Rekordszámú nevezés a Hargita Rally 31. kiadásán

1 mai 2023 - 8 minute de citit

A Betano Országos Rally Bajnokság – első alkalommal – a Hargita Rally-val indul, az ország közepén megrendezésre kerülő szakaszra e hét végén, május 5-én és 6-án kerül sor.

A 31. alkalommal megrendezésre kerülő hargitai szakaszon a szervezőcsapat – Maxx Racing – megtiszteltetésnek veszi és örül, hogy új nevezési rekordot könyvelhet el, hiszen nem kevesebb, mint 79 csapat rajtol el pénteken Romániából, Magyarországról és Bulgáriából, valamint két további csapat indul előfutókként. Bár a 2000-es évek előtti időszakot nem lehet összehasonlítani a mostanival, őszintén meg kell mondanunk, hogy az idei rekord csak a modern rali – azaz 2000-es évek utáni – időszakát foglalja magába, hiszen ha kicsit visszamegyünk az időben és megnézzük a Hargita Rally történetét, akkor láthatjuk, hogy 1986-ban összesen 135 csapat állt rajthoz.

Ferencz Csaba, aki 11 éve az esemény szíve és lelke, így szólt hozzá: „Mint mindig, most is egy őszinte megjegyzéssel szeretném kezdeni. Mi – a szervező klub – minden alkalommal arra számítunk, hogy nagyszámú csapat áll majd rajthoz, mert nincs nagyobb elismerés a sok fáradozásért annál, mint azt látni, hogy az általunk szervezett versenyt egyre többen és többen értékelik. Természetesen kellemes meglepetésként ért bennünket az a közel 80 csapat, akik részvételüket ‚jelezték’ az ideig Hargita Rally-n, és ezúttal szeretném megköszönni nekik, hogy a székelyudvarhelyi szakaszt választották – vagy inkább: újra választották.”

 

Természetesen a lista élén csakis az abszolút országos bajnok Simone Tempestini állhat – a Hargita Rally rekordere. A második egymást követő szezonban ugyanazt a Porsche 997 RGT-t fogja vezetni, másodpilótájával Sergiu-Sebastian Itu-val. A lista 11 R5/Rally2 specifikációjú modellel folytatódik, amelyeket Sebastian Barbu – Bogdan Iancu páros, valamint az elmúlt két szezon aszfalt-bajnokai – a kolozsvári Bogdan Marișca és Sebastian Itu, valamint a brassói Andrei Gîrtofan és Doru Vraja – vezetnek majd. Két bolgár versenyző – Miroslav Angelov és Ignat Isaev – szintén hasonló modellekkel indulnak a Hargita Rally-n először, valamint néhány újonc is rajthoz áll hazánkból, mint például Remus Cotuț, Bogdan Gheorghiu és Victor Dimitriu.

Bár az RC4 géposztályban kicsit „rövidebb” a lista, az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában is még mindig az elmúlt évek legjobb párosai szerepelnek. Az élen Norbert és Francesca Maior testvérpáros áll, akik – Romániában először – a legújabb generációs Peugeot 208-assal érkeznek, míg Cristi Sugár és Vlad Colceriu páros a 208 R2 favoritjaiként címvédésükre készülnek. Szintén az élmezőnyért fog versengeni a szebeni Jean Tatu Jr – Gabriel Lazăr páros, továbbá Sorin Badea fia, Șerban is rajthoz áll Alina Bianca Pop-pal az oldalán.

 

A Renault Clio Rally5 modellek, remek teljesítményüknek köszönhetően, nagy elismerésnek örvendenek, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a 10 páros, akik a hazai bajnokságban ezzel a modellel állnak rajthoz és versengenek majd a győzelemért. Néhány ismerős nevet – Mihai Dumitrescu vagy Artur Luca – leszámítva, a többiek számára a Hargita Rally jelenti majd a versenydebütálást ezzel a francia szériamodellel. Köztük van többek között Sebastian Scîrlet, Andrei Gheorghiu, Samuil Mircea vagy Ciprian Lupu.

Az „monomárkás” autók kategóriájából sem lesz hiány, hiszen 6 Swift és 5 Dacia modell rajtol el péntek délután. Az RC2N csoportban csak három csapat fog csatázni, míg az NAT11 géposztályban – tehát ugyanolyan autók, de teljesítménykorlátozás nélkül – 5 csapat verseng majd, ahol megemlíthetjük Bogdan Moldovan-t és Moczas Csabát. Szintén a Hargita Rally-n először, a régi másodosztály – a Rally2 – is új versenyformát ölt, „Rally2 Kupa” néven, ahol 11 csapat áll majd rajthoz, akik között idén is ott lesz a helyi, Gál István és Bálint Zsolt.

 

A teljes nevezési lista megtalálható a Hargita Rally hivatalos weboldalán: https://raliulharghitei.ro/panou-afisaj/

 

A Hargita Rally powered by Toyota 2023 egy rendezvény, amelyet a Maxx Racing Sport Club szervez a Romániai Autósport Szövetség égisze alatt, Hargita Megye Tanácsa és a Helyi Tanács, valamint Székelyudvarhely Önkormányzata, a Székelyudvarhelyi Városi Sportklub és a Hargita Megyei Sportigazgatóság támogatásával.

Hivatalos partner: Toyota Hargita, az Euro Car Trading helyi képviselete

Partnerek: Eurato, HaiBike by KeroBike, Amigo&Intercost, Magdolna Impex, Benedek, Restaurant Sebelin, E-Quad, All Colors, Csíkisör, Csíki Csipsz, Piktor Shop, Berdia, Woodchink, S.Bau – APJM, Hotel Târnava, Viking – Facility Services, Tip-Autoimpex, Kala2, Ademo Renovatie, Euro Ecologic, Merkúr, ePulse, Computer Print, Homoródalmás, Tundra Service, All colors, General Road Service, Levigum, Memories, Pavajele.ro, Odorest

Médiapartnerek: Székelyhon, Star Radio, WebGurus, Hargitanépe, KissFM, RallyMax, Autorally, RallyPhoto.ro, Erdély Sport, Presztizssport, Udvarhelyi Hírportál, Cool Media Advertising

A rendezvény a hatóságok által kiadott összes engedélynek és jóváhagyásnak megfelelve, az „Oltul” Hargita Megyei Rendkívüli helyzetek Felügyelősége, a Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség – Közúti Szolgálata, a Hargita Megyei Csendőrség Felügyelősége, a Hargita Megyei Mentőszolgálat, a Hargita Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság, Lövéte Helyi Tanácsa, Homoródszentmárton Helyi Tanácsa, valamint Felsőboldogfalva Helyi Tanácsa segítségével zajlik le.

 

Sajtóiroda,

Hargita Rally powered by Toyota 2023