Raliul Harghitei powered by Toyota deschide sezonul național de raliuri pentru al doilea an consecutiv

28 martie 2024 - 6 minute de citit

Doar o lună ne mai departe de startul ediției cu numărul 32 a Raliului Harghitei powered by Toyota 2024, cel mai mare și important eveniment automobilistic din județul Harghita. Organizată pentru prima oară în anul 1978, etapa harghiteană își va desfășura în acest an cea de-a 11-a ediție consecutivă.

Situația din teren – reabilitarea și asfaltarea mai multor drumuri din județ – au constrâns organizatorul Maxx Racing să meargă pe aceeași rețetă ca și în urmă cu două sezoane. Astfel, Raliul Harghitei powered by Toyota 2024 propune un total 12 probe speciale de-a lungul a două zile de concurs, în care echipajele participante vor avea de parcurs puțin peste 500 km dintre care aproape 120 km urmând a fi cronometrați.

Nu doar probele speciale rămân aceleași în acest sezon, ci și cele mai importante locații ale evenimentului. Parcul de service nu-și schimbă locația, urmând să găzduiască echipele tehnice de-a lungul acelorași străzi Kossuth Lajos și Rákóczi Ferenc, în vreme ce festivitățile – atât de start cât și cele finale – se vor derula în Piața Márton Áron. Centrul administrativ și operațional rămâne neschimbat, la Hotelul Küküllő Târnava – partener oficial al Raliului Harghitei powered by Toyota 2024.

Ediția din acest sezon a etapei harghitene va debuta încă de miercuri [24 Aprilie] cu recunoașterile probelor speciale, programul acesta întinzându-se până vineri [26 Aprilie] inclusiv – pentru echipajele neparticipante la Shakedown. Deși vor lipsi activitățile sportive, ziua de joi [25 Aprilie] va fi una plină: la ora 12:00 se va desfășura conferința de presă inițială, iar de la orele 13:00 reprezentanții tehnici ai Federației Române de Automobilism Sportiv vor începe verificările tehnice inițiale la sediul Toyota Harghita – partener oficial al Raliului Harghitei. Mașinile de concurs vor poposi pentru scurt moment în parcul de service, ca mai apoi să fie conduse către scena amplasată în Piața Márton Áron, în vederea Startului Festiv și a prezentării echipajelor, un prilej ce nu poate fi ratat de niciun fan al sportului cu motor.

Acțiunea competițională a Raliului Harghitei powered by Toyota 2024 începe dis-de-dimineață în ziua de vineri [26 Aprilie] cu testele oficiale de la Forțeni. Acolo, în trecerile repetate pe cei 2,85 km, echipajele vor avea prilejul să efectueze ultimele setări înaintea startului efectiv în concurs. Și dacă tot am spus de start, prima mașină de concurs va părăsi parcul de service la ora 15:00, îndreptându-se către cea mai lungă probă a raliului. Speciala „Bucin” (28,70 km) va da tonul acestei ediții a Raliului Harghitei powered by Toyota 2024, fiind urmată de bine-cunoscuta probă „Liban” (11,83 km) – ultima oprire înaintea Super Specialei „Árpád Dietrich” din centrul municipiului gazdă, Odorheiu Secuiesc, probă spectacol care va pune punct primei zile de concurs a ediției 32.

Programul zilei de sâmbătă [27 Aprilie] se va concentra aproape în întregime pe cursul superior al Homorodului Mic, fiind deja cunoscut atât publicului spectator dar mai ales concurenților. Echipajele vor parcurge trei bucle identice a câte trei probe speciale distincte, speciala „Merești” (6,13 km) deschizând balul zilei secunde. Aceasta va fi urmată de proba „Sânpaul” (6,35 km) cunoscută nu doar pentru zona de start dintre lacuri ci și pentru denivelările care pun la grea încercare echipajele prezente la start. Toate cele trei bucle se vor încheia cu celebra specială a Raliului Harghitei powered by Toyota 2024: „Lueta”, care va marca și Power Stage-ul ediției pe cei 13,20 km. Cele mai rapide echipaje vor fi premiate în seara aceleiași zile, pe scena amplasată în Piața Márton Áron.

Documentele oficiale ale Raliului Harghitei powered by Toyota 2024 sunt disponibile pe website-ul www.raliulharghitei.ro sau mai jos:

Raliul Harghitei powered by Toyota 2024 este un eveniment organizat de Clubul Sportiv Maxx Racing și de desfășoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv, cu susținerea Consiliului Județean Harghita, Primăriei Municipiului Odorheiu Secuiesc și Direcției Județeană pentru Sport Harghita

Partenerul de mobilitate al Raliului Harghitei este Euro-Car Trading – reprezentant autorizat al mărcii Toyota în județele Harghita și Mureș