru [Teslovan/Cseh]. Și pentru că i-am adresat deja această întrebare fiicei tale, rămâne întrebarea: ce vă doriți voi în acest sezon ?

Adi: „Eu persoanl îmi doresc să cresc ritmul – să mai punem ceva viteză, din punct de vedere al rezultatelor și având la bază bugetul, programul și toată organizarea noastră ne bazăm pe copii, ne dorim să crească ritmul să facă cât mai mulți kilometrii și toate o să vină de la sine.”

 

Cristian: Știm că este devreme pentru dezvăluiri, dar având în vedere că Raliul Harghitei și Harghita Challenge sunt evenimentele majore al fiecărui an în județul Harghita, nu putem rata ocazia să nu te întrebăm: la ce noutăți și surprize ne putem aștepta la ediția din acest an a etapei de viteză în coastă organizată de tine și echipa ta ?

Adi: „Surprize sper să mai facem și în 2024, muncim mult pentru etapa Harghita Challenge – suntem o echipă mare care pune mult suflet în acest proiect, eu sunt doar vârful de lance dar fără echipa noastrăși fără sprijinul autorităților locale – ale Primăriei Miercurea Ciuc și a Consiliului Județean Harghita prin direcția județeană de sport nu am putea face tot ce se vede. Surpizele nu le dezvăluim că altfel nu mai sunt surprize, dar  îi așteptăm pe toți sportivii și spectatorii pasionați de motorsport în iunie la coastă în Miercurea Ciuc (26-28 Iunie). Până atunci ne vedem în weekend la Odorheiu Secuiesc la Raliul Harghitei.”

 

Cristian: Vă mulțumim pentru că ne-ați acordat din timpul vostru pentru a ne răspunde acestui interviu și vă dorim multă baftă în acest sezon. Pentru încheiere, avem o ultimă rugăminte, și anume să descrieți pe scurt Raliul Harghitei și ce înseamnă pentru voi:

Alexandra: „Clar o să fie o etapă interesantă 🙂 și plină de emoții.

Adi: „Două probe definesc raliul, Lueta și Praid.”

 

Acest interviu a fost realizat de Cristian Oltean, Ofițer Media al Raliului Harghitei powered by Toyota