Rajtra kész a jubileumi Hargita Rali

29 aprilie 2022 - 5 minute de citit

Nyolcvanegy páros részvételével – köztük bulgáriai és magyarországi versenyzőkkel – pénteken elrajtol a többszörös jubileumi kiadásához érkezett Hargita Rali: az első versenyt negyven éve rendezték a megyében, a mostani lesz a harmincadik kiírás, egyben a Maxx Racing által szervezett tizedik rali.

Csütörtökön délben tartották az esemény hivatalos sajtótájékoztatóját, amelyen a rali támogatói (Székelyudvarhely önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa és a szponzorok) szóban is megerősítették Ferencz Csaba főszervezőnek, hogy a következő években is a megye legnagyobb sporteseménye mellett fognak állni.

László Velin Zoltán, az Eurocar Toyota igazgatója szerint számukra is jubileumi év a 2022-es. „Egyik legrégebbi támogatója vagyunk a Hargita Ralinak, ennek a partnerségnek mindig kifejezetten örülünk, és szeretnénk minél több évet együtt doglozni” – mondta.

Sinka Arnold Hargita megyei tanácsos gratulációit fejezte ki a szervezők felé. „A Hargita Rali az elmúlt években nagy gazdasági és turisztikai hatással van a régiónkra, a megye részéről mindig is kiemelten támogattuk az eseményt, és most megígérhetem, hogy jövőre is mellettük fogunk állni” – véleményezte.

Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor beszédében kiemelte, hogy a Hargita Rali nemcsak a régió és a megye egyik kiemelt márkája lett, hanem országos szintűvé nőtt az elmúlt évek folyamán. „Büszke vagyok arra, hogy mindig innen, Székelyudvarhelyről indul a rali, és a szervezők mindig összefogják az egész megyét. Azt kívánom, hogy tíz év múlva is ugyanilyen sikeres legyen” – tette hozzá Antal.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere örömét fejezte ki, amiért a rali szervezői minden évben partnerként tekintenek a városra. „Fontos nekünk ez az esemény, szó szerint megdobban a város szíve. Vidékünkön nagy a motorsport kedvelőinek száma, sokan várják a ralit. Balesetmentes versenyzést kívánok mindenkinek” – mondta a polgármester.

 

Sebastian Barbu idei első versenyére készül, a sajtótájékoztatón elmondta, nagy rajongója a Hargita Ralinak. „Mindig nagy kedvvel jövünk ide, már akkor is, amikor még makadám verseny volt. Alig várjuk a második napot, hiszen a lövétei gyorsasági az országos bajnokság legszebb szakasza. Remélem, szép időnk lesz és sok szurkoló kijön majd a pályákra, öröm lesz majd előttük a városi szuperspeciálison is versenyezni. Elnézést kérünk, amiért a forgalomban gondot okozunk, de két nap múlva minden visszatér a régi kerékvágásba” – nyilatkozta Barbu.

Az idei bajnokságban két székelyudvarhelyi pilótával találkozhatunk: Jakab Attila (C2R2 Max Citroën) és Gál István (Suzuki Swift Sport) a másodosztályban versenyeznek. Jakab elmondta, közel húsz éve követi a Hargita Ralit, most gyerekkori álma valósul meg azáltal, hogy hazai pályán, saját közönség előtt versenyezhet. „Nagyon szépek a pályák, látszik, hogy nagyon sok munka van befektetve, technikás verseny vár ránk” – emelte ki.

 

A jubileumi Hargita Rali csütörtökön este a Márton Áron téren tartandó hivatalos csapatbemutatóval kezdődik, előtte pedig díjazzák a 2021-es szezon dobogósait. Az esemény alkalmából egy történelmi kiállítás is nyíl a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház kis kiállítótermében: a tárlat korabeli fotókkal, dokumentumokkal és újságcikkekkel állít emléket az 1912-ben megrendezett Budapest–Konstantinápoly túraútnak. A megnyitóra 17.30-kor kerül sor.