Record de particpare – 67 de echipaje pe lista de start

13 iulie 2017 - 15 minute de citit
  • Un raliu important pentru comunitatea locală și un raliul de tradiție pentru Campionatul Național de Raliuri
  • Record de partcipare, 67 de echipaje și pași mici făcuți spre o viitoare etapă internațională
  • Vremea ar putea juca un rol important în desfășurarea etapei

Odorheiu Secuiesc, 13 iulie 2017  Cu puțin timp în urmă s-a încheiat Conferința de Presă  a Raliului Perla Harghitei 2017 powered by Toyota la care au partcicipat  Galfi Arpad, Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Berde Laszlo – Consilier Județean Harghita, Puskas Itsvan, Marketing Manager – Perla Harghitei, David Botka, fost Campion European FIA ERC(2015), Bogdan Marișca – lider la zi în Campionatul Național de Raliuri Dunlop și Ferencz Csaba – organizator.

Oficialitățile prezente au subliniat pe rând continuitatea organizării Raliului Perla Harghitei, concurs ajuns la cea de-a 25 ediție, precum și importanța pe care acest raliu o are pentru comunitatea locală. De asemenea a fost salutată de către toți cei prezenți schimbarea datei de desfășurare, până la această ediție raliul fiind organizat în octombrie, și aducerea sa în calendar pe perioada verii, o perioadă mult propice pentru atragerea unui public numeros pe marginea probelor speciale. Un  prim efect al acestor schimbări fiind reflectat de numărul record de participare, pe lista de start fiind înscrise 67 de echipaje, dintre care șase din Ungaria.

De asemenea, pentru prima dată raliul are o nouă configurație, fiind împărțit în două zile de concurs, ceea ce oferă publicului și numeroșilor ziariști prezeneți posibilitatea de a urmări mai multe probe speciale.  Punctele cele mai fierbinți vor fi de altfel proba supersocială organizată vineri seară în centrul orașului Odorheiu Secuiesc, proba specială Bucin de aproape 30 km, care va deschide raliul, precum și proba specială Lueta (13km) care are și rolul de Power Stage, repectiv primii trei clasați pe această probă primind puncte suplimentare.

Ferencz Csaba, organizator a mai subliniat cădezvoltarea acestui raliu urmează o politică a pașilor mărunți, scopul în viitor fiind acela de a avea aici o etapă internațională. Dar că până atunci vrea să rezolve toate micile probelem care apar an de an pentru ca în final să obțină o competiție perfectă.

Bogdan Marișca, a salutat modificarea datei de desfășurare și a apreciat că va fi o luptă extrem de strânsă între cinci, șase echipaje cu șanse la victorie. În plus, lupta în fiecare clasă este una deschisă fiind aba a cincea etapă ceea ce ridică și mai mult miza acestui raliu.

Există însă un semn de întrebare ridicat de starea vremii, pentru ziua de sâmbătă fiind anunțate averse de ploaie, ceea ce ar putea influența puternic lupta pentru podiumuri în fiecare clasă.

Raliul Perla Harghitei 2017 se desfășoară pe durata a două zile de concurs, respectiv 14-15 iulie, pe un traseu de asfalt 100%, concurenții având de parcurs o distanță totală de 419km (CNRD), respectiv 277 (CNR2), traseu care inlcude 12 probe de clasament (123km) pentru CNRD și CNRVI, respectiv  10 probe de clasament (82km) pentru CNR 2.

Publicul va lua un prim contact cu participanții azi, începând cu ora 19.30 în Piața Marton Aron, cu ocazia startului festiv.

Raliul începe Vineri 14 iulie la ora 14.30, prima zi  inlcuzând trei probe speciale. Prima, Bucin, în lungime de aproape 30 km este și cea mai dificilă din întreg raliul. De la ora 19.00 este programată proba Super Specială desfășurată pe un nou traseu din centrul locațității Odorheiu Secuiesc.

Ziua a doua, sâmbătă 15 iulie, incepe de la ora 8.30 și are un traseu cu  o configurație de tip buclă din trei probe de clasament, care se repetă de câte trei ori. Punctul de maximă atracție este cea de-a treia probă a acestei bucle, Lueta de 13,7km lungime, care la cea de-a treia trecere are și rolul de Power Stage.

Declarațiile invitaților prezenți la conferința de presă:

Galfi Arpad, Primar Odorheiu Secuiesc: „În primul rând vă îmbrățițez cu drag și vă urez bine ați venit în municipiul Odorheiu Secuiesc, cu ocazia desfășurării Raliului Perla Harghitei 2017. Suntem deosebit de bucuroși pentru că reușit să găzduim această competiție și  suntem onorați că suntem parteneri ai acestui concurs. Ce știmși știți și dumneavoastră între concurenți se află campioni mondiali și europeni,români și maghiari precum și reprezentanți ai mai multor națiuni din Europa. Municipiul Odorheiu Secuiesc a susținut întotdeauna orice fel de competiție, un lucru benefic nu doar pentru sportivi, dar și pentru locuitorii orașului nostru. Vreau să subliniez că întotdeauna suntem deschiși spre a susține orice fel de competiție.  Vă doresc tuturor zile foarte frumoase și sper să avem o competiție fumosă cu foarte mulți spectatori. Doresc tuturor mult succes și un concurs fără acidente. Să vă simțiți bine în Odorheiu Secuiesc.”

Berde Laszlo, Consilier județean Harghita: „Din partea Consiliului Județului Harghita ne bucurăm că și anul acesta s-a reușit organizarea Raliului Perla Harghitei. Este un eveniment foarte important, dar și de mare interes pentru toți locuitorii județului Harghita.”

