Raliul Harghitei 2022 • Documente oficiale

12 aprilie 2022 - 7 minute de citit

Raliul Harghitei, una dintre cele mai îndrăgite etape de asfalt din Campionatul Național de Raliuri, urmează să se desfășoare la finalul lunii aprilie, mai exact în perioada 29-30 aprilie

Ediția din acest an este una cu totul și totul specială, întrucât etapa harghiteană urmează să sărbătorească cea de-a 30-a ediție organizată dar și 40 de ani de la prima apariție în Campionatul Național de Raliuri, în timp ce, clubul organizatoric MaxxRacing ajunge în acest an la borna cu numărul 10

Sezonul precedent ne-a adus etapa de la Odorheiu Secuiesc ca fiind a treia la număr, dintr-un program inițial de 11 etape, însă în acest an, Raliul Harghitei va conta ca cea de-a doua etapă a sezonului, la scurt timp după debutul Campionatului Național de Raliuri Betano din nordul țării. Programul ediției din acest an nu diferă foarte mult de cel din 2021, însă totuși, organizatorii au pregătit câteva surprize, plăcute spunem noi. Asemenea primei etape de la Maramureș, și cea de la Odorheiu Secuiesc va conta ca etapă de asfalt de coeficient 1, echipajele urmând să aibă de parcurs un total de 501,92 de km, din care 118,74 de km de probă specială, de-a lungul a două zile de concurs ce vor presupune 12 probe speciale pentru primul eșalon, respectiv 10 pentru divizionara secundă – Rally2.

Raliul Harghitei din acest an va debuta oficial în seara zilei de joi, 28 aprilie, începând cu orele 20:00, atunci când va avea loc și Startul Festiv – Prezentarea echipajelor, în aceeași locație, Piața Márton Áron. Prima zi de concurs, cea de vineri, 29 aprilie, va aduce echipajele în aceeași locație de Shakedown de la Forțeni, unde în intervalul 08:00-13:00, echipajele vor avea ocazia să realizeze ultimele setări la mașinile de concurs. După o pauză de aproximativ 2 ore, echipajele vor părăsi parcul de service (str. Kossuth Lajos) la ora 15:00, îndreptându-se către prima probă specială – „Bucin”. Și aici vine prima noutate față de ediția din 2021, începând cu ora 15:53, echipajele vor porni de la startul probei „Bucin” cu o lungime de 28,70 de km, însă în sens invers, urmând ca de la ora 16:51, prima mașină de concurs să pornească pe cei 11,83 de km ai probei „Liban”, la fel, în sens invers față de cea de anul trecut. Ziua de vineri se va încheia cu a treia probă specială pentru CNR, respectiv prima pentru CN Rally2, întrucât mult îndrăgita probă Super specială din centrul municipiului Odorheiu Secuiesc revine în program cu un total de 1,50 de km, purtând denumirea fostului organizator al raliului harghitean, regretatul Árpád Dietrich.

Cea de-a doua zi de concurs vine și ea cu noutăți dar și o surpriză deosebită, unde, organizatorul este convins că a găsit secretul probelor speciale de asfalt. Asemenea probelor din ziua precedentă, și cele de sâmbătă vor fi parcurse în sens invers față de ediția de anul trecut, însă acest lucru nu va fi neapărat o noutate pentru toate echipajele, întrucât multe dintre acestea au mai parcurs probele speciale în aceeași configurație în care vor fi pregătite pentru această ediție. Ziua debutează chiar cu noua probă specială „Merești” în lungime de 6,15 km, începând cu ora 10:13, urmată de cei 6,22 de km ai vechii probe speciale „Sânpaul”, parcursă și în 2021 doar că, în sens invers. Cea mai așteptată probă specială va fi celebra „Lueta”, care spre deliciul echipajelor mai vechi din Campionatul Național de Raliuri, va fi parcursă în sens contrar ediției din 2021. Bucla Merești – Sânpaul – Lueta va fi parcursă de 3 ori în ziua de sâmbătă, urmând ca raliul să se încheie cu Festivitatea de premiere în aceeași locație ca și Startul Festiv, începând cu orele 21:00 cu aproximație.

În ceea ce privește programul Campionatului Național de Rally2, acesta va debuta asemenea celorlalte echipaje din primul eșalon, odată cu Startul Festiv de joi seara, urmat de Shakedown-ul din dimineața zilei de vineri, aceeași zi aducându-le și prima probă specială – Super speciala „Árpád Dietrich”. Programul zilei secunde nu va fi diferit cu nimic de cel al primului eșalon, echipajele de la Rally2 urmând să parcurgă aceleași 3 probe speciale, de câte 3 ori.

Locația comandamentului și a secretariatului vor fi identice cu cele ale ediție din 2021 – Hotel Septimia, în timp ce parcul service continuă tradiția de pe strada Kossuth Lajos.

 

Documente oficiale:

 

Raliul Harghitei din acest an este organizat de ACS MaxxRacing din Odorheiu Secuiesc, sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv.

 

Credite foto: Balázs Attila & Erdély Bálint Előd • RallyPhoto Hunters Team

 

Articol semnat de,

Cristian OLTEAN – jurnalist sportiv autorally.ro