Raliul Perla Harghitei: Power Stage-ul va purta numele Árpád Dietrich

22 aprilie 2021 - 7 minute de citit

Pregătirile pentru ediția cu numărul 29 a Raliului Perla Harghitei au intrat în faza de fine-tuning. Dovadă stă și decizia continuării tradiției ca o specială de referință a competiției să poarte numele Árpád Dietrich, cel care a fost sufletul raliurilor în Harghita.

Raliul Perla Harghitei se va desfășura în perioada 7-8 mai 2021. Competiția contează ca etapă în Campionatul Național de Raliuri Betano, Campionatul Național de Raliuri pe Asfalt Betano, Campionatul Național Rally 2 Dunlop și Campionatul Național de Raliuri pentru Vehicule Istorice Betano, întreceri derulate sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv.

Derulat pe asfalt, așa cum ne-a obișnuit de o jumătate de deceniu, întrecerea propune un traseu cu o lungime totală de 398, 55 km, din care 112, 60 km este distanța de parcurs în probele de clasament. Sunt în total 12 ”speciale”,  dintre care 6 sunt distincte. Spectacolul este garantat de spectaculozitatea probelor speciale. 

Exisă însă și un ”dar”. Și din păcate nu este vorba despre un cadou, ci de acea conjuncție care precede un aspect ce și în acest caz este neplăcut. Securitatea și sănătatea tuturor trebuie să fie pe primul loc, iar pandemia își cere, din nefericire, tributul. Astfel că fanii care obișnuiau să umple cu miile zonele adiacente traseului de concurs vor trebui de această dată să urmăreaască întrecerea doar prin intermediul imaginilor live ale transmisiunilor efectuate de canalul Look Sport, partenerul FRAS, și pe rețelele sociale. În plus, Superspeciala Árpád Dietrich, proba spectacol derulată în centrul orașului, nu poate face parte din program.

Tributul adus legendarului Árpád Dietrich se păstrează

Csaba Ferencz, Președinte Club Maxx Racing, organizator al raliului, a decis însă împreună cu echipa sa că și în noile condiții nu poate lipsi tributul adus lui Árpád Dietrich. 

“A fost mentorul nostru. Și încă din primul moment în care ne-am propus să ducem mai departe tradiția raliurilor în Harghita, știind ca el a fost unul dintre cei mai buni organizatori, unul dintre scopurile noastre a fost să fim niște urmași meritorii”

spune Csaba Ferencz.

Pentru a continua:

”La fiecare ediție am căutat ca o probă specială reprezentativă să-i cinstească memoria și să-l mențină în sufletele iubitorilor de raliuri din zonă și nu numai. Iar la ultimele competiții derulate în condiții normale, Superspeciala din centrul orașului a fost cadrul perfect pentru acest lucru. Regulile induse de pandemie sunt însă extrem de stricte. Și au presupus eliminarea din program a acestor probe-spectacol. Este motivul pentru care am decis ca Power Stage-ul să poarte numele Árpád Dietrich”.

Power Stage-ul, speciala care le oferă primilor clasați puncte suplimentare, urmează să fie cea de-a treia trecere pe Mărtiniș. Proba se va desfășura, conform Planului Orar, sâmbătă 8 mai 2021, startul pentru prima mașină fiind programat la ora 17:52.

Árpád Dietrich, o legendă a sportului și automobilismului

Árpád Dietrich s-a născut la 29 septembrie 1945 la Miercurea Ciuc. După absolvirea școlii primare, famila se mută la Brașov, acolo unde Arpi urmează cursurile gimnaziale la Școala Medie nr.5 «Unirea».

Cu mici excepții activitatea profesională a lui Arpi s-a desfășurat pentru promovarea și susținerea sportului. Fie că s-a ocupat de destinele Clubului Sportiv Steagul Roșu din Brașov, fie că a condus filiala ACR a județului Harghita, fie că a fost administratorul patinoarului din Miercurea Ciuc, iar mai apoi președintele SC Miercurea Ciuc, Arpad Dietrich a promovat mereu spiritul sportiv.

Pentru a doua lui iubire sportivă – după hochei -, automobilismul sportiv, Arpi a făcut enorm. A fost arbitru, domeniu pe care l-a stăpânit atât de bine încât a fost în perioada 2004-2005, la timona Colegiului Central FRAS.  Federație la a cărei înființare a contribuit din postura de membru fondator. Și, nu în ultimul rând, a fost sufletul Raliul Harghitei. Un organizator excelent, meticulos, prezent mereu în locul în care era nevoie de expertiza sa, cu o viziune excelentă, a transformat competiția într-o referință pentru sporturile cu motor din România. Din păcate, ne-a parasite prematur, la vârsta de numai 62 de ani, pe 27 noiembrie 2007, urmare a unui atac de cord.

Raliul Perla Harghitei este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Harghita, Primăria Odorheiu Secuiesc, Primăria Lueta,Primăria Ocland,Primăria Mărtiniș. Sponsor Principal:  Perla Harghitei, Parteneri : Amigo&Intercost , Septimia Hotels&Spa Resort, Magdolna Impex srl, Eurato SA, Color Metal, Tendixx.com, Mastertent, DJST Harghita, Visitharghita.com,Toyota prin Eurocar Trading,Viking srl, Brother, Kero Bike, Service Center. Li se adaugă partenerii tradiționali media precum Szekelyhon,Erdelyi Sport, Hargitanepe,Presztizs Sport din Ungaria, Autorally, Rallymax, Rallyphoto.ro. Nu în ultimul rând, competiția se derulează cu sprijinul Poliției Județului Harghita și al Municipiului Odorheiu Secuiesc, al Poliției Locale Odorheiu Secuiesc, al  I.S.U. Harghita, Serviciul de Ambulanță Harghita și Jandarmeria Harghita.

Pentru mai multe informații legate de această competiție, accesați www.raliulharghitei.ro