Puskas Istvan, Marketing Manager Perla Haghitei: „Se întâmplă ca două evenimente importante, Raliul Perla Haghitei și Electric Castle, la care suntem parteneri să fie în aceeași săptămână. Electric Castle a început ieri, iar raliul începe mâine. Pentru noi acest parteneriat cu Raliul Harghitei este unul de mare importanță și îl tratăm cu seriozitate an de an, pentru că reprezintă un eveniment sportiv important nu doar pe plan local, dar și la nivel național și sperăm, în viitor, și internațional. În mod special schimbarea care s-a produs în acest an legat de perioada din calendarul cometițional pentru noi este bine venită pentru că avem produse, apa minerală Perla Harghitei și răcoritoare, care sunt sezoniere și sunt mai atractive în perioada caldă. Astfel că vom beneficia mai mult de atenția publicului, de receptivitatea consumatorilor. Sperăm că și audiența să fie mai mare pentru că spectatorii vor putea ajunge în număr mai mare pe probele speciale, datorită faptului că este vară și dacă vremea se va păstra frumoasă. Sperăm ca sportivii și spectatorii să se răcorească doar cu apă minerală și nu cu apă venită de la ploaie.”

Ferencz Csaba, organizator: „Bine ați venit în Odorheiu Secuiesc, orașul meu natal și gazda Raliului Perla Harghitei, respectiv a 25-a ediție. Este o onoare pentru mine că pot să organizez această etapă. Consider că pentru orice pasionat de automobilism raliurile sunt importante, și din acest motiv, ca și sportiv și organizator îmi  doresc ca întotdeauna să fie cât mai multă lume pe marginea probelor speciale, ceea ce presupune o perioadă cu vreme frumoasă, care să permită și prezenta concurenților, dar și a publicului. Din acest motiv anul trecut am schimbat suprafața de concurs, s-a trecut de la macadam la asfalt, deși în general raliurile sunt mai spectaculoase pe macadam, dar ca să avem un eveniment de mare importanță pentru Harghita și să ne asigurăm că vom avea un viitor cert, să ajungem și la ediția 50, a fost nevoie să privim în viitor. Acesta era pentru noi viitorul, asfalt și o dată în mijlocul verii. Aceștia au fost primii pași, iar alții vor mai urma. Avem politica pașilor mici, dar siguri. Primii pași au fost făcuți și ușor ne vom întrepta spre țelul nostru care îmi doresc să fie o etapă internațională. Dar mai avem de lucru pentru că de fiecare dată trecem prim mici greșeli din care învățăm și până când nu este finisat 100%, nu vrem să facem un alt pas. Se poate face o etapă internațională, dar noi vrem să fie totul perfect. Din punctul de vedere al traseului nu sunt modificări față de anul trecut, dar am simplificat modalitatea de ajungere pe probele speciale  pentru ca spectatorii să poată ajunge mai ușor, pentru că ei sunt cei mai importanți susținători ai noștri. Practim am împărțit raliul în două zile, vineri și sâmbătă.”

Bogdan Marișca, lider la zi în Clasamentul General: „În primul rând vreau să-i felicit pe cei care s-au implicat în organizare, pe Csaba și pe toți reprezentanții autorităților locale, primărie și consiliu județean pentru că au pus foarte multă pasiune. Odoreheiu nu este neapărat un oraș mare, dar din punctul de vedere al pasiunii pentru motorsport zona Harghitei este o zonă care întotdeauna a arătat cum ar trebui făcute lucrurile și cred că este un exemplu pentru multe alte locații din țară, despre cum se pot face aceste lucruri cu foarte multă muncă și determinare. Îi felicit pe organizatori. Din punct de vedere sportiv traseul este foarte selectiv. Eu anul trecut nu am luat startul, dar am făcut recunoașteri. Evident proba Lueta (Power Stage) este cea mai interesantă și grea de la Raliul Perla Harghitei, iar pentru noi este în top trei din întreg campionatul prin gradul de dificultate. Dar până la Lueta avem și Bucin și Liban, probe selective. Salut felul în care a fost împărțit raliul anul acesta, ceea ce înseamnă că pentru spectatori va fi mai ușor de vizionat, vineri vor vedea una dintre cele două probe plus superspeciala, iar sâmbătă vor putea sta pe o singură probă și să ne vadp de trei ori. Luna Iulie este o lună bună pentru acest raliu pentru că nu uit de anii când aici ne prindea zăpada, inlcusiv în mai, dar vremea poate influențaîn continuare această competiție, prognoza meteo anunțând ploaie. Va fi o luptă  sportivă interesantă, sunt concurenți precum David Botka, Campion European ERC (Producție). Vom vedea ce va fi în economia campionatului. Este etapa a cincea ceea ce înseamnă că mai sunt multe puncte puse în joc și lupta este interesantă la toate clasele. Sperăm să fie o competiție frumoasă cu mulți spectatori și la final să avem o cursă reușită și fără incidente.”

David Botka, Campion European FIA ERC (2015, clasa Producție):„Anul trecut nu a ieșit așa cum ne-am dorit în ERC, în 2015 am fost campioni. În 2014 am fost ultima dată la Raliul Perla Harghitei când am și câștigat, iar acum am venit să repet performanța. Trecerea pe modelul Skoda Fabia R5 de pe Citroen este încântătoare, nici nu știu de ce am așteptat atât. Mașina este senzațională dar mai trebuie să ne obișnuim, dar sper că o să mergem tare. Mă aștept la o luptă strânsă, așa a fost întotdeauna aici. Piloții români au un mic avantaj pentru că știu probele mai bine. Din păcate nu voi mai veni în România anul acesta, deși aici am petrecut cele mai frumoase sezoane din carieră, dar mă concentrez pe Campionatul European.